Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijonien avauspeli World Cupissa ei ole maaottelu – virallisten historiatilastojen kokoaminen on vuosien urakka

Jääkiekkoliitto pyrkii saamaan viralliset maaottelutilastot nettiin vuonna 2018

Urheilu
 
Pentti Koskinen
Raimo Helminen palkittiin vuonna 2002 pitkästä maajoukkueurastaan. Vasemmalla Kalervo Kummolla ja oikealla IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel.
Raimo Helminen palkittiin vuonna 2002 pitkästä maajoukkueurastaan. Vasemmalla Kalervo Kummolla ja oikealla IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel. Kuva: Pentti Koskinen

Leijonat pelaa World Cupin avausottelussaan nuorten pohjoisamerikkalaisten yhdistelmäjoukkuetta vastaan maanantaiyönä.

Team North Americassa on pelaajia Kanadasta ja Yhdysvalloista, joten voidaanko puhua maaottelusta?

”Se ei ole maaottelu”, vastaa kilpailusihteeri Teemu Vanhala Jääkiekkoliitosta yksiselitteisesti.

Muut samassa turnauksessa pelattavat kamppailut kuitenkin lasketaan maaotteluiksi, ellei Suomi sitten satu kohtaamaan uudestaan Team North Americaa tai Euroopan pienten kiekkomaiden parhaimmistosta koottua yhdistelmäjoukkuetta välierissä tai loppuottelussa.

Tilastoinnin näkökulmasta otteluiden erilainen status on ongelmallinen. Suomen pelaajat edustavat kiistatta Leijonia vastustajasta riippumatta. Lasketaanko yhdistelmäjoukkuetta vastaan tehdyt maalit Leijonien historiatilastoihin?

”Olemme kehittämässä määreitä, joiden mukaan viralliset tilastot kootaan. Luultavasti tulemme laskemaan arvokisaottelut erikseen ja maaottelut erikseen”, Vanhala kertoo.

Arvokisojen alle tilastoitaisiin esimerkiksi olympialaiset, Kanada Cup ja World Cup. Tämäkin linjaus vaatii tarkennuksia.

Vanhalan mukaan esimerkiksi vanhat Izvestija-turnaukset aiheuttavat päänvaivaa. Aikoinaan WHA-joukkueet edustivat niissä Kanadaa, vaikka niiden riveissä saattoi olla pelaajia muistakin maista.

Matti Hagman teki tunnetusti maalinkin Leijonia vastaan Quebec Nordiquesin riveissä joulukuussa 1977.

Määritteiden linjaaminen ja tilastointitavasta päättäminen ovat osa isoa projektia, jonka tarkoituksena on luoda kattava sähköinen tietokanta verkkoon.

Vanhalan mukaan virallinen maaottelutilasto pyritään saamaan valmiiksi syksyllä 2018.

”Tällä hetkellä ei ole saatavilla edes virallisia maaottelumääriä”, Vanhala toteaa.

Niinpä esimerkiksi Raimo Helmisen ennätyksellisenä pidetty 331 maaottelua ei tässä mielessä ole virallinen luku.

Helminen pelasi esimerkiksi 2000-luvun vaihteessa MM-kisoissa niin sanottuja kaksiosaisia finaaleita. Jos voitot menivät ristiin, pelattiin toisen ottelun jälkeen erillinen jatkoaika.

Vanhalan mukaan tällaiset tapahtumat pitää määritellä tarkasti virallisia tilastoja kootessa. Pitää linjata, onko jatkoaika kolmas maaottelu vai liitetäänkö sen tapahtumat osaksi toista finaaliottelua, jolloin esimerkiksi voittomaalin tekijöitä voisi olla kaksi ja vieläpä eri joukkueista.

Linjaukset pitää tehdä kansainvälisellä tasolla. Edes tilastot pelaajien maaottelumääristä eivät ole vertailukelpoisia, sillä niitä kirjataan eri maissa eri perustein. Esimerkiksi Norjassa lasketaan vain arvokisojen ottelut.

”Ranskassa on yli 500 maaottelun pelaaja, mutta en tiedä mitä otteluita siihen on laskettu”, Vanhala sanoo.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n historiakomitea edistää lajin historiaa koskevien tilastojen kokoamista ja vertailukelpoiseksi tekemistä.

Jotta tilastoista saataisiin kattavia, tarvitaan myös vanhoja ottelupöytäkirjoja ja muita lähteitä. Jääkiekkoliiton omat arkistot kattavat vain vuoden 1990 jälkeisen ajan.

Vanhala kertoo, että tilastotietoja kaivetaan muun muassa Urheilumuseon avulla sekä Aarne Honkavaaran laajoista arkistoista.

Pöytäkirjoista korjataan selvät virheet, jos esimerkiksi videotallenne osoittaa maalilla pelanneen eri vahdin kuin pöytäkirja osoittaa.

”Syöttöpisteitä vanhoista otteluista ei silti enää lähdetä korjaamaan”, Vanhala naurahtaa.

Kun urakka saadaan valmiiksi, siitä pitäisi olla iloa myös tavallisille tilastonikkareille, joita Suomessakin on paljon.

”Idea on, että kaikki tiedot maaotteluista löytyvät netistä. Emme tiedä vielä, tulevatko ne sinne pelaajakorttien muodossa vai miten. Miesten jälkeen sama pyritään tekemään naisten ja juniorien osalta”, Vanhala lupaa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!