Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Shefki Kuqi käy Don Quijoten tavoin loputtomia taisteluja – haarniskana on istuva puku

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Roni Lehti / LEHTIKUVA
Inter Turku julkisti uuden päävalmentajansa Shefki Kuqin 3. elokuuta.
Inter Turku julkisti uuden päävalmentajansa Shefki Kuqin 3. elokuuta. Kuva: Roni Lehti / LEHTIKUVA

Kun fiktio lyö kättä todellisuuden kanssa, käy näin. Veikkausliigassa Shefki Kuqista on tullut tällä kaudella kuva miehestä, joka käy Do n Quijoten tavoin loppumattomia taisteluita näkyviä ja kuviteltuja vihollisia vastaan.

”Joukkueeseen olin erittäin tyytyväinen. Siinä oli sitä tahtoa ja taistelua, mitä haluan. Jos taistelemme ja tappelemme loppukaudesta tällä tavalla, niin selviämme, vaikka meitä vastaan ovat tuomarit ja kaikki”, Interin päävalmentaja Kuqi sanoi HIFK-ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Cervantesin romaanissa itsensä ritariksi lyönyt Don Quijote puki seikkailuihinsa päälleen esi-isiensä ruostuneen haarniskan, otti mukaansa aseenkantajaksi Sancho Panzan ja ratsasti vanhalla Rocinante-ratsulla. Kuqin haarniska on hänen istuva pukunsa, aseenkantajana toimii personal trainer Levi Earl ja ratsuna veli, hyökkääjä Njazi Kuqi.

Kaksi viimeksi mainittua olivat jo PK-35 Vantaassa Kuqin uskottuja apureita. Earl mylläsi vantaalaisten kuntovalmennuksen uuteen uskoon espanjalaispelaajien ja -valmentajien poistuttua seurasta.

Pelaajat päätyivät punttikuurille. Erään lähteen mukaan matkalla Seinäjoelle PK-35 Vantaa pysähtyi Tampereella, jossa joukkue veti punttiharjoituksen. Voi vain miettiä, miten hapoilla pelaajat olivat ottelussa.

Fyysinen valmentaja Earl muutti myös pelaajien ruokailutottumuksia ja kauppasi palkkarästejä odottaville pelaajille vitamiineja. Yksittäisellä pelaajalla saattoi olla ravinto-ohjelmassaan kymmeniä vitamiineja.

Erään lähteen mukaan samat metodit ovat käytössä myös Turussa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan niitä on ihmetelty ja kyseenalaistettu Interissä.

Interissä närkästystä herätti myös, että pelaajien ruokavalio pantiin uusiksi vain päiviä ennen kolmen ottelun viikkoa, ja pelaajille tehtiin voimatestit punteilla.

Erään lähteen mukaan Interissä on kärjistetysti kiinnitetty enemmän huomiota ravintoon kuin pelillisiin asioihin.

Karsintoja vastaan pyristelevä joukkue on saanut Kuqin alaisuudessa yhden voiton, kolme tasapeliä seitsemästä ottelusta. Pisteitä ottelua kohden on tullut 0,86, Kuqia ennen Inter oli 0,89 pisteen tahdissa.

Kuqi haluaa kunnioitusta itselleen.

”Olen pyrkinyt tuomaan kulttuuria. Moni luulee, että vedän roolia, kun puen puvun ja kravatin peliin. Se on kunnioitusta seuraa ja tapahtumaa kohtaan. Minua käy sääliksi vastustajat, joilla on valmentaja sortsit ja sandaalit jalassa”, Kuqi kertoi HS:lle elokuussa.

Don Quijoten seikkailuissa todellinen ja kuviteltu törmäsivät rajusti.

”Näetkö, parahin Sancho Panza, kuinka tuolta ilmaantuu kolmekymmentä tai neljäkymmentä jättiläistä. Niitä vastaan aion käydä taistelemaan ja ottaa ne kaikki hengiltä”, Don Quijote sanoi kirjassa.

Nyt Kuqikin näkee jättiläisiä siellä, missä on oikeasti tuulimyllyjä.

HIFK-ottelun jälkeen Kuqi sanoi, että kaikki, tuomarit mukaan lukien, ovat Interiä vastaan ja haluavat HIFK:n säilyvän liigassa. Sittemmin Valioerotuomarikerho teki selvityspyynnön Palloliiton kurinpitovaliokunnalle Kuqin syytöksistä, kuten HS kertoi verkkosivuillaan tiistaina.

”Tämä on ihan selvää. Stadiin halutaan derbyjä ja lisää tuloja”, Kuqi sanoi.

Jättiläiset ovat siis olemassa, ja taistelu tuulimyllyjä vastaan jatkuu.

Perjantaina kello 18.30 Inter–HJK Turun Veritas-stadionilla ja HIFK–PS Kemi Sonera-stadionilla perjantaina kello 18.30.

Sitaatti Cervantesin romaanista J. A. Hollon Don Quijote -suomennoksesta.

Korjattu Interin otteluiden määrä Kuqin valmennuksessa kuudesta seitsemään.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?