Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitiys teki Saarisesta rennomman huippu-urheilijan: ”Meidän Amanda on nyt tärkein”

Aino-Kaisa Saarinen ole enää niin ehdoton vaatimisessaan.

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Aino-Kaisa Saarinen kuvattiin Tahto-kirjan julkistustilaisuudessa Helsingissä tiistaina.
Aino-Kaisa Saarinen kuvattiin Tahto-kirjan julkistustilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen määräävä luonteenpiirre urheilijana on tiivistetty hyvin Pekka Holopaisen kirjoittaman kirjan otsikkoon: Tahto.

Pedantisti harjoitteleva ja oikopolkuja kaihtava Saarinen ei säästänyt vaivaa myöskään kirjaprojektissa.

”Halusin, että siitä tulee mahdollisimman rehellinen kuva minusta ja naisurheilusta”, Saarinen sanoi kirjan julkistamistilaisuudessa tiistaina.

Rehellisellä kuvalla hän tarkoittaa muun muassa ”kipunointia”, jota hiihtomaajoukkueessa esiintyi ja esiintyy yhä.

Saarisen ja Virpi Sarasvuon (os Kuitunen) kova keskinäinen kilpailu johti tunnetulla tavalla verbaalisiin yhteenottoihin, joita kirjassakin kuvataan.

”Toivottavasti tarinasta välittyy, että se kipunointi vie eteenpäin. Kaikki huippu-urheilijat tietävät, mihin leikkiin lähtevät”, Saarinen huomauttaa.

Monelle voi olla silti yllätys, etteivät hiihtomaajoukkueen jäsenet ole aina ylimpiä ystäviä keskenään. Kun tavoitteena on maailman huippu, on totuttava vaatimaan esimerkiksi valmentajien ja huoltojoukkojen huomiota.

Muutama vuosi sitten naisten hiihtomaajoukkueessa oli vieläpä niin, että paras suomalainen hiihtäjä oli hyvin lähellä myös maailman parhaan asemaa.

Kilpailuasetelma on sama miehissäkin, joten kuningatarleikistä tai diivailusta ei ole kysymys.

”Miehissä se [keskinäinen kilpailu] näkyy eri lailla. Vaikka olen minä nähnyt, että venäläiset mieshiihtäjät ottavat ihan fyysisesti yhteen harjoituksissa”, Saarinen naurahtaa.

Lopulta kyse on tahdosta, ei periaatteen tai statuksen vuoksi kiukuttelusta. Urheilija yksinkertaisesti haluaa parhaat mahdolliset lähtökohdat omaan suoritukseensa.

”Jos jotain alkaa tehdä vain periaatteen vuoksi, lähdetään nopeasti alaspäin”, Saarinen sanoo.

Äidiksi toukokuussa tullut Saarinen ei ole enää niin ehdoton vaatimisessaan.

”Ennen hiihto oli maailman tärkein asia, nyt se on meidän Amanda.”

Mestarivalmentaja Jarmo Riski peräänkuulutti kirjan mukaan jo 2000-luvun alussa rentoutta harjoitteluun ja ylipäätään urheiluun.

Riskin toinen valmennettava Virpi Kuitunen oli asenteensa ja luonteensa puolesta Saarisen täydellinen vastakohta. Pahin juopa hiihtäjien välillä oli seurausta juuri tästä.

Saarisella on tapana vetäytyä ennen tärkeän kilpailun lähtöä omaan kuoreensa.

Hän keskittyi omassa rauhassaan vuoden 2009 Liberecin MM-kisojen 10 kilometrille, kun Kuitunen tuli paikalle, ravisteli kevyesti olkapäästä ja totesi: ”Aikku hei! Ei tämä noin vakavaa ole!”

Saarinen voitti maailmanmestaruuden, mutta pahoitti mielensä. Hän koki Kuitusen häirinneen tahallaan kilpakumppaninsa keskittymistä.

Nykyinen Saarinen olisi ehkä samaa mieltä kuin Kuitunen seitsemän vuotta sitten. Huippu-urheilun ei tarvitse olla niin vakavaa.

Siitä huolimatta 36-vuotias urheilija lähtee ensi talven kotikisoihin MM-mitali mielessään, ja tahtoo yhä tehdä töitä sen eteen.

Työnteko määrittelee Saarista urheilijana, sillä luontaisen lahjakkuuden puolesta hän on omien sanojensa mukaan vain ”riittävän hyvä”.

”Minulla ei ole parasta hapenottoa, mutta olen hyvä harjoittelija ja kilpailija”, Saarinen toteaa.

Lahden jälkeen edessä siintää vielä Etelä-Korea ja Pyeongchangin olympialaiset vuonna 2018. Onko urheilijauran jälkeinen elämä jo suunniteltu?

”Toivon olevani useamman kuin yhden lapsen äiti. Työelämässä haluaisin olla tekemisissä ihmisten kanssa ja saada vaikuttaa”, Saarinen tiivistää.

Esimerkkinä vaikuttamisesta hän kertoo olleensa mukana sopimassa hiihtoliitto FIS:n kanssa siitä, että urheilijoiden lasten perään katsovat hoitajat saavat akkreditoinin kilpailuihin.

Tuleva ammatti ei silti välttämättä liity hiihtoon millään lailla.

”Uran lopettamisesta tulee varmasti tyhjä fiilis. Ei se mene niin, että lopetetaan tämä ja otetaan seuraava asia. Olen hiihtänyt kuusivuotiaasta saakka”, Saarinen pohtii.

Hän uskoo lasten ja perheen auttavan siirtymässä. Lähipiiristään hänellä on pelkästään hyvää sanottavaa, vaikka kirjassa mainitaan riidoista, jotka ovat aiheutuneet huippu-urheilun edellyttämistä valinnoista.

”En koe olevani velkaa. Perhe on minulle hyvin rakas, ja he kyllä tietävät sen.”

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Aino-Kaisa Saarisesta kertova kirja Tahto julkistettiin Helsingissä tiistaina.
Aino-Kaisa Saarisesta kertova kirja Tahto julkistettiin Helsingissä tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?