Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käpylän pelaajatehdas tuottaa mestareita – toivelistalla on mesenaatti

Tämän vuoden paras junioriseura haluaa keksiä itsensä uudestaan.

Urheilu
 
Jukka Grondahl / HS
Käpylän pallon juniorit voittivat B17 -poikien Suomen mestaruuden. Treeneissä he ottivat venyttelyn rennosti.
Käpylän pallon juniorit voittivat B17 -poikien Suomen mestaruuden. Treeneissä he ottivat venyttelyn rennosti. Kuva: Jukka Grondahl / HS

”Oijoi, mikä ulkosyrjälaukaus Anssilta.”

Käpylän Pallon urheilutoimenjohtaja Juha Valla ihastelee Vallilanlaakson harjoituskeskuksessa seuran suurimman lupauksen takanurkkalaukausta kesken kaiken selitystään seuran dilemmasta.

KäPa nousi tänä vuonna Suomen parhaimmaksi ja menestyneimmäksi poikien juniorijalkapallojoukkueeksi, mutta nyt helsinkiläisseuran pitäisi keksiä, mikä siitä tulee isona.

”Jos sitä kysymystä ei ratkota, emme ehkä pysty pitämään tasoamme junioritoiminnassa”, Juha Valla sanoo.

Seuran Vallilanlaaksossa sijaitsevan harjoituskeskuksen kentällä on käynnissä sekä B17-joukkueen että 04-ikäluokan harjoitukset.

60 vuotta täyttänyt KäPa voitti tänä vuonna Suomen mestaruudet C15- ja B17-ikäluokissa, kaksi mestaruutta neljästä mahdollisesta. B17-joukkueen päävalmentajan Tero Tainion mukaan mestaruus tuli hyvällä kollektiivisella pelillä.

”Päästimme vähän maaleja ja otimme vähän kortteja, mikä kertoo hyvästä joukkuepelistä”, Tainio sanoo kentän laidalla.

Palloliitto on päättänyt, että B-ikäluokan mestarijoukkue edustaa Suomea Euroopan jalkapalloliiton Uefan Youth League –kilpailussa. Ensi viikolla HJK kohtaa kilpailussa Sonera-stadionilla irlantilaisen Cork Cityn, mutta ensi vuonna KäPa saa palkinnon hyvästä juniorityöstään ja edustaa Suomea kilpailussa.

”Se on mielettömän iso juttu meille. Meidän kokoiselle seuralle se on valtava haaste. Uefan vaatimukset ovat kovat, eikä pääkaupunkiseudulla ole montaa stadionia, jolla ottelun voisi edes pelata. Sain Palloliitosta juuri 50-sivuisen ohjeistuksen kilpailuun tälle vuodelle”, Juha Valla kertoo.

Viime vuonna Palloliitto palkitsi KäPan koko valmennuksen vuoden poikavalmentaja –palkinnolla.

KäPa oli myös Helsingin piirin vuoden seura, ja Helsingin piirin vuoden pelaaja oli Anssi Suhonen.

Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihisen mukaan KäPa on noussut asemaansa tekemällä paljon asioita oikein.

”Heillä on oikeanlainen työmoraali ja harjoittelukulttuuri. Heidän harjoituskeskuksessaan voi nähdä, että heillä on esimerkiksi oikeat alkurutiinit. He ovat ymmärtäneet, että pallon kanssa pitää olla paljon, jotta tulee taitavaksi”, Tihinen kertoi.

Seuralla on kuusi päätoimista valmentajaa, mikä vaikuttaa valmennukseen laatuun vääjäämättömästi.

Vallan mukaan menestystä on tullut liiankin helposti.

”Vaikka olemme ylpeitä menestyksestämme, esitän samaan aikaan huoleni juniorijalkapallon heikosta tasosta. C15-ikäluokassa olemme voittaneet Kai Pahlman –turnauksen kahdesti peräkkäin päästämättä maaliakaan – kaksitoista ottelua maalierolla 37–0. Emme ole niin hyviä, se on myös muiden heikkoutta”, Valla kertoo.

KäPan pelaajatuotanto näkyy Suomen poikamaajoukkueissa. KäPasta on noussut poikamaajoukkueisiin tänä vuonna suomalaisista seuroista toiseksi eniten pelaajia.

Palloliiton tilastojen mukaan HJK:sta on poikamaajoukkueissa ollut tänä vuonna 30 pelaajaa, KäPasta 14 ja FC Hongasta 11. Ulkomaisista seuroista on poikamaajoukkueisiin noussut 15 pelaajaa ja maakuntien parhaat seurat ovat Turun Palloseura ja Kuopion Palloseura, joista on kummastakin noussut kahdeksan pelaajaa maajoukkueisiin.

KäPan suurin lupaus on 15-vuotias Anssi Suhonen, joka poikkeuksellisesti kaksi vuotta nuorempana pelasi isossa roolissa B17-mestarijoukkueessa. Suhonen on herättänyt kiinnostusta Saksan Bundesliigan seuroissa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan esimerkiksi Hampurin suurseura HSV on kiinnostunut keskikenttäpelaajasta.

Suhosen valmentajan Tero Tainion mukaan pelaajalla on kaikki aihiot hyväksi kansainväliseksi pelaajaksi.

Palataan siihen Vallan dilemmaan. Miten KäPa voisi kehittyä seuraavalle tasolle?

”Toivoisin, että löytäisimme jonkun mesenaatin tai muun tavan rahoittaa Kakkosessa pelaavaa miesten joukkuettamme. Me olisimme houkutteleva seura jollekin arilahdelle tai raimosarajärvelle. Emme tarvitse miljoonia, vaan muutama satatuhatta ylimääräistä nykyiseen, niin pystyisimme tekemään vielä laadukkaampaa työtä”, Valla sanoo.

KäPan miesten edustusjoukkue kohtaa Kakkosessa PEPOn sunnuntaina 25. syyskuuta kello 14 Oulunkylän Mustapekka-areenalla.

Jukka Grondahl / HS
Anssi Suhonen pallonkäsittelyharjoituksessa KäPan B-junnujen harjoituksissa. Suhonen on yksi seuran lupaavimpia junnupelaajia.
Anssi Suhonen pallonkäsittelyharjoituksessa KäPan B-junnujen harjoituksissa. Suhonen on yksi seuran lupaavimpia junnupelaajia.
Jukka Grondahl / HS
Käpylän Pallon urheilutoimenjohtaja Juha Valla.
Käpylän Pallon urheilutoimenjohtaja Juha Valla.
Jukka Grondahl / HS
Käpylän Pallon talenttivalmentaja Abdi Mohamed (edessä) ja B17-joukkueen päävalmentaja Tero Tainio.
Käpylän Pallon talenttivalmentaja Abdi Mohamed (edessä) ja B17-joukkueen päävalmentaja Tero Tainio.
Jukka Grondahl / HS
Juha Valla nostaa uusimpia seuran saamia palkintopokaaleja hyllylle.
Juha Valla nostaa uusimpia seuran saamia palkintopokaaleja hyllylle.
Jukka Grondahl / HS
Puolustaja Simon Chibueze harjoituskeskuksen pukuhuoneessa.
Puolustaja Simon Chibueze harjoituskeskuksen pukuhuoneessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!