Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Belgialaisurheilijan kerrottiin suunnittelevan armokuolemaa – voitti paralympiahopeaa ja ilmoitti nauttivansa elämästä

Marieke Vervoort lopettaa uransa paralympialaisten jälkeen ja aikoo jatkossa nauttia ajastaan ystäviensä ja perheensä seurassa.

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
JASON CAIRNDUFF / Reuters
Paralympiahopeaa voittanut Marieke Vervoort on puhunut medialle eutanasiasta avoimesti.
Paralympiahopeaa voittanut Marieke Vervoort on puhunut medialle eutanasiasta avoimesti. Kuva: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Belgialainen ratakelaaja Marieke Vervoort voitti lauantaina Rio de Janeiron paralympialaisissa T52-luokan 400 metrillä hopeaa, ja kumosi dramaattisia lehtitietoja, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Ennen paralympialaisia belgialaismedia kertoi, että jatkuvista kivuista kärsivä Vervoort saattaisi päättää elämänsä eutanasiaan eli armokuolemaan heti kilpailujen jälkeen. Vervoort totesi kuitenkin hopeansa jälkeen, ettei hänen aikansa ole vielä.

Belgialaiskelaaja myös muistutti hankkineensa luvan eutanasiaan jo vuonna 2008.

”Minulla on eutanasiapaperit kädessäni, mutta nautin silti jokaisesta pienestä hetkestä”, Vervoort kertoi.

Vervoort on kärsinyt 14-vuotiaasta asti rappeuttavasta lihassairaudesta, joka aiheuttaa jatkuvaa kipua. Belgialainen pystyy vaivoin nukkumaankaan, ja hänen näkönsä on huono.

”Näen vain 20 prosenttia, ja minulla on paljon epilepsiakohtauksia. Mitä seuraavaksi?” Vervoort pohti.

Vervoortin saama laillinen lupa eutanasiaan on Vervoortin mukaan todennäköisesti jopa pidentänyt hänen elämäänsä. Vervoort kertoo saaneensa siitä rohkeutta jatkaa elämää niin pitkään kuin mahdollista.

”Jos en olisi saanut eutanasiapapereita, luulen, että olisin jo tehnyt itsemurhan, koska on todella vaikeaa elää näin kovien kipujen, kärsimysten ja epävarmuuden kanssa.”

Vervoort korosti, ettei eutanasiaa saisi luokitella murhaksi.

”Toivon, että Brasilian kaltaiset valtiot voivat puhua siitä. Se auttaa ihmisiä elämään pidempään. Kun ihmiset allekirjoittavat paperit, se ei tarkoita, että heidän täytyy kuolla kahden viikon päästä. Allekirjoitin itse paperit 2008, ja katsokaa nyt 2016, voitin hopeaa.”

”Kuolemanpelkoni on nyt poissa. Avustettu kuolema on sellaista, että sinut operoidaan, menet nukkumaan, etkä koskaan herää. Se tuntuu rauhalliselta. En halua kärsiä, kun kuolen.”

Vervoort myönsi, että hän pitää eutanasiaa yhä mahdollisena vaihtoehtona, kun kivut käyvät liian suuriksi – mutta näin ei ole vielä.

”Paralympialaisten jälkeen, kun lopetan urani, aion nauttia jokaisesta pienestä hetkestä elämässäni ja suunnata enemmän energiaa ystäviini ja perheeseeni. En ole pystynyt tekemään niin huippu-urheilu-urani aikana, koska minun on täytynyt harjoitella joka päivä.”

Muokkaus kello 16.58: Otsikkoon vaihdettu sana armokuolema.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?