Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkö puuttuu Euroopan ympäriltä, mutta paluuta Neuvostoliiton aikaisiin jännitteisiin ei enää ole – ”Se oli politiikkaa, kapitalismi vastaan kommunismi”

Mike Keenan muistelee mieletöntä ottelusarjaa vuoden 1987 finaaleissa.

Urheilu
 
Reuters
Mike Keenan kuvattuna vuonna 2001, jolloin hän oli Florida Panthersin valmentaja.
Mike Keenan kuvattuna vuonna 2001, jolloin hän oli Florida Panthersin valmentaja. Kuva: Reuters

Toronto

Jääkiekon World Cupin kanadalaiseen ajatusmalliin kuului, että loppuottelusarja olisi pelattu Yhdysvaltoja, Venäjää tai Pohjois-Amerikan nuorten joukkuetta vastaan. Hätätilassa Ruotsikin olisi kelvannut.

Finaalit ovat täydessä vauhdissa, ja katseet Euroopan joukkueessa.

Voiko tähän ottelusarjaan saada sähköä, jännitteitä ja tunteita mukaan?

Mike Keenan valmensi Kanadan joukkuetta viimeisessä Kanada cupissa ennen Berliinin muurin murtumista.

Elettiin vuotta 1987 ja historia tuntee yhä huiman loppuottelusarjan. Siitä kaksi vuotta ja muuri hakattiin alas kivi kerrallaan elokuussa 1989.

”Se ei ollut Venäjä”, Keenan muistuttaa Kanadan finaalivastustajasta, ”se oli Neuvostoliitto.”

”Ei näitä voi verratakaan”, Keenan sanoo Neuvostoliitosta ja Euroopasta. ”Se oli paljon enemmän kuin jääkiekkoa. Se oli politiikkaa, kapitalismi vastaan kommunismi. Paine meidän joukkueelle oli sanoinkuvaamaton. Siihen sarjaan liittyi paljon draamaa ja mysteeriä.”

Kanada voitti finaalit 2-1 ja jokainen ottelu päättyi 6-5, kaksi jatkoajan jälkeen.

”Meidän oli pakko voittaa ja hyödyntää se tilanne”, Keenan sanoo HS:lle.

Keenan ei usko, että tunne ja draama nousisivat samalle tasolle meneillään olevassa Kanadan ja Euroopan sarjassa.

”Kun Kanada ja Venäjä pelasivat välierissä, siinä oli energiaa, mutta ei lähellekään sitä eskalaatiota ja tunnetta kuin otteluissa Neuvostoliittoa vastaan”, Keenan sanoo.

Vaikka Eurooppa ei nostatakaan tunnetasoa huippuun, ymmärtää Keenan joukkueen mukana olemisen.

”Kuuden maan turnauksessa oli vähän rajallinen määrä huippupelaajia. Euroopasta tulee loistavia pelaajia, mutta sitä en tiedä, mitä NHL tekee tulevaisuudessa Euroopan joukkueelle ja nuorille pojille”, Keenan sanoi ja tarkoitti Pohjois-Amerikan nuorisoryhmää.

Kanadassa tunnettu kiekkokommentaattori E.J. Hradek ymmärtää hyvin, että Eurooppa on mukana.

”Pidän siitä, että parhaat pelaajat ovat mukana kilpailukykyisissä joukkueissa. Anze Kopitar ei voisi muutoin osallistua ja hän kuuluu NHL:n 10–15 parhaan keskushyökkääjän joukkoon”, Hradek sanoo.

Vuoden 1987 Kanada cupin aikaan kukaan neuvostoliittolainen ei pelannut NHL:ssä. Pelaajat olivat poissa päivittäisestä seurannasta, vaikka Punakoneen maine tunnettiin. Ei ollut tilastoja internetissä tai klippejä Youtubessa hienoimmista maaleista.

Pohjois-Amerikassa ajateltiin, että kaikki tunnetut pelaajat oli saatava mukaan, ja Euroopan joukkue oli yksi keino.

”Maailma on muuttunut niin paljon. Ehkä tämän Euroopan joukkueen kokoaminen pilasi hieman Slovakian tai Sveitsin iloa, mutta muiden Euroopan maiden pelaajille tämä on loistava tilaisuus olla mukana”, Hradek sanoo.

Slovakialainen Miroslav Satan tuuletti aitiossaan villisti Euroopan joukkueen välierävoittoa Ruotsista. Ihan kuin oma maa olisi voittanut MM-kultaa.

Satan tietää, miltä MM-kullan voittaminen tuntuu. Hän oli ottamassa titteliä Ruotsin kisoissa 2002. Nyt hän on Euroopan joukkueen GM.

Mitä ajattelin Euroopan yhdistelmäjoukkueesta, kun kuulit siitä ensimmäisen kerran?

”Fanit ja me entiset pelaajat tunsimme pettymystä, ettemme saaneet omaa joukkuetta mukaan kuten ennen”, Satan sanoo rehellisesti.

”Sitten aloin ymmärtää, mitä NHL oli tekemässä. Se halusi nostaa turnauksen tasoa. Näin rakennettiin tämä Euroopan joukkue, vaikka aluksi se oli pettymys”, Satan sanoo.

Slovakia on sen verran kova kiekkomaa, vaikka ei siellä enää olekaan isoa joukkoa NHL-tähtiä, että kiinnostus tuntui vähäiseltä.

”Jokaisen voiton jälkeen aloimme saada enemmän kunnioitusta ja huomiota”, Satan sanoo. ”Tuki kotoa on kasvanut varsinkin, kun slovakialaiset pelaajat ovat iso osa menestystä.”

Satan, 41, pelasi NHL:ssä 1050 ottelua ja teki pitkälti yli 700 pistettä. Stanley Cupin hän voitti kerran. Hän tuntee läpikotaisin eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen kiekkomaailman.

Entinen NHL:n kovanaama George Parros sanoo, että uusi systeemi on toiminut hyvin.

”Mielenkiintoisia otteluita ja joukkueita”, Parros sanoo, mutta hänkään ei osaa ennustaa, onko tälle kuviolle jatkoa.

”Neljän vuoden kuluttua täytyy katsoa, mitä pelaajia on käytettävissä”, sanoo Parros, joka pelasi yli viisi kautta yhtä aikaa Teemu Selänteen kanssa Anaheimissa ja voitti Stanley Cupin 2007.

Muut pelaajat uneksivat sadan tehopisteen rajasta, mutta Parros ei jäänyt juuri koskaan alle sadan – jäähyminuutin.

”Eihän sitä tiedä, vaikka Slovakialla olisi neljän vuoden päästä parikymmentä hyvää pelaajaa ja he saisivat joukkueen”, Parros sanoo.

World Cupin ensimmäinen loppuottelu keskiviikkona kello 03.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!