Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäri antoi Kymiringin perustajalle vuoden elinaikaa – 15 vuotta myöhemmin radalla on jo 1,2 kilometrin pääsuora

Euroopan monipuolisin moottorirata järjestää MotoGP:n MM-osakilpailun kesällä 2018. Rata soveltuu tarvittaessa vaikka pyöräilyyn, sprinttihiihtoon ja ampumahiihtoon.

Urheilu
 
Koko Suomen ratahanke
Koko Suomen ratahanke
Iitin Tillolaan valmistuva KymiRing on muutakin kuin pelkkä moottorirata. Se on monipuolinen harjoitus- ja testauskeskus, jossa voidaan tarvittaessa järjestää vaikka ampumahiihtokilpailut. KymiRingin hankejohtaja Timo Peltola sanoo radan olevan koko Suomen hanke.

Iitti

Kyltti on niin huomaamaton, että siitä ajaa helposti ohi.

Se on osin tarkoituskin, sillä Iitin Tillolaan valmistuvasta Euroopan nykyaikaisimmasta ja monipuolisimmasta moottoriradasta ei ole haluttu pitää turhaa meteliä.

”Olemme edenneet jalat maassa. Vähän kerrallaan”, KymiRingin vetomies, yhtiön hankepäällikkö Timo Pohjola, 59, sanoo.

Kymmenen vuotta sitten Kouvolan seudulla oli vain mies ja unelma. Pohjolan ja monen muun haaveena oli palauttaa Suomen ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan osakilpailu.

Lajinsa ensimmäinen suomalainen maailmanmestari Jarno Saarinen kuoli onnettomuudessa Monzan moottoriradalla vuonna 1973. Legendaariset Imatran ajot päättyivät kuolonkolariin vuonna 1986.

Sen jälkeen Suomessa ei ole ajettu moottoripyörillä kilpaa MM-tasolle.

Asia on tarkoitus paikata heinäkuussa 2018. Ratamoottoripyörien MM-sarjaa hallinnoiva Dorna myönsi tänä kesänä KymiRingille MotoGP:n osakilpailun.

Se oli iso uutinen ja suuri päivä Pohjolalle ja radan taustavoimille.

Syyskuussa 2016 unelma on saanut siivet. Isot työkoneet muokkaavat valtavaa 180 hehtaarin aluetta. Vielä ei usko, että rata saa asvalttipäällysteen ensi kesänä.

Nyt kaikki on mullin mallin. Valmistuessa radan paksuus on lähes kaksi metriä lohkottua kiveä, soraa, hiekkaa ja asvalttia. Jos Suomen tiet tehtäisiin yhtä huolella, niitä ei tarvitsisi paikkailla.

Kaivureiden kauhat työstävät maata senttien tarkkuudella. GPS-paikannusjärjestelmän avulla työmiehet lukevat näyttöruuduistaan tiedon, kuinka syvälle heidän pitää kaivaa, jotta rata saa oikean muodon ja kallistukset.

”Tärkeintä on turvallisuus”, Pohjola huomauttaa.

Maa-aines otetaan omasta takaa. ”Kaikki hyödynnetään, kivet, kalliot, hiekka, sora ja puut. Jos rakennusaineet olisi tuotu muualta, olisi tarvittu 30 000 rekkakuormaa” , rakentamisesta vastaava Destian Ilkka Karakainen sanoo.

Vielä toukokuussa alueella kasvoi kitukasvuista metsää. Luvat saatuaan työt etenevät vauhdilla.

Pohjola korostaa, että kyseessä on koko Suomen hanke. Iitissä rata on saanut hyvän vastaanoton. Asemakaavasta ei tullut yhtään valitusta, mikä on Suomessa poikkeuksellista.

Iitti ei saanut MotoGP:n MM-osakilpailua helpolla. Kazakstan, Azerbaidžan, Indonesia, Chile ja Etelä-Korea olivat samalla apajalla. Kazakstan tarjosi jopa kynnysrahaa saadakseen MM-kisan.

Suomalaisella oli tarjota vain KymiRingin esittely ja Pohjolan henkilökohtaiset suhteen Dornan ja kansainvälisen moottoriliiton FIMin päättäjiin, kuten Franco Unciniin.

FIMin italialainen turvallisuusjohtaja kilpaili samaan aikaan ratamoottoripyörien MM-sarjassa kuin Pohjola 1980-luvun taitteessa.

”MM-sarjan tallipäälliköt helpottuivat, kun Iitti sai ainoan tarjolla olleen MM-kisan järjestelyoikeudet. Tallit eivät halunneet lähteä Itä-Euroopan maihin”, Pohjola valottaa valintakokouksen taustoja.

Kaikkiaan MM-sarjassa on 20 osakilpailua.

Dornalla ja Iitillä on MM-kisasta viiden vuoden sopimus. Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm laskee, että MotoGP tuo seutukunnalle ja valtiolle noin 20 miljoonan euron tulot vuodessa.

Rata maksaa noin 25 miljoonaa euroa. Summa sisältää 4,6 kilometrin kilparadan, raskaan liikenteen koulutus- ja koeajoradan, varikkoalueen ja sisäpuolelle rakennettavat muiden moottoriurheilulajien, kuten rallicrossin, enduron ja speedwayn tarpeet.

MotoGP:n ohella radalla voidaan järjestää muun muassa DTM-luokan ja formula 4:n kilpailuja.

Voisiko pääradalla järjestää jonain päivänä F1: n MM-osakilpailun?

”Teknisesti kyllä, mutta siinä ei ole järkeä. Pelkkä lupa maksaa 20 miljoonaa dollaria, eikä siitä jää mitään järjestäjälle”, KymiRing Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg sanoo.

Iitin ihmeen moni-ilmeisyydestä kertoo, että siellä voidaan tulevaisuudessa harjoitella ja kilpailla myös muissa lajeissa.

Alueen yhteen päätyy aiotaan rakentaa BMX-pyöräilyyn tarkoitettu harjoitusrata. Motocrossia mukaileva BMX on suosittu laji kesäolympialaisissa.

Pohjolan mukaan suomalaiset BMX-pyöräilijät voisivat harjoitella Iitissä Tokion kesäolympialaisiin vuonna 2020. ”Odotamme, että saamme ensin mallit Tokion olympiaradoista.”

Radalla on korkeuseroa yli 30 metriä, mikä sopii hyvin esimerkiksi sprinttihiihtoon ja ampumahiihtoon. ”Radan keskellä voidaan heittää vaikka keihästä ja järjestää palloiluturnauksia. Vain mielikuvitus on rajana”, Pohjola visioi.

Se on osin tarkoituskin, sillä Iitin Tillolaan valmistuvasta Euroopan nykyaikaisemmista ja monipuolisemmista moottoriradasta ei ole haluttu pitää turhaa meteliä.

Ihme on myös se, että Pohjola on yhä mukana hankkeessa. Hän sairastui vakavasti viisitoista vuotta sitten ja lääkäri antoi muutaman vuoden elinaikaa. Uusien lääkkeiden ansiosta elämä on jatkunut.

”Silloin päätin, että tämän saatan loppuun. Tuli mitä tuli.”

Testausta, koeajoa ja teemapuisto

KymiRingin enemmistöosakkaita ovat auto- ja moottoripyöräurheilun kattojärjestöt AKK Sports ja Suomen Moottoriliitto. Vähemmistöosakkaina ovat A. Ahlström Kiinteistöt Oy ja Iitin kunta.

Valtava 180 hehtaarin maa-alue on vuokrattu Ahlstömiltä ja yksityiseltä maanomistajalta.

Radan ykkösvaiheen kustannusarvio on 25 miljoonaa euroa. Siitä kolmasosa kerätään avustuksina ja toinen kolmannes omistajilta. Loput lainataan. Haussa on myös valtionapua, jonka määrä ei ole julkinen.

Varsinaisen radan lisäksi alueelle on suunniteltu hotelli, teemapuisto, ravintola ja 50 kaksikerroksista vapaa-ajan asuntoa. Niiden rakentaminen ei kuulu ratayhtiölle.

Vapaa-ajan asunnot on ensisijaisesti suunnattu yrityksille, kuten autojen ja moottoripyörien valmistajille ja maahantuojille. Ne voivat kutsua asiakkaitaan ajamaan ja testaamaan eri menopelejä.

Vapaa-ajan asunnon haltija voi käyttää rataa vapaasti kaksi kertaa viikossa.

Harjoitus- ja testirata on avoinna kaikille. Harjoitusradalle tulee erikoistekniikkaa

Sami Kero / HS
KymiRing Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg, hankejohtaja Timo Pohjola ja Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm tarkastuskäynnillä uuden moottoriradan lähtösuoralla.
KymiRing Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg, hankejohtaja Timo Pohjola ja Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm tarkastuskäynnillä uuden moottoriradan lähtösuoralla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?