Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Se pieni ero – pronssimitalisti Henry Manni haltioissaan, Toni Piispanen pettyi nelossijaansa

Henry Manni haluaa 800 metriltä satasen mitalilleen kaverin.

Urheilu
 
Harri Kapustamäki
Tyytyväinen Henry Manni sai pronssin kaulaansa.
Tyytyväinen Henry Manni sai pronssin kaulaansa. Kuva: Harri Kapustamäki

Onnistumisen ja epäonnistumisen ero voi joskus olla häilyvän pieni. Sen saivat kokea Rion paralympialaisissa ratakelauksessa kilpailevat Henry Manni ja Toni Piispanen.

T34-luokassa kelaava Manni sai pronssia ensimmäisissä paralympialaisissaan 100 metrillä. Hän kelasi oman ennätyksensä 15,46.

Piispanen taas oli T51-luokan satasella neljäs ajalla 22,02. Pronssi jäi vain kuuden sadasosan päähän. Mitalitta jääminen oli yhtenä suosikkina kisaan lähteneelle suomalaiselle kova pettymys.

Kolmannen ja neljännen sijan ero on urheilussa tunnetusti valtava. Henry Manni myöntää, että tunnelmat olisivat olleet tyystin toisenlaiset, mikäli oma ennätys olisikin riittänyt ”vain” nelossijaan.

”Tuolla ajalla olisin tyytyväinen, koska nämä ovat vasta ensimmäiset paralympialaiseni. Olisi se silti hyvä kelaus”, Manni pohti ajatusleikkiä.

Mitali on kuitenkin totta. Mannin mukaan oma ennätys ja pronssilätkä tulivat suorituksella, jossa ei ollut parantamisen varaa.

”Ei täältä voinut enempää toivoa.”

Kilpailun voittaja Tunisian Walid Ktila ja hopeamitalisti Britannian Rheed McCracken ovat hallinneet luokan kilpailuja Lontoosta 2012 saakka.

”Pääsin satasella lähemmäksi Ktilaa kuin koskaan ennen”, Manni iloitsi ja sanoi Rion kokemusten lisänneen nälkää tuleviin arvokisoihin.

Eikä urakka Riossakaan ole vielä päätöksessään. Tiistai-iltana Suomen aikaa Manni kelasi helposti jatkoon 800 metrin alkuerissä. Hän pysyi helposti Ktilan ja McCrackenin muodostamassa letkassa ja varmisti suoran finaalipaikan alkueränsä kolmosena.

”Se oli hyvä ja fiksu kelaus, ja pystyin säästämään voimiani. Tämä oli ensimmäinen päiväkilpailuni täällä ja oli liiankin kuuma. Kentän lämpömittari näytti 37 astetta”, Manni kertasi puoli tuntia suorituksensa jälkeen.

Lohjalaisen mukaan 100 metriä on sujunut tällä kaudella paremmin kuin kasi. Manni on matkan MM-pronssimitalisti, ja nytkin tavoitteena on silti hakea satasen pronssille kaveri palkintokaappiin.

”Ihan kärjessä on ruuhkaista, mutta mitalia lähden hakemaan.”

Mitalia haki myös Piispanen. Hän ei osannut tuoreeltaan analysoida, mikä Riossa meni pieleen. Hän puolusti kultamitalia neljän vuoden takaa Lontoon kisoista. Nyt paralympiamestaruus meni Belgian Peter Genylle kisaennätyksellä 21,15.

”Pettymys tämä on ilman muuta. Koko suoritus tuntui siltä kuin olisi käsijarru päällä”, luokkansa maailmanennätysmies sanoi.

Finaalin kaikki kilpailijat jäivät hieman parhaista ajoistaan. Piispanen ei syyttänyt olosuhteita, mutta totesi radan tuntuneen hieman pehmeältä tai nihkeältä.

”Silloin pitää saada kiihdytysvaihe onnistumaan, sitten se rullaa hyvin”, hän kuvaili alustan vaikutusta pyörätuolikelauksessa.

Riku Valleala
Toni Piispanen joutui pettymään 100 metrillä.
Toni Piispanen joutui pettymään 100 metrillä.

Satasen pikamatka on niin lyhyt, että hyvä lähtö ratkaisee todella paljon.

”Jos ei ensimmäisellä kymmenellä metrillä pääse vauhtiin, sitä on hankala ottaa enää kiinni, koska ero tavallaan kertautuu.”

Myös Piispasella on vielä mahdollisuus saada mitali Riosta. Hän kilpailee lauantaina 400 metrillä. Kärkipään sijoitus vaatii hänen mukaansa ”täydellisen onnistumisen”.

Kesällä 40 vuotta täyttävä Piispanen menee pian olkapääleikkaukseen. Vamma on haitannut harjoittelua Rion kisojen alla, mutta kilpailusuoritukseen se ei Piispasen mukaan vaikuttanut.

Piispanen lupasi tiedottaa uransa jatkosta myöhemmin syksyllä, mutta sitä ennen Riossa on vielä lauantain 400 metrin kilpailu käymättä. Paralympialaiset päättyvät sunnuntaina.

Piispaselle ei näin ollen jää juuri aikaa eksoottisen kaupungin katseluun. Kilpailua odottaessaan urheilija ehtii näkemään ainoastaan kisakylää, harjoittelupaikkoja ja stadionia.

Mannilla on parempi tuuri aikataulun suhteen, sillä hänen urakkansa päättyy jo keskiviikkona.

”Sen jälkeen voi käydä jonkun nähtävyydenkin katsomassa”, hän naurahti.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?