Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entiset huiput mukaan yleisurheilun valmennukseen

Tommi Evilä ja Hannu Hämäläinen aloittavat valmennuksen päällikköinä.

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Tommi Evilä (vas.), Antti Leskinen ja Hannu Hämäläinen ovat SUL:n uudet valmennuspäälliköt.
Tommi Evilä (vas.), Antti Leskinen ja Hannu Hämäläinen ovat SUL:n uudet valmennuspäälliköt. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Tommi Evilä uskoo, että hänellä on paljon annettavaa suomalaisen yleisurheilun valmennukseen.

”Faktaa on, että minulla on tietämystä ja oikeaa asennetta. Osaan olla vaativa, ymmärrän lahjakkuuksien päällä ja teen yhteistyötä”, vuoden 2005 pituushypyn MM-kisojen pronssimitalisti sanoo.

Evilä oli yksi Suomen Urheiluliiton yllätysvalinnoista, kun se julkaisi keskiviikkona kolme uutta valmennuspäällikköä. Evilän lisäksi työnsä lokakuun alussa aloittavat entinen pikajuoksija Hannu Hämäläinen ja kokenut valmentaja Antti Leskinen.

Samalla päättyvät SUL:n nykyisten seitsemäntoista lajipäällikön tehtävät.

Yleisurheilu uusii muutenkin valmennustaan. Kolme alueellista valmennuspäällikköä ei riitä pyörittämään koko valmennusjärjestelmää. Evilä, Hämäläinen ja Leskinen saavat avukseen ammattivalmentajia ja urheilijoiden henkilökohtaisia valmentajia, jotka tekevät työtään usein vapaaehtoispohjalta.

Valmennuspäälliköiden avuksi liitto palkkaa noin viisitoista nuorten olympiavalmentajaa. Haku alkaa tänään torstaina.

”On tahoja, joissa valmennuspäälliköiden valintaa pidetään varmasti radikaalina ja rohkeana. Tämä on sitä happea, jota iso urheilulaji välillä tarvitsee”, SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä sanoo.

Evilän, Hämäläisen ja Leskisen mukana valmennus siirtyy kaupunkivalmennuskeskuksiin. Evilästä tulee Tampereen alueen valmennuspäällikkö. Hämäläisen keskuspaikkana on Jyväskylä. Leskinen vastaa pääkaupunkiseudusta.

”Kaupunkivalmennus on SUL:n historian neljäs loikka. Ensin oli kolme lajivalmentajaa 1960-luvulla, 1970-luvulla lajivalmentaja oli jokaisessa lajissa, ja sitten tulivat henkilökohtaiset valmentajat”, Mäkelä sanoo.

Kaikki kolme valmennuspäällikköä toimivat SUL:n valmennusjohtajan Jorma Kemppaisen alaisuudessa.

”Kärkiurheilijoista 47 prosenttia asuu näillä kolmella paikkakunnalla tai niiden läheisyydessä”, Kemppainen perustelee muutosta.

Evilä, 36, lopetti oman aktiiviuransa kauden 2014 jälkeen. Yhdeksänkertainen pituushypyn Suomen mestari on suorittanut ammattivalmentajan tutkinnon.

”Tärkein syy ryhtyä tähän on intohimo”, sanoo Evilä, joka itse urheili isänsä Juhani Evilän valmennusopeilla. ”Isä oli mielissään. Hänen asennepuolensa on korvaamaton.”

Evilän suvussa on pitkät valmennusperinteet. Hänen isoisänsä Jaakko Evilä oli vuonna 1964 mukana KooVeen valmennusryhmässä, kun joukkue otti jääkiekon SM-sarjassa hopeaa.

Hämäläinen, 31, on kokenut maajoukkuesprintteri. Hän päätti uransa Suomi–Ruotsi-maaotteluun tänä syksynä Tampereella, jossa hän oli mukana SE:n juosseessa 4 x 100 metrin viestijoukkueessa.

”Se oli tunteikas hetki. Olin kahden vaiheilla, miten käy omalle urheilulle. Urasta jäi lopulta hyvä fiilis”, Hämäläinen sanoo.

Juoksu-ura oli päättyä jo neljä vuotta sitten, kun hän sairastui imusolmukesyöpään. Uudessa tehtävässä tavoitteena on, että Jyväskylä on urheilijalle mielekäs paikka harjoitella.

Leskinen, 34, toimii tällä hetkellä SUL:n eteläisen alueen päällikkönä. Siltä osin uusi työ on hänelle entuudestaan tuttua. Leskinen on entinen kestävyysjuoksija.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?