Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman nopein nainen moottoripyörällä tulee Suomesta: ”Tätä titteliä ei voi ostaa edes miljoonalla eurolla”

Sivuvaunuluokan tuoreet maailmanmestarit nukkuivat vielä toissa kaudella pakettiautossa ”romujen” keskellä.

Urheilu
 
Sami Kero / HS
Kirsi Kainulainen näyttää, millaisessa asennossa hän on kilpailun aikana.
Kirsi Kainulainen näyttää, millaisessa asennossa hän on kilpailun aikana. Kuva: Sami Kero / HS
Kuka

Kirsi Kainulainen

 Syntynyt 23. marraskuuta 1985 Iisalmessa.

 Siviiliammatti: Rakennusalan yrittäjä, autonasentaja ja personal trainer.

 Ratamoottoripyöräilijä, 125-kuutioisten luokassa SM- ja PM-pronssia. EM-sarjan osakilpailussa parhaimmillaan kuudes.

 Voitti sivuvaunuluokan maailmanmestaruuden syyskuussa 2016 avopuolisonsa Pekka Päivärinnan kanssa.

 SM-tason kilpahiihtäjä vuosina 2008–2012.

Kerava

Pekka Päivärinnan ja Kirsi Kainulaisen kova työ sai palkinnon toissa viikonloppuna Britanniassa. Suomalaispari kruunasi kautensa voittamalla maailmanmestaruuden ratamoottoripyörien sivuvaunuluokassa.

Mestaruus oli 45-vuotiaalle Päivärinnalle uran viides, 30-vuotiaalle Kainulaiselle ensimmäinen.

”Tätä titteliä ei voi ostaa edes miljoonalla eurolla”, sanoo Kainulainen, jota voi nyt hyvin kutsua maailman parhaaksi naismoottoripyöräilijäksi.

”Mestaruus ei muuta minua mihinkään ihmisenä, mutta jäänhän historian kirjoihin.”

Kauden viimeinen MM-osakilpailu ajettiin Doningtonin moottoriradalla. Matka pakettiautolla ja asuntovaunulla kesti yli viikon. Reissu maksoi kuluineen runsaat 5 000 euroa, josta kilpapyörän renkaiden osuus oli noin puolet.

Asuntovaunun pari hankki vasta viime kaudella. Sitä ennen reissut tehtiin pakettiautossa. ”Siellä nukuttiin pyörän ja romujen keskellä”, Kainulainen valottaa puoliammattilaisten arkea.

Kainulaista naurattavat muusta huippu-urheilusta tutut puheet aikaeroon sopeutumisesta ja matkaväsymyksestä. ”Tässä lajissa niitä sanoja ei tunneta.”

Sipoossa asuvalla pariskunnalla on omat päivätyönsä. Päivärinta on rakennusmies, Kainulaisella on monialan yritys. Myös hän tekee rakennushommia, mutta on tarvittaessa personal trainer ja autonasentaja.

MM-sarjassa oli yhdeksän osakilpailua. Kausi maksoi noin 50 000 euroa. ”Onneksi on löytynyt sponsoreita. Omalla palkkatyöllä ei voisi ajaa”, Kainulainen sanoo.

Maailmanmestaruuden myötä puhelimet ovat pirisseet lupaavasti. ”Vielä ei ole tullut rahakkaita sopimuksia.”

Ensi vuodeksi sarjan säännöt uudistuvat, kun moottorin tilavuus muuttuu tuhatkuutioisesta 600-kuutioiseen. Sillä haetaan lisää turvallisuutta.

Pari aikoo jatkaa kilpailemista, jos alle löytyy sopiva pyörä. Nykyinen BMW vaihtuu Yamahaan.

BMW:n merkillä voitettiin edellisen kerran maailmanmestaruus vuonna 1974, ja tehdas on kiinnostunut ostamaan Päivärinnan pyörän omaan museoonsa.

Sami Kero / HS
Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen huoltavat ja säilyttävät kilpapyöräänsä Keravalla.
Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen huoltavat ja säilyttävät kilpapyöräänsä Keravalla.

Sivuvaunujen MM-sarja on kilvanajo puhtaimmillaan. Kilpailuissa ei makseta rahapalkintoja. Periaatteessa kuka tahansa lajista kiinnostunut voi hankkia pyörän ja ajokumppanin.

”Kukaan ei aja rahasta, kuten MotoGP-luokissa. Siellä on paljon maksukuskeja, jotka ovat saaneet tallipaikan ostamalla. Meidän luokassamme heitä ei ole”, Pekka Päivärinta sanoo.

Hänen mukaansa ratamoottorien MM-sarjan oikeudet omistava Dorna ei ole kiinnostunut sivuvaunuluokasta. ”Sillä ei ole markkina-arvoa.”

Kainulainen on monipuolinen, kovakuntoinen ja sympaattinen urheilija. Vuosina 2008–2012 hän treenasi tosissaan hiihtoa. Parhaimmillaan hän oli 26. SM-kisoissa 30 kilometrillä.

”Hiihdossa maailman huiput olivat valovuoden päässä. Oli kovaa harjoitella 20 tuntia viikossa ja tehdä 40 tunnin työpäiviä”, sanoo Kainulainen, joka työskenteli samaan aikaan auton- ja moottoripyörien asentajana.

”Työ oli raskasta, eikä voinut valita työasentoja. Aina tein silti sovitut harjoitukset. Kun lopetin hiihtämisen, ajattelin vielä pitkään, että palaan siihen takaisin.”

Talvella hän juoksi Iisalmessa kilpailussa kymmenen kilometriä 36 minuuttiin. Johanna Peiponen juoksi keväällä kympin SE:n maantiellä aikaan 31.59 minuuttia.

”Ei minulla ole lahjoja juoksemiseen”, Kainulainen sanoo, kun häntä yllyttää jatkamaan juoksemista.

”Ajattelin, etten ikinä palaudu. Jalat olivat pitkään niin kipeät. Vedin kisan tahdonvoimalla. Jos kroppa ei jaksa, niin mieli jaksaa.”

Kipinän moottoripyöriin Kainulainen sai lapsena. Ratapyöriä ajanut isä Ari Kainulainen osti tyttärelleen pienen motocross-pyörän, kun tämä oli 3,5-vuotias.

Hänen setänsä, Juhani Kainulainen kilpaili samaan aikaan kuin kolme MM-hopeaa 1970-luvulla ajanut Teuvo Länsivuori, joten moottoripyöräily on geeneissä.

Seitsemänvuotiaana Kainulainen sai 80-kuutioisen motocross-pyörän. ”Minulla on aina ollut kova kilpailuvietti. Nousin pyörän selkään puupölkyn päältä. Minun piti ajaa vinossa, kun en ylettynyt polkimille”, Kirsi Kainulainen muistaa.

Aikuisena hän on ajanut kilpaa myös soolopyörillä aina EM-tasolla asti, mutta purkkiorjan työ sivuvaunussa tuntuu nyt luontevimmalta.

Sami Kero / HS
Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen ovat pari myös siviilissä. ”Pekka on pomo pyörällä. Kyydissä ei voi päsmäröidä.”
Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen ovat pari myös siviilissä. ”Pekka on pomo pyörällä. Kyydissä ei voi päsmäröidä.”

Maallikon on vaikea ymmärtää, mitä purkkiorja, sivuvaunullisissa moottoripyöräkisoissa ”purkissa” istuva henkilö tekee?

Purkkiorja tasapainottaa vartalon asennollaan moottoripyörän ajoa mutkissa ja kallistuksissa. Hän on kuin gasti purjeveneessä. Veden sijasta kilpavälineen alla kova asvaltti ja vauhtia yli 200 kilometriä tunnissa.

Kertaakaan hän ei ole pudonnut kyydistä, mutta muita vammoja on tullut yllin kyllin. Häneltä on murtunut kylkiluu, lantio on mustelmilla ja käsissä on känsiä ja hiertymiä.

Jalkoihin nousee usein kisan jälkeen vesikelloja, kun vahvan nahkapuvun päälle pirskoo sata-asteista jäähdytysvettä.

Kuinka paljon kyyti pelottaa?

”Ei voi pelätä. Sitten on jäätävä pois, jos alkaa empiä.”

Entä kumpi teistä on pomo, kuski ja purkkiorja?

”Pekka on pomo pyörän päällä. Minä en voi päsmäröidä purkissa, mutta kotona ei ole kumpikaan.”

HS:n artikkeli Pekka Päivärinnasta vuodelta 2014.

Tuomo Seppänen
Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen ajamassa kohti maailmanmestaruutta 17. syyskuuta Doningtonin moottoriradalla Britanniassa.
Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen ajamassa kohti maailmanmestaruutta 17. syyskuuta Doningtonin moottoriradalla Britanniassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?