Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhallinen rikostutkija Sari Kärnä muuttuu kiekkokaukalossa ”murskaajaksi” – ”tuomarilinjan pitäisi olla sallivampi”

Ilveksen hyökkääjä Sari Kärnä sai 25-vuotiaana herätyksen, joka nosti hänet Euroopan huipulle.

Urheilu
 
Reijo Hietanen
Sari Kärnä uskoo, että Ilves tulee olemaan tällä kaudella vahvassa vedossa.
Sari Kärnä uskoo, että Ilves tulee olemaan tällä kaudella vahvassa vedossa. Kuva: Reijo Hietanen

Tampere

”Tuolla minä vielä itsekin pelaan joskus”, Sari Kärnä unelmoi katsoessaan pienenä tyttönä Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen otteita kotikisoissa 1999. Katse seurasi etenkin puolustaja Kirsi Hännistä, joka paukutti siniviivalta maalin toisensa perään.

Hänninen oli Kärnän esikuva. Koska naistähdistä ei ollut fanijulisteita saatavilla, Kärnä piirsi itse idolistaan kuvan leivinpaperiin ja ripusti seinälle.

Mikä tärkeintä, pienen tytön unelma toteutui.

Ilveksen SM-joukkueessa tänä päivänä hyökkäävä Kärnä kuuluu maajoukkueen vakiokalustoon. Nousu Euroopan huipulle vaati kuitenkin herätyksen, joka tuli 25-vuotiaana.

5-vuotiaana jääkiekon aloittanut Kärnä hurahti kumilättyyn jo pikkutyttönä. Kun muut lapset odottelivat postiluukusta Aku Ankkaa, Kärnä vartoi malttamattomana Kiekkolehteä.

Talvet Oulaisista kotoisin oleva Kärnä pelasi tyttöjen ja poikien joukkueissa ja dominoi kaukaloa jo nuorena. Jos hän nakutti pelissä ”vain” kolme maalia, oli naama rutussa ja päivä pilalla.

Varsinainen onnenpäivä koitti 11-vuotiaana, kun Kärnä pääsi tapaamaan leivinpaperista tuttua Hännistä. Kärnän äiti järjesti kaksikolle tapaaminen ja yhteiskuvan, kun Hännisen edustama Jyp saapui Kärppien vieraaksi.

Hänninen antoi Kärnälle mailansa ja Jypin kausijulkaisun, josta tuli tytön tärkein aarre.

”Selasin lapsena yhtenä päivänä lehteä ja näin, että veljeni oli leimannut Hännisen kasvot Teboil-leimasimella. Se oli kova paikka”, Kärnä muistelee.

Veli ei ole tähän päivään mennessä tunnustanut rikosta.

Ympyrä sulkeutui viime keväänä, kun Kärnä pääsi jääkiekosta jo eläköityneen Hännisen kanssa toistamiseen yhteiskuvaan. Tällä kertaa Kärnän päällä oli Jypin paita, ja kaulassa roikkui SM-kulta.

Viime vuoden mestari Jyp Naiset luopui sarjapaikastaan kauden päätteeksi, ja Kärnä palasi hänelle aikaisemmista kausista tuttuun Ilves-nuttuun.

Paluu Tampereelle on tuonut Kärnälle motivaatiota, joka alkoi olla viime kaudella hukassa. Jyp voitti nimittäin kauden jokaisen pelin, finaalitkin maalierolla 9–0.

”Rakastan voittamista, mutta ylivoimassamme ei ollut enää mitään järkeä. Nyt Jypin pelaajat ovat hajonneet eri joukkueisiin, ja kausi näyttää paljon tasaisemmalta.”

Ilves on aloittanut kautensa kahdella voitolla ja yhdellä tappiolla. Kärnä uskoo, että pelin vielä parantuessa tie on auki mitaleille asti. Hän itse on 28-vuotiaana paremmassa iskussa kuin koskaan aikaisemmin.

Vaikka Kärnä on aina pärjännyt SM-liigassa, heräsi hän 25-vuotiaana siihen, että jotakin on tehtävä. Paikkaa arvokisoissa ei ollut vielä auennut, ja vuodet kuluivat vauhdilla.

”Olin alitajuisesti ajatellut, että onhan tässä aikaa, enkä tajunnut, kuinka paljon työtä maajoukkueeseen pääsy vaatii.”

Herätystä tehosti se, että Kärnältä katkesi Sotšin olympialaisia edeltävänä kesänä akillesjänne jalkapallopelissä. Leikattu akillesjänne tulehtui vielä uudestaan, ja Kärnä seurasi muiden pelaamista puoli vuotta sohvalta.

”Päätin pistää kaiken peliin, jotta en joudu jossittelemaan vanhempana.”

Kärnä hankki avukseen henkilökohtaisen fysiikkavalmentajan, hikoili punttisalilla ja keskittyi luistelunsa parantamiseen.

Kova työ toi tulosta, ja Kärnä debytoi maajoukkueessa 27-vuotiaana. Nyt hän kuuluu Euroopan huippuihin, ja päätavoitteensa siintävät Pyeongchangin talviolympialaiset Etelä-Koreassa.

Reijo Hietanen
Sari Kärnä hikoili keskiviikkona Ilveksen naisjoukkueen treeneissä.
Sari Kärnä hikoili keskiviikkona Ilveksen naisjoukkueen treeneissä.

Kärnää on kutsuttu vuosien varrella kaukalossa taiteilijaksi taitavien käsiensä ja tulisen temperamenttinsa takia.

Jo mukulana Kärnä vietti kesät kikkaillen ja laukoen kotipihalla olevaan maaliin. Pieni peluri kuvitteli, että käynnissä on finaali Ruotsia vastaan, ja kiekon on upottava yläkulmaan.

Jos laukaus epäonnistui, paloivat Kärnän käämit.

”Pihalla oli kaksi mäntyä, joita vasten rikoin monta puumailaa. Nykyään en enää viitsi hajottaa mailoja, koska ne ovat niin järjettömän kalliita”, Kärnä naurahtaa ja lisää, että siviili-Sari on erilainen kuin kiekko-Sari.

Siviili-Sari on rauhallinen rikostutkija Tampereen poliisista, jolla riittää tutkittavaa niin paljon, että kiekkoa ei ehdi ajatellakaan. Vapaa-ajalla – yksi vapaa viikonloppu kaudessa – siviili-Sari laittaa ruokaa, lukee kirjoja ja vain nauttii kotona möllöttämisestä.

Taitohyökkääjänä tunnettu Kärnä on iän myötä rauhoittunut kaukalossa, ja apuna on ollut myös maajoukkueen psykologi. Yhdessä on löydetty keinoja siihen, miten pitää mieli tyynenä kun peli ei suju. Tämä on parantanut Kärnän otteita.

Fyysisesti tulista peliä hän ei edelleenkään kaihda: Kärnä löytyy yleensä sieltä, missä väännetään. SM-liiga saisikin olla hänen mielestään nykyistä fyysisempi.

”Tuomarilinjan pitäisi olla sallivampi, koska nyt en aina uskalla ottaa kontaktia maalin edustalla. Jos pelaisin kansainvälisissä peleissä samalla tavalla kuin SM-liigassa, tulisi noutaja.”

Kärnällä on kiekkoilijana vielä yksi toive. Se, että muut alkaisivat kutsua 165-senttistä hyökkääjää lempinimellä Murskaaja.

”Allekirjoitan sähköpostinikin sillä nimellä, mutta nimi ei ole mennyt joukkueessa läpi edes vitsinä.”

Ylivoimainen mestari jätti SM-liigan

Naisten jääkiekon hallitseva Suomen mestari Jyp Naiset luopui täksi kaudeksi sarjapaikastaan. Joukkue oli viime kaudella voittamaton kauden jokaisessa pelissä ja kirkasti kolme perättäistä SM-hopeaa kullaksi.

Mestaruusjuhlien jälkeen päävalmentaja Katja Saari lopetti työnsä Jypissä, ja monet pelaajista siirtyivät eri seuroihin. Jypistä takaisin Ilvekseen siirtynyt Sari Kärnä harmittelee naisjoukkueen kohtaloa.

”Ongelmana oli, että uutta valmentajaa ei löytynyt millään. Joukkueen pakka oli jo ehtinyt hajota, kun uusi valmentaja vihdoin saatiin”, Kärnä sanoo.

Juha Sorri
Meeri Räisänen
Meeri Räisänen

Jypistä eri seuroihin poistuivat muun muassa Riikka Välilä ja Rosa Lindstedt (HV-71), Jenni Hiirikoski (Luulaja), Saila Saari ja Sanni Hakala (Kärpät), Tanja Niskanen ja Tanja Koljonen (KalPa) ja Tiina Ranne (HPK). Maajoukkuemaalivahti Meeri Räisänen pelaa miesten Suomi-sarjaa Kiekkokoplassa.

Naisurheilu ei ole saanut Kärnän mielestä Jyväskylässä sellaista arvostusta mitä se olisi ansainnut. Myös taustajoukkojen saaminen mukaan uutta kautta varten oli hankalaa.

”Jyp voi mielestäni katsoa asiassa peiliin. Seurasta ei löytynyt naisjoukkueelle tarpeeksi tukea, ja nyt seura maksaa siitä kovaa hintaa.”

Viime kauden SM-sarjajoukkueesta jäi Jyväskylään vain muutama pelaaja, ja Jyp Junioreiden organisaatio otti heidät. Joukkue pelaa Mestis-karsintaa Jyp Team-Naiset -nimen alla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!