Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wenger juhlii 20-vuotista taivaltaan Arsenalin peräsimessä – vastassa kivulias vihollinen

Arsène Wenger on voittanut lauantain vastustajaa Chelseaa vastaan viimeisimmistä 31 keskinäisestä ottelusta vain 5.

Urheilu
 
Lee Smith / Reuters
Arsène Wenger sai onnittelut Hullin valmentajalta Mike Phelanilta viime lauantaina Arsenalin 4–1-vierasvoittoon päättyneen ottelun jälkeen.
Arsène Wenger sai onnittelut Hullin valmentajalta Mike Phelanilta viime lauantaina Arsenalin 4–1-vierasvoittoon päättyneen ottelun jälkeen. Kuva: Lee Smith / Reuters

Arsène Wenger viettää parhaillaan merkkiviikkoaan, kun hänellä on takanaan kunnioitettava 20-vuotinen taival Arsenalin managerina. Virallisesti Wenger, 66, saavutti merkkipaalun jo torstaina, mutta niin kutsuttu 20-vuotisjuhlaottelu on edessä lauantaina Englannin Valioliigassa Chelseaa vastaan.

Jalkapallojuhlia sävyttää tosin kivuliaasti se, että viikonlopun vastustaja on tuottanut Wengerille vuosien saatossa enemmän tuskaa kuin juuri mikään muu joukkue.

Wenger on voittanut lauantain vastustajaa Chelseaa vastaan viimeisimmistä 31 keskinäisestä ottelusta vain 5. Lisäksi ranskalaismanagerin 1000. ottelu Arsenalin peräsimessä vuonna 2014 päättyi 6–0-tappioon juuri Chelsealle.

Viimeisimmät ottelut ovat tuoneet Arsenalille toivoa, vaikka vastustajat eivät ole olleet Valioliigan huippuseuran Chelsean tasoa. Arsenal kukisti tiistaina liigacupissa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla mestaruussarjassa pelaavan Nottingham Forestin maalein 4–0, ja viime lauantaina taipui Valioliigassa Hull vakuuttavasti osumin 4–1.

”Esityksemme [Nottinghamia vastaan] osoittaa, että Hullia vastaan pelanneiden pelaajien täytyy olla varpaillaan. Se on, mitä me haluamme, kilpailua pelipaikoista”, Wenger sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan Forest-ottelun jälkeen.

Valioliigasta Arsenalilla on kolme peräkkäistä voittoa, kun Hullia ennen taipuivat Southampton ja Watford.

Arsenalilla ja Chelsealla on molemmilla viiden Valioliiga-ottelun jälkeen kasassa 10 pistettä, ja joukkueet ovat tasaisessa kärkikastissa viisi pistettä sarjaa johtavan Manchester Cityn perässä. Arsenal ja Chelsea miehittävät sijoja 4 ja 5; Arsenalin maaliero on Chelseaa yhdellä osumalla parempi.

Käy tällä kaudella ja mahdollisina lähivuosina miten vain, Wengerin kultakaudeksi Arsenalissa näyttää jääneen kymmenen ensimmäisen vuoden taival vuodesta 1996 vuoteen 2006. Wenger voitti Arsenalissa tuossa ajassa kolme Valioliiga-titteliä, neljä FA Cupia ja vei Arsenalin kertaalleen Mestarien liigan finaaliin. Yli muiden oli kausi 2003–2004, jolloin Arsenal ei hävinnyt Valioliigassa otteluakaan.

Wenger siirtyi Arsenaliin japanilaisseura Nagoya Grampus Eightista vuonna 1996 valmennettuaan sitä ennen Ranskassa AS Monacoa ja AS Nancya. ”Professori” Wengeriä alettiin Arsenalissa kutsua sukupolvensa innovatiivisimmaksi manageriksi, kun hän otti urheilutieteen ja data-analyysin tarkkaan käyttöön ja uudisti Arsenalin ruokavalion sekä suhtautumisen ravintoon – loistokkain tuloksin. Pastasta, grillatusta kanasta ja parsakaalista tuli Arsenal-pelaajien perusravintoa.

”Ravitsemustiede oli Arsènelle iso juttu. Meillä oli tunnuslause ’pureskelemalla voittoon’: meidän haluttiin pureskelevan ruokaamme pidempään. Aloimme tuntea itsemme superihmisiksi pelien aikana, olimme tiukemmassa kunnossa ja vahvempia kuin koskaan”, Arsenalissa vuosina 1993–2004 pelannut, entinen puolustaja Martin Keown kertoi AFP:n mukaan.

Jos Wenger luotsasi Arsenalia innovatiiviseksi kehutulla otteella ensimmäiset kymmenen vuotta, vuosien 2006 jälkeinen taival on ollut tuskaisa ja Wengerin vastaiset äänet ovat nousseet Arsenal-fanien keskuudessa voimakkaiksi. Viimeisimmät kymmenen vuotta ovat tuoneet Arsenalille vain FA Cupin voitot vuosina 2014 ja 2015.

Wenger on puolustautunut sillä, että uuden, vuonna 2006 valmistuneen stadionin rakentaminen vei paljon Arsenalin varoja (infrastruktuuri mukaan lukien 390 miljoonaa puntaa eli 450 miljoonaa euroa). Arsenal on käyttäytynyt monina vuosina siirtomarkkinoilla maltillisesti ja pitänyt Wengerin toiveiden mukaisesti kulut säädyllisenä.

”Wenger on hyvin käytännöllinen mies. Haluaisin hänen jättävän taloudelliset periaatteensa yhdeksi kaudeksi, ja näkisimme, mitä tapahtuu”, Keow sanoi kiteyttäen monien Arsenal-fanien toiveen.

Wenger on nauttinut pitkään Arsenalin omistajien sitkeästä luottamuksesta, mutta kysymys kuuluu, kuinka paljon tiimalasissa on hiekkaa, jos suurimpia titteleitä ei ala pitkän kuivan kauden jälkeen näkyä ja kuulua. Ei todennäköisesti paljon.

Wengerin nykyinen sopimus päättyy kuluvan kauden jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?