Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommi Evilästä SUL:n valmennuspäällikkö: ”Tärkein syy ryhtyä tähän on intohimo”

Yleisurheilu uusii perusteellisesti valmennustaan. Lajivalmentajien pestit lopetetaan.

Urheilu
 
Christian Westerback / HS
Tommi Evilä Lapinlahden eliittikisoissa vuonna 2012.
Tommi Evilä Lapinlahden eliittikisoissa vuonna 2012. Kuva: Christian Westerback / HS

Pituushypyn vuoden 2005 MM-mitalisti Tommi Evilä astuu isoihin saappaisiin, kun hän aloittaa Suomen Urheiluliiton (SUL) Tampereen alueen valmennuspäällikkönä.

Yleisurheilu uusii muutenkin perusteellisesti valmennustaan, kun SUL perustaa Tampereen lisäksi kaksi muuta harjoituskeskusta.

Jyväskylän alueen valmennuspäällikkönä aloittaa pikajuoksija Hannu Hämäläinen, joka samalla lopettaa oman uransa. Pääkaupunkiseudun valmennuspäälliköksi tulee kokenut valmentaja Antti Leskinen.

Kaikki kolme valmennuspäällikköä toimivat SUL:n valmennusjohtajan Jorma Kemppaisen alaisuudessa.

Muutos tarkoittaa, että nykyiset lajivalmentajien pestit lopetetaan.

”Kärkiurheilijoista 47 prosenttia asuu näillä kolmella paikkakunnalla tai niiden läheisyydessä”, Kemppainen perustelee muutosta.

Kolme alueellista valmennuspäällikköä ei riitä pyörittämään koko valmennusjärjestelmää. Evilä, Hämäläinen ja Leskinen saavat avukseen ammattivalmentajia ja urheilijoiden henkilökohtaisia valmentajia.

Kemppaisen mukaan yksi valmennuspäällikön tehtävistä on rakentaa lajikohtaiset valmennusverkostot.

Lisäksi SUL hakee noin viittätoista nuorten olympiavalmentajaa, jotka sijoittuvat eri puolille Suomea.

Evilä, 36, lopetti oman aktiiviuransa kauden 2014 jälkeen. Yhdeksänkertainen pituushypyn Suomen mestari on suorittanut ammattivalmentajan tutkinnon.

”Tärkein syy ryhtyä tähän on intohimo”, sanoo Evilä, joka itse urheili isänsä Juhani Evilän valmennusopeilla.

Evilän suvussa on pitkät valmennusperinteet. Hänen isoisänsä Jaakko Evilä oli vuonna 1964 mukana KooVeen valmennusryhmässä, kun joukkue otti jääkiekon SM-sarjassa hopeaa.

”Olin isäukon oikeana kätenä, kun hän oli lajivalmentaja. Silloin opin, miten asioita esitetään valmentajalle ja urheilijalle”, sanoo Evilä, joka on myös Tampereen Pyrinnön valmennuspäällikkö.

Hämäläinen, 31, on kokenut maajoukkuesprintteri. Hän päätti uransa Suomi–Ruotsi-maaotteluun tänä syksynä Tampereella, jossa hän oli mukana SE:n juosseessa 4 x 100 metrin viestijoukkueessa.

Juoksu-ura oli päättyi jo neljä vuotta sitten, kun hän sairastui imusolmukesyöpään. Uudessa tehtävässä tavoitteena on, että Jyväskylä on urheilijalle mielekäs paikka harjoitella.

Leskinen, 34, toimii tällä hetkellä SUL:n eteläisen alueen päällikkönä. Siltä osin uusi työ on hänelle entuudestaan tuttua. Leskinen on entinen kestävyysjuoksija.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Hannu Hämäläinen (kolmas vasemmalta) oli mukana 4x100 metrin viestijoukkueessa, joka juoksi SE:n syyskuun alussa maaottelussa Tampereella. Muut juoksijat Ville Myllymäki (vas.), Samuli Samuelsson ja Otto Ahlfors.
Hannu Hämäläinen (kolmas vasemmalta) oli mukana 4x100 metrin viestijoukkueessa, joka juoksi SE:n syyskuun alussa maaottelussa Tampereella. Muut juoksijat Ville Myllymäki (vas.), Samuli Samuelsson ja Otto Ahlfors.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?