Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dopingin kriminalisointia ehdottanut suomalainen antidopingasiantuntija selvittämään lääkkeitten käyttöä Norjan hiihdossa: ”Lähden hakemaan faktoja”

Urheilu
 
Tapio Vanhatalo
Katja Mjøsund on entinen maajoukkuetason suunnistaja.
Katja Mjøsund on entinen maajoukkuetason suunnistaja. Kuva: Tapio Vanhatalo

Suomalainen antidopingasiantuntija ja urheilulääkäri Katja Mjøsund on saanut uuden merkittävän luottamustehtävän.

Mjøsund on kutsuttuna jäsenenä mukana viisihenkisessä työryhmässä, joka ryhtyy selvittämään lääkkeitten käyttöä Norjan huippuhiihdossa.

Mjøsund kertoi, että häntä kysyttiin tehtävään pari viikkoa sitten.

”Olen totta kai yllättänyt mutta myös otettu, että työtäni arvostetaan. Kyllä varmaan taustani antidopingtyössä painoi”, Mjøsund sanoi HS:lle keskiviikkona, jolloin ryhmän kokoonpano julkistettiin.

Mjøsundin mukaan ryhmän ensimmäiselle kokoontumiselle etsitään parhaillaan ajankohtaa.

”Lähden mukaan avoimella, kiinnostuneella ja nöyrällä mielellä hakemaan faktoja. Urheilijalla on oikeus puhtaaseen kilpailuun ilman epäilyjä kaverin keinoista. Ja toisaalta urheilijalla on sairastuessaan oikeus asiamukaiseen terveydenhuoltoon ilman leimautumista”, Mjøsund sanoi.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Mjøsund on mm. Suomen antidopingtoimikunnan erivapauslautakunnan puheenjohtaja ja Maailman antidopingtoimiston Wadan erivapausmenettelyn asiantuntijalääkäri.

Hän toiminut pitkään myös Suomen suunnistusmaajoukkueen lääkärinä ja viime kauden loppuun asti vastaavassa tehtävässä ampumahiihdossa.

Viime vuonna Mjøsund sanoi HS.n haastattelussa, että hänen mielestään dopingin käyttö pitäisi kriminalisoida Suomessa.

Norjan hiihtoliitto päätti perustaa työryhmän ulkopuolisen ja julkisen paineen seurauksena sen jälkeen, kun Norjan huippuhiihtäjän Martin Johnsrud Sundbyn kilpailukielto sallitun astmalääkkeen liikakäytöstä tuli kesällä tietoon.

Ryhmän muodostamiseen vaikutti myös uutinen, jonka mukaan Norjan huippuhiihdossa on annettu astmalääkettä myös sellaisille urheilijoille, joilla ei ole astmaa.

Ryhmän valinnan hoiti Norjan hiihtoliitto Norjan antidopingorganisaation avustuksella.

”Olemme painottaneet laajaa asiantuntemusta lääketieteessä sekä juridissa ja eetisissä kysymyksissä. Lisäksi on ollut ratkasevaa, että ryhmän jäsenillä ei ole mitään siteitä Norjan hiihtoliittoon”, maastohiihtokomitean johtaja Thorbjørn Skogstad sanoi liiton tiedotteessa.

Selvitystyötä tekevän ryhmän johtajana toimii Oslon piirisyyttäjä Katharina Rise.

Lisäksi ryhmässä on yksi ruotsalainen, yksi tanskalainen ja yksi norjalainen jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?