Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippuhevonen ravasi 70 000 euron potin kesällä Mikkelissä ja jäi myöhemmin kiinni dopingista: ”Aina joku haluaa oikaista säännöissä”

Ranskalaisen ravivalmentajan tallin hevosista on löydetty poikkeuksellisen korkeita arvoja kielletystä aineesta.

Ari Pusa HS
Tästä on kyse

Epäilyttäviä dopingnäytteitä

 Ranskalaisen valmentajan Fabrice Souloyn tallin neljän hevosen dopingnäytteistä on löydetty poikkeuksellisen korkeita kobolttiarvoja.

 Testatuista hevosista Un Mec d’Héripre voitti heinäkuussa St. Michel -ajon päälähdön ja 70 000 euroa.

 Euroopan raviurheilun keskusjärjestö UET suosittaa, ettei Souloyn hevosilla ajeta kilpaa Pohjoismaissa.

 Souloy on myöntänyt, että yksi hänen hevosistaan on antanut positiivisen dopingnäytteen.

 Suomessa tehdään vuodessa 1 250 dopingtestiä hevosurheilussa.

Ranskalainen ravivalmentaja Fabrice Souloy putsasi heinäkuussa palkintopöydän St. Michel -ajoissa Mikkelissä.

Souloy maisteli kisan jälkeen tyytyväisenä kuohujuomaa kädessään 70 000 euron palkintosekki. Ranskalainen lupasi suurravien järjestäjille tuovansa Mikkeliin huippuhevosiaan myös ensi vuonna.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että St. Michel -ajon päälähdön voittaneen Un Mec d’Héripren dopingnäytteet on todettu muualla otetuissa laajennetuissa testeissä positiiviseksi.

Kaikkiaan Souloyn tallin neljän hevosen dopingnäytteestä on löydetty poikkeuksellisen korkeita kobolttiarvoja.

Koboltti on hevoselle välttämätön hivenaine. Lisätyllä kobolttiannoksella kasvatetaan punasolujen tuotantoa, mikä parantaa hapenottokykyä. Raja-arvon, 200 ng/ml virtsasta ylittävä määrä on hevosurheilussa kiellettyä.

Seppo Nykänen
Fabrice Souloy
Fabrice Souloy

Mikkelissä Souloyn hevonen oli lähdössään lyömätön. Un Mec d’Héripre antoi Mikkelissä negatiivisen dopingnäytteen, josta ei tutkittu kobolttia.

Koboltin tutkiminen on varsin uusi asia. Sitä on tutkittu hevosilta vasta reilun vuoden. Kyse ei myöskään ole rutiinitutkimuksesta, vaan testi on tilattava erikseen ulkomailta.

”Harmi, ettei juuri sitä ainetta ole tutkittu. Se on ollut kustannuskysymys. Muuten näytteenotto on ollut kunnossa. Ikävää, että epäilys on olemassa”, Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen sanoo.

St. Michelin tulokset jäävät voimaan. Suomessa negatiiviseksi todettua dopingtestiä ei säilytetä mahdollisia jatkotutkimuksia varten.

Näin ihmisurheilusta tuttua tuloksen varmistavaa B-näytettä ei ole enää saatavilla. Uutta täydentävää testiä ei voi tehdä jälkikäteen.

Pohjoismaiden ravipiireissä Souloyn valmentamien hevosten juoksuja ei ole aina pidetty normaalisuoritusten rajoissa.

Souloyn hevoset ovat napsineet miljoonatilit paljolti Pohjoismaissa pidetyissä suurraveissa, kuten Tukholman Elitloppetissa ja Oslossa.

Ei siis ihme, että dopingtapauksista kerrottiin ensin Oslossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Souloy oli kertonut tutkijoille, että hänen valmentamistaan hevosista Lover Face oli antanut positiivisen näytteen koboltista 22. heinäkuuta Ranskassa.

Suomessa asiasta kertoneen Hevosurheilun mukaan Euroopan raviurheilun keskusjärjestö UET on välittänyt pyynnön, ettei Souloyn hevosilla ajeta kilpaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Souloy sanoi St. Michel -ajon lehdistötilaisuudessa, että hän tulee ensi vuonna Mikkeliin uudestaan. Onko kutsu yhä voimassa?

”Voi olla, ettemme järjestä lentokuljetusta, joten kysymys ei ole tällä hetkellä akuutti”, Tiainen sanoo.

Un Mec d’Héripren dopingtestit on tehty Tukholmassa ja Oslossa touko-kesäkuun vaihteessa. St. Michelissä ori juoksi 17. heinäkuuta.

”Varmuudella ei voida osoittaa, että koboltilla olisi ollut vaikutusta Mikkelin juoksussa. Käsittääkseni aine vaikuttaa [hapenottoon] 4–6 päivää sen antamisesta”, Tiainen sanoo.

Hippoksen eläinlääkäri Katja Hautala sanoo, ettei Suomeen tullut vihjettä mahdollisesta koboltin käytöstä. ”Yhteistyö ulkomaille on hyvä. Jos olisi saatu vihje, olisi ilman muuta tutkittu”, Hautala sanoo.

Suomen ykköskuskeihin kuuluva Mika Forss ohjasti Surprise Lordin St. Michellin päälähdössä kolmanneksi. Ykköspalkinnon ja kolmospalkinnon eroa oli 56 000 euroa.

Pitääkö Un Mec d’Héripre hylätä jälkikäteen ja panna palkintorahat uuteen jakoon?

”Ei ole aihetta. Ei voida edetä oletusten mukaan, kun B-näytettä ei ole otettu säilöön”, Forss sanoo.

Hän sanoo kuulleensa Souloyn hevosten dopingin käytöstä vain spekulaatioita ja kuulopuheita.

”Ikävää, että aineita löytyy ja aina on joku, joka haluaa oikaista säännöissä.”

Forss ei kannata ajatusta, että hevosille pitäisi asettaa samat dopingsäännöt ja rangaistukset kuin ihmisillekin. Esimerkiksi olympialaisissa otettuja dopingnäytteitä voidaan analysoida uudestaan kymmenen vuoden päästä.

”Niin pitkässä ajassa ei ole järkeä, mutta jokin aikaraja voisi olla hyvä myös hevosilla. Esimerkiksi 365 päivää. Vie urheilusta pohjaa pois, kun karrikoiden sanoen vainajiltakin otetaan mitalit pois”, Forss sanoo.

Kuinka paljon kuski tietää ravihevosen taustoista ja mahdollisista kielletyistä keinoista?

”Kuski ei voi tietää mitään, vaikka hän ajaisi kuinka säännöllisesti tahansa samaa hevosta. Kuskin osuus on vilpitön.”

Suomessa yksi käry tänä vuonna

Hippoksen eläinlääkäri Katja Hautala sanoo, että hevosten dopingnäytteiden säilyttäminen ja uusintatutkinta vaatisi Suomessa hallinnollisen päätöksen.

Hautalan mukaan tilanteesta on keskusteltu Hippoksessa. ”Se on iso juttu, ja siitä voi tulla monenlaisia seuraamuksia. Valmentajalle kyse on elinkeinosta. Asia on käytävä läpi juristien kanssa.”

Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa raviurheilun säännöt sallivat näytteiden säilyttämisen ja avaamisen jälkikäteen. Ranska hyväksyi saman heinäkuun alussa, mutta siellä ei ole avattu vielä yhtään näytettä.

Hautalan mukaan Suomesta on löytynyt tänä vuonna yksi positiivinen dopingtapaus, vaikka näytteitä otetaan 1 250. Käryssä oli kyse ihmisilläkin käytettävästä yskänlääkkeestä.

Dopingtapauksen käsittely kestää Suomessa kaksi neljä kuukautta. Hippoksen eläinlääkäri soittaa hevosen vastuuvalmentajalle, joka antaa oman selvityksensä. Sen tutkii eläinurheilun antidopingtoimikunta.

Suomalaisia näytteitä tutkitaan myös alan parhaassa laboratoriossa Ranskassa.

”Hieman huolestutti, että paljastuuko meille dopingtapauksia sitä kautta. Yhtään ei ole tullut, mikä kertoo lajin puhtaudesta Suomessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?