Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paralympialaisten uimaritähti syntyi ilman käsiä ja jalkaa, eikä halua vertauksia Phelpsiin – ”Nimeni on Daniel Dias”

Urheilu
 
HS–AFP

Brasilialaiset saavat juhlia Rion paralympialaisaltaan katsomossa vielä monta kertaa lähipäivinä. Syynä juhliin on maan uimaritähti Daniel Dias, joka kahmii mitaleja kuin Michael Phelps olympialaisissa.

Synnynnäisen epämuodostuman vuoksi ilman käsiä ja toista jalkaa syntynyt Dias on tähän mennessä voittanut urallaan 16 mitalia paralympialaisissa. Viimeisin tuli torstai-iltana, kun hän voitti S5-luokassa 200 metrin vapaauinnin.

28-vuotias Dias ui Riossa vielä kahdeksalla matkalla. Mikäli kaikista tulee mitali, lähentelee hän palkintojen määrässä Rion olympialaisten jälkeen uransa lopettaneen Phelpsin lukemia.

”Nimeni on Daniel Dias ja haluan rakentaa oman perintöni. Olen silti iloinen siitä, että minua verrataan mahtavaan urheilijaan”, Dias sanoi AFP:lle.

Jos brasilialainen jatkaa uraansa Tokion kisoihin saakka, saattaa hän päästä 30 mitaliin.

”En ajattele sitä. Yritän vain tehdä parhaani ja uida hyvin. Mitalit ovat seurausta tekemästäni työstä”, Dias sanoi.

Diasilla on vielä matkaa paralympiahistorian eniten mitaleja kahmineeksi uimariksi. Yhdysvaltojen Trischa Zorn saavutti urallaan peräti 55 mitalia. Miesuimarien ennätys 23 on Australian Matthew Cowdreyn nimissä, ja Diasin ulottuvilla jo Riossa.

Uiminen ja menestyminen kotikisoissa maistuu Diasille. Yleisö lauloi: ”Hän on mestari!”

Katsomossa oli myös uimarin perhe: vaimo, kaksi poikaa ja vanhemmat.

”Se meni tunteellisemmaksi kuin arvelin”, Dias tunnelmoi.

Äiti Raquel Dias muisteli aistineensa jonkin olevan vialla heti poikansa syntymän jälkeen ja alkaneensa itkeä ilman selvää syytä.

”Myöhemmin lääkärit kertoivat, ettei hänellä käsiä eikä jalkoja, vaikka hänellä onkin toinen jalka”, Raquel Dias kertoo poikansa verkkosivuilla.

Daniel Dias aloitti uimisen 16-vuotiaana paralympialaisissa menestyneen maanmiehensä Clodoaldo Silvan inspiroimana. Alku oli hankala ja monen muun paralympialaisten urheilijan tapaan myös Dias sai kärsiä ennakkoluuloista ja suoranaisesta kiusaamisesta.

Äiti muistelee opiskelukaverien muun muassa koskettaneen Diasia vain ”varmistuakseen siitä, että tämä on todellinen”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?