Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

World Cupin välierissä pelaa Eurooppa – joukkue ilman menneisyyttä ja tulevaisuutta, valmentajana valioliiga­joukkueen puheenjohtaja

Urheilu
 
Dan Hamilton / Reuters
Eurooppa-joukkueen Leon Draisatl onnitteli maalivahti Jaroslav Halakia 3–2-jatkoaikavoitosta Tšekki-ottelussa.
Eurooppa-joukkueen Leon Draisatl onnitteli maalivahti Jaroslav Halakia 3–2-jatkoaikavoitosta Tšekki-ottelussa. Kuva: Dan Hamilton / Reuters
Fakta

Kahdeksan Stanley Cupia

 Euroopan joukkue on World Cupin vanhin, keski-ikä 30,3 vuotta.

 Kanadan joukkueella on eniten meriittejä ja pokaaleja. Kanadan pelaajat ovat voittaneet yhteensä 15 kertaa Stanley Cupin.

 Eurooppa on tässä tilastossa kakkosena kahdeksalla NHL:n mestaruudella. Eurooppalaisten Stanlay Cupit jakaantuvat näin: Maria Hossa kolme, Zdeno Chara yksi (2011), Anze Kopitar kaksi (2012, 2014), Marian Gaborik yksi (2014), Dennis Seidenberg yksi (2011).

 Ruotsilla on seitsemän Stanley Cupin voittoa ja Venäjällä neljä.

 Euroopalla on viisi pelaajaa, jotka pelasivat World Cupissa 2004: Zdeno Chara, Marian Gaborik ja Marian Hossa Slovakia, Christian Ehrhoff ja Dennis Seidenberg Saksa.

Toronto

Kanadan-saksalainen Ralph Krueger valmentaa jääkiekon World Cupissa joukkuetta, jolla on vähiten persoonallisuutta, ei historiaa eikä tulevaisuutta. Ei faneja eikä kansallislaulua.

Krueger on Euroopan joukkueen päävalmentaja. Koossa on pelaajia kahdeksasta maasta, paljon menestystä NHL:ssä ja jonkin verran jopa maajoukkuetasolla.

Saavutuslistalla on kahdeksan Stanley Cupin voittoa.

Silti Krueger sanoo suoraan, ettei tämä ole mediatarina. Vaikea kuvitella faneja jotka kannattaisivat Eurooppaa, kun kiekko putoaa jäähän.

”Voimme pelata vähän rennommin, pienemmin painein, kun meillä ei ole mitään poliittisia paineita. Enkä tarkoita varsinaista politiikkaa”, Krueger sanoi.

Tuskin missään Euroopan maassa ruoditaan joukkueen pelitapaa pitkissä studiokeskusteluissa tai lehtien kolumnipalstoilla. Joukkue vain pelaa ja yrittää nauttia niin paljon kuin mahdollista.

”On ällistyttävää. Neljä joukkuetta on lähtenyt kotiin ja me pelaamme ja olemme mukana. Aiomme todella taistella sunnuntaina”, Krueger sanoi.

”Kanada oli suosikki ennen turnausta, mutta seitsemällä muulla joukkueella oli mahdollisuus välieriin ja me olemme siellä.

World Cupia ja tätä edeltänyttä Kanada cupia on pelattu monenlaisilla versioilla, muttei koskaan niin, että on yhdistelmäjoukkueita. Slovakia on ollut mukana, samoin Saksa. Nyt molempien maiden pelaajat ovat samassa ryhmässä.

”Tämä on NHL-turnaus, mutta suurin osa meidän pelaajista tuli Euroopan oloista ja 12 pelaajaa oli mukana olympiakarsinnoissa juuri ennen tätä. Olemme olleet tarkkana energiamäärissä.”

Eurooppa pelaa sunnuntaina Ruotsia vastaan välierissä. Jos joukkue voittaa, se etenee paras kolmesta pelattavaan finaaliin. Jos Ruotsi voittaa, päättyy joukkueen taru ja elämä siihen.

”Hullu tilanne”, Krueger sanoi. ”Meillä on joukkue, jolla ei ole menneisyyttä eikä tulevaisuutta. Näin ei ole koskaan ennen ollut.”

”Valmentajan kannalta tämä on mielenkiintoinen, kun ei ole jatkuvuutta. Kaikilla muilla valmentajilla on”, Krueger sanoi.

Krueger sanoi, ettei Euroopan joukkueesta ole tarinaksi, mutta hänestä itsestään riittää kerrottavaa.

Turnauksen järjestävät NHL ja pelaajayhdistys NHLPA kysyivät Kruegeria valmentajaksi. Hän on tähän työhön tarpeeksi kanadalainen, mutta myös eurooppalaisempi kuin oikeastaan kukaan muu.

Krueger syntyi Winnipegin lähistöllä Kanadassa. Hänen vanhempansa ovat saksalaistaustaisia. Hän on valmentanut vuosikausia Sveitsin maajoukkuetta ja asuu Sveitsissä. Valmennustaustaa hänellä on myös Itävallasta ja Saksasta.

Huippupelaajaa hänestä ei koskaan tullut, ei NHL:ään tai maajoukkuetasolle. Valmentajana maileja mahtuu taakse sitäkin enemmän.

Sveitsin maajoukkuetta Krueger valmensi 12 kertaa MM-kisoissa. Olympialaisissakin hän oli Sveitsin päävalmentaja kolmesti: Salt Lake City 2002, Torino 2006 ja Vancouver 2010. Maat ja kaupungit vaihtuivat, mutta Krueger pysyi.

Vihdoin Edmontonissa hän sai mahdollisuuden NHL-seuran valmentamiseen.

”Olen erittäin kiitollinen vuodestani Edmontonissa. Oli tilaisuus kokea se maailma ja näin NHL:n hyvät ja huonot puolet”, Krueger sanoi. Hän valmensi Oilersia kauden 2012-2013, mutta ei saanut jatkoa.

Edmontonissa ei tosin kovin moni muukaan valmentaja ole onnistunut viime vuosina.

Jääkiekko on ollut Kruegerin elämän kiintopiste, kunnes hän vaihtoi keväällä 2014 jalkapalloon. Hänet valittiin Valioliigajoukkue Southamptonin johtoon ja nyt hän on seuran puheenjohtaja. Hän sukkuloi Sveitsin ja Southamptonin väliä

Southamptonin puheenjohtajana Krueger näkee toisenlaisen ympäristön ja kulttuurin, mutta myös paljon samaa.

”Jalkapalloilijoissa ja NHL-pelaajissa on paljon yhtäläisyyksiä, kun katsoo heitä urheilijoina. Kaikki ovat huippu-urheilijoita 365 päivää vuodessa”, Krueger sanoi.

”Rakastan suunnattomasti työtäni Valioliigassa”, Krueger sanoi. Ja työtä siellä riittääkin, kun kausi on vasta muutaman ottelun ikäinen.

Eurooppa-Ruotsi pelataan sunnuntaina kello 20.

Antti Johansson / HS
Vuoden 1999 MM-kisoissa Ralph Krueger valmensi Sveitsin joukkuetta.
Vuoden 1999 MM-kisoissa Ralph Krueger valmensi Sveitsin joukkuetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!