Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivutuuli suorastaan pelottaa Kaisa Lehtosta Havaijin Ironman-kisan pyöräilyssä: ”Totuttelen siihen, että pyörä heittelehtii”

Kauden pääkilpailu odottaa kahden viikon päässä.

Urheilu
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kaisa Lehtonen on asettanut tavoitteeksi sijoittua Havaijilla kolmen parhaan joukkoon, mutta vasta vuosina 2017 ja 2018.
Kaisa Lehtonen on asettanut tavoitteeksi sijoittua Havaijilla kolmen parhaan joukkoon, mutta vasta vuosina 2017 ja 2018. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Debyytissä haussa kokemusta

 Havaijin Ironman eli täyden matkan MM-kilpailu käydään lauantaina 8. lokakuuta Havaijin Kailua-Konassa.

 Kilpailussa uidaan 3,8 km, pyöräillään 180 km ja juostaan 42 km eli maraton.

 Kaisa Lehtonen, 35, on ensimmäinen suomalainen Havaijin kisan pro-sarjassa sen jälkeen, kun paikat kisaan alettiin vuonna 2011 jakaa rankingpisteillä.

 Edellisen kerran Havaijilla kilpaili pro-sarjassa suomalaisia vuonna 2009.

 Lehtonen varmisti paikkansa voittamalla keväällä Etelä-Afrikassa täyden matkan Ironman-kisan.

Nyt ensimmäisellä yrityksellä Lehtonen hakee kokemusta ja tasapainoista suoritusta, jolla hän uskoo olevan mahdollista yltää kymmenen parhaan joukkoon.

Kun Kaisa Lehtonen starttaa kahden viikon päästä 8. lokakuuta maailman rankimpaan ja arvostetuimpaan triathlonkilpailuun, täyden matkan Ironman-MM-kisaan Havaijilla, yksi luonnonvoimiin kuuluva muuttuja aiheuttaa hänelle pelonsekaisia tunteita.

Se ei ole todennäköinen vähintään 30 asteen lämpö. Se ei ole myöskään huomattava, jopa 90 prosentin kosteus.

Niitä varten hän on totuttanut itseään sekä fyysisesti että henkisesti 39 asteen lämmössä helsinkiläisessä hotjoogasalissa. Tästä Lehtosen inhokkirääkistä HS kertoi elokuussa.

Sen sijaan Havaijilla eniten huolta aiheuttaa mahdollinen reipas tuuli, varsinkin jos se puhaltaa 180 km:n pyöräilyosuudella sivulta.

”Siellä voi pahimmillaan tuulla todella paljon. Pelkään varsinkin sivutuuleen ajamista”, helsinkiläinen Lehtonen sanoi perjantaina mediatapaamisessa Espoossa.

Pitkien matkojen triathlonkisoissa käytetään ns. aika-ajopyörää, jonka rungossa on huomattavasti enemmän sivupinta-alaa kuin esimerkiksi tavallisessa kaupunkipyörässä.

”Se on kovin kovin pelottavaa ajaa tuollaisella aika-ajopyörällä, kun tulee kova sivutuuli. Siinä on aika leveä runko, ja kun on pikkaisenkin korkeat kiekot, tuuli nappaa pyörään aika hyvin. Esimerkiksi Mallorcan-leirillä kävi niin, että meinasin lähteä vastaan tulevien kaistalle.”

Lehtosella on pituutta 161 cm, ja hänen kilpailupainonsa on noin 51 kiloa.

”Kun olen pienikokoinen nainen, on aika rankkaa pitää pyörä hyvässä ajolinjassa. Toisaalta se on sellaista optimointia, että osaa rentoutua ja käyttää voimaa oikealla tavalla.”

Käytännössä Lehtonen joutuu ajamaan sivutuulessa kallellaan tuulen puolelle, ikään kuin nojaamaan tuulta vasten.

”Pahinta on se, että siellä voi olla puuskia. Päivän aikana tuuli voi muuttua paljon. Alussa voi olla tyyntä, ja yhtäkkiä tuuli nousee aika kammottavaksi.”

Päinvastoin kuin muualla, Havaijin kisassa ei saa tuulen takia käyttää pyörässä ns. umpikiekkoa edes takana. Umpinaista etupyörää ei saa käyttää missään.

”Minulla on vaihtoehtonsa ottaa melko kapeat pyörät, mutta silti tuuli tarttuu niihin ja pyörän runkoon enemmän kuin normaaliin pyörään.”

Toistaiseksi Lehtosella on melko vähän kilpailukokemusta sivutuuleen ajamisesta.

”Esimerkiksi Dubaissa tuuli yhden pätkän tosi pahasti sivusta. Se meni siinä kisassa tosi hyvin. Luulen, että kisassa olen sen verran rohkeampi, että tällaiset tilanteet menevät luonnostaan paremmin kuin treeneissä.”

Alkuviikosta Lehtonen palasi mainiosti onnistuneelta kahden viikon valmistautumisleiriltä Mallorcalta. Siellä hän pääsi harjoittelemaan jonkin verran reippaassa sivutuulessa.

Mukana oli myös 13 kertaa Havaijilla kilpaillut saksalainen tallikaveri Timo Bracht, jolta Lehtonen muutenkin on saanut ja saa jatkossakin runsaasti arvokkaita vinkkejä Havaijia varten.

Bracht oli todennut Lehtoselle tietävänsä, miten sivutuulessa ajamista kannattaa harjoitella Havaijilla, jonne Lehtonen matkustaa jo sunnuntaina.

”Siellä on sellainen alamäki, jossa kuulemma tuulet ovat pahimmat. Meillä on tarkoitus mennä auton kanssa ja laskea vain sitä pätkää. Vedellä vain edestakaisin. Toinen juttu on, että pitää oppia niin sanotusti purjehtimaan tuulen mukana eli antaa pyörän liikkua sivusuunnassa. Kun kisan aikana tiellä ei ole autoja, ei vain välitä siitä vaan totuttelee siihen, että pyörä heittelehtii.”

Jukka Gröndahl / HS
Tällaisella pyörällä Kaisa Lehtonen kilpailee Havaijilla. Kuva hotjoogasalissa elokuussa tehdystä inhokkiharjoituksesta.
Tällaisella pyörällä Kaisa Lehtonen kilpailee Havaijilla. Kuva hotjoogasalissa elokuussa tehdystä inhokkiharjoituksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!