Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

World Cup oli Leijonien pohjakosketus – ”Pikkaisen liian aikaisin tuli tämä turnaus meille”

Suomen joukkueen saldo World Cupissa: Kolme ottelua, kolme tappiota, yksi tehty maali ja yhdeksän päästettyä.

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Leo Komarov ilmoitti harkitun oloisesti, että maajoukkueura olisi ohi.
Leo Komarov ilmoitti harkitun oloisesti, että maajoukkueura olisi ohi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Toronto

Muutamia tolppalaukauksia, maalipaikkoja, tehottomuutta ja taidottomuutta. Tätä kaikkea oli Suomen jääkiekkomaajoukkueen viimeinen peli Venäjää vastaan World Cupissa.

Oikeastaan samoilla sävelillä Leijonat meni läpi koko Toronton turnauksen.

Venäjä voitti perjantaiyönä 3–0, ja kokonaissaldo näyttää tältä: kolme ottelua, kolme tappiota, yksi tehty maali ja yhdeksän päästettyä.

Juuri tämän alemmas ei voi joutua.

Jos tavallista kiekkokatsojaa harmittaa ja jopa raivostuttaa, on helppo ymmärtää, miten lyötyjä pelaajat ovat.

World Cup ei ollut helppo paikka päävalmentaja Lauri Marjamäellekään. Hän sai valita joukkueen Jere Lehtisen vetämän johtoryhmän kanssa, mutta minkäs teet, kun tämän parempaa ei ole tarjolla.

”Tämä oli tärkeä kokemus meille”, Marjamäki sanoi ja jatkoi: ”Kaikki otetaan rehellisesti vastaan, missä olemme hyviä ja missä on eniten tehtävää.”

Viimeisessä ottelussa Venäjää vastaan Leijonat olisi voinut kirkastaa ilmettään, ottaa avauspisteet ja vaikkapa auttaa Pohjois-Amerikan nuoret jatkoon.

Asetelma oli vaikea. Ensimmäinen erä Venäjää vastaan meni vielä maalittomana, mutta heti toisen alussa Vladimir Tarasenko ja Ivan Telegin tekivät maalin mieheen minuutin ja 19 sekunnin välein.

Jevgeni Malkin laukoi kolmannessa erässä helposti kiekon Tuukka Raskin taakse, mutta silloin oltiin jo tämän turnauksen loppusuoralla raskain jaloin.

Se ei jää mihinkään tilastoon, että Mikael Granlund laukoi poikkiputkeen ja maalin edestä lähes maaliin. Kiekko lähes kiepsahti maalivahti Sergei Bobrovskin räpylästä maaliin.

”Valtava määrä luodaan maalipaikkoja. Ollaan ihan nokikkain eikä saada maalia. Rupeaa olemaan epätoivoista”, Marjamäki sanoi.

Epätoivoinen oli Leijonien turnauskin. Kuka uskaltaa selittää, että on pelattu 180 minuuttia jääkiekkoa ja vain huono tuuri erotti Leijonat gloriasta.

Ei kukaan. Eikä siihen sortunut Marjamäkikään.

”Pikkaisen liian aikaisin tuli tämä turnaus meille. Olisi ideaalitilanne ja hienoa nähdä tämä sama joukkue olympialaisissa 2018. Silloin timing [ajoitus] olisi paras mahdollinen”, Marjamäki sanoi.

Marjamäki on osittain oikeassa. Puolustajat olivat nuoria, maalivahdit kokeneita ja hyökkäykseen mahtui laaja ikähaitari.

Sitä Marjamäki ei sanonut, että ei ole mitään takeita puolustajien lupaavuudesta. Ei ole ollenkaan varmaa, että Esa Lindellistä, Ville Pokasta tai Jyrki Jokipakasta koskaan kehittyy kovan tason NHL-puolustajia. Nyt he olivat parhaat valinnat niukkuuden keskellä.

”Oli pelaavia pakkeja, jotka pyrkivät pelaamaan”, Marjamäki sanoi.

Se olikin virhe. Miksi yrittää pelata kiekon kanssa, kun vastassa ovat maailman parhaat kiekonriistäjät ja nopeimmat luistelijat.

Marjamäki kaipasi lisää harjoittelua ja oppia kapean kaukalon saloihin.

Jo nyt kaikki pelaajat pelaavat työkseen kapeassa kaukalossa, eikö niin?

”Joo, se on totta. Mutta jos ajatellaan, mikä meillä on pelaajamateriaali ja miten se osuu noita pohjoisamerikkalaisia vastaan. Venäjää ja Ruotsia vastaan me pystytään mätsäämään [kamppailemaan, ottelemaan] paljon paremmin.”

Kapeasta kaukalosta tuli turnauksen sana. Marjamäki jopa ehdotti, että Suomeen tulisi pysyvästi yksi NHL-kokoinen kaukalo, jossa maan ”änärikiekkoilijat” voisivat harjoitella kesäisin. Hyvä idea.

World Cupiin saattoi päättyä yksi merkittävä maajoukkueura. Tahtohyökkääjä Leo Komarov ilmoitti hyvin harkitun oloisesti, että ”tämä näyttäisi olevan tässä”.

Sääli maajoukkueelle ja harmi MM-kisoille, kun Komarov on ollut vuosia erittäin sitoutunut edustuspelaaja.

Suomen joukkueen pelaajien arviot
Maalivahdit

35 Pekka Rinne

Rinne pelasi turnauksen avausottelun Pohjois-Amerikan nuoria vastaan. Hyvin vaikea peli Rinteelle ja koko joukkueelle. Jäi Rinteen ainoaksi peliksi, eikä loistanut. 

 

40 Tuukka Rask

Torjui Ruotsia ja Venäjää vastaan. Ruotsi-ottelu oli vahva Raskilta, eikä hän voinut mitään sille, ettei muu joukkue tee maalin maalia. Venäjä-peli oli pakollinen kalenteritapahtuma. 

 

19 Mikko Koskinen

Kolmosmaalivahti, joka ei päässyt pelaamaan.

Puolustajat

2 Jyrki Jokipakka

Raamikas pakki, mutta kovin kaukana siitä tasosta, jota vaaditaan tämän tason turnauksessa. 

 

3 Olli Määttä

Voitti Pittsburghissa Stanley Cupin viime kesänä, mutta näytti raakileelta näissä kaukaloissa. Pystyi pelaamaan, mutta paljon matkaa NHL:n ykköskategoriaan. 

 

7 Esa Lindell

Pelasi Pohjois-Amerikkaa vastaan avausottelussa ja sen jälkeen joutui sivuun. Verkkainen ja pehmeä tälle tasolle. Ei ehtinyt edes väläyttää mailankäsittelytaitoaan. 

 

18 Sami Lepistö

Pelasi kaikki kolme ottelua ja selviytyi tyydyttävästi. Pelasi fiksusti eikä yrittänyt mitään sellaista, mitä ei osaa. Tuli ainoana kenttäpelaajana KHL:stä. 

 

22 Ville Pokka

Hukkui harhasyöttöjen viidakkoon. Välillä tuntui kuin ei olisi edes katsonut, minne kannattaa syöttää. Lupaava puolustaja, mutta valtava kehitystyö edessä. Onko valmis siihen kuormaan? 

 

45 Sami Vatanen

Piti olla puolustuksen selkeä johtaja, mutta vaikutti täysin puolikuntoiselta. Kaukana viime kausien parhaista NHL-peleistään. Ei irronnut luistelu, eivätkä lähteneet laukaukset. 

 

55 Rasmus Ristolainen

Halusi tehdä puolustuksessa kaiken mahdollisen. Peli sen takia liian roiskivaa. Ehdottomasti tulevaisuuden pelaaja. Kaikki edellytykset huipulle.

Hyökkääjät

9 Mikko Koivu

Turnauksen vauhti näytti liian kovalta Koivulle. Tavallisesti kamppailee hyvin kiekoista, mutta ei ehtinyt tilanteisiin. Johti toista hyökkäysketjua, jolta odotettiin paljon, mutta ei saatu. 

 

12 Jori Lehterä

Olisi voinut olla kakkos- tai kolmosketjun hyökkääjä, mutta hautautui neloseen, eikä saanut sielläkään mitään aikaan. Jäi koko ajan ulkopuoliseksi, osin heikon ketjunsa takia. 

 

20 Sebastian Aho

Paras uutinen ja onnistuminen oli sopeutuminen näinkin hyvin tälle tasolle. Pari näyttävää takakarvausta tuli välähdyksenomaisesti. Pystynee pelaamaan NHL:ssä jo tällä kaudella, mutta töitä riittää. 

 

27 Joonas Donskoi

Näytti siltä kuin Donskoi olisi asunut punttisalissa koko kesän. Luistelu oli jäykkää, eikä ajatuskaan tuntunut toimivan. Antoi hyvin vähän ketjulleen ja pettyi itsekin pahasti. 

 

28 Lauri Korpikoski

Edmonton heitti Korpikosken ulos joukkueestaan, ja tässä turnauksessa olisi voinut antaa näyttöjä. Vähiin jäivät työsuositukset. Ei ollut edes erityisen fyysinen. Laiha anti joukkueelle. 

 

29 Patrik Laine

Sai laukaisupaikkoja ja olisi pitänyt onnistua. Silloin voi vaatia, kun saa paikan joukkueesta. Laineen harmiksi Vatanen ei osannut syöttää ylivoimalla sopivia kiekkoja lapaan. 

 

36 Jussi Jokinen

Tahmeaa oli Jokisen meno. Hän tuli turnaukseen NHL:n viime kauden parhaana suomalaisena pistemiehenä, mutta se ei nyt näkynyt. 0+1. 

 

51 Valtteri Filppula

Leijonien ainoan turnausmaalin tekijä. Voi olla hyvä kysymys kymmenen vuoden kuluttua kiekkovisassa. Pääsi lähelle omaa tasoaan, mutta ei siltikään noussut ratkaisijaksi. 

 

56 Erik Haula

Menee kovaa, mutta siinä se sitten onkin. Pelasi avausottelussa ja sen jälkeen menetti paikkansa Teräväiselle. NHL:ssä saa nopeudellaan napsittua pisteitä. 

 

64 Mikael Granlund

Hassua sanoa, että Suomen paras hyökkääjä, kun tehot ovat 0+0 ja saldona joukkueen suurin pakkaslukema –4. Oli se pelaaja, joka jätti ihan kaiken itsestään Ruotsi-peliin. Sekään ei riittänyt. 

 

71 Leo Komarov

Taisi hyvästellä maajoukkueen. Sääli. Hieno pelaaja, vaikka välillä nostattaakin puheenaiheita. Juuri tällaisia roolipelaajia joukkueet tarvitsevat. Palvelee vain Torontoa tästä eteenpäin. 0+1. 

 

86 Teuvo Teräväinen

Voittikohan sittenkin Stanley Cupin liian aikaisin uran kannalta. Ei ole juuri kehittynyt, ja edelleen valtava matka ison roolin pelaajaksi. Kevyt ja ehkä luonnekin vähän turhan pehmeä. 

 

91 Aleksander Barkov

Oli lupa odottaa paljon enemmän, mutta sanoi sen itsekin. Näin hyökkäävä pelaaja ei saisi koskaan jäädä pisteittä kolmen ottelun turnauksessa. Supertaitava käsistään, mutta onko sittenkin liian pehmeä.

Päävalmentaja

Lauri Marjamäki

Aloitti maajoukkueen luotsina hienoimmassa tapahtumassa, mitä kiekkomaailma tarjoaa, mutta lohduttomin tuloksin. Ensimmäisessä harjoitusottelussa Suomi voitti Ruotsin jatkoajalla. Sen jälkeen tuli viisi tappiota.

Näin turnaus jatkuu

Jääkiekon World Cupin välierissä Kanada kohtaa Venäjän lauantaina (su klo 2.00). Ruotsi ja Eurooppa pelaavat sunnuntaina kello 20 Suomen aikaa.

Kanada–Venäjä

Ottelupari olisi voinut olla jopa finaali, ja näin olikin turnauksen alkuvuosina, 1981 ja 1987.

Venäjä ei ole enää vuosiin pysynyt Kanadan tahdissa huippukiekkoilussa.

Kanadalla on mieletön sarja Vancouverista 2010 lähtien, jolloin maa voitti olympiakultaa puhtaalla pelillä: 13 voittoa, ei tappioita ja maaliero 52–15.

Tilasto sisältää Vancouverin ja Sotšin olympialaiset ja meneillään olevan World Cupin.

Olisi ihme, jos Sidney Crosbyn Kanada häviäisi Venäjälle.

Ruotsi–Eurooppa

Ruotsi hävisi Euroopalle harjoitusottelussa 2–6, mutta lähtee silti suosikkina semifinaaliin.

Alkulohkossa ruotsalaiset näyttivät, miten peliä kontrolloidaan ja pidetään tilanteet hallussa. Kaunista se ei ole, mutta tehokasta. Ruotsi pelasi finaalissa Kanada cupissa 1984.

Nick Turchiaro / Today Sports
Sidney Crosby johdattaa seuraavaksi Kanadan pelaamaan Venäjää vastaan.
Sidney Crosby johdattaa seuraavaksi Kanadan pelaamaan Venäjää vastaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?