Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Astuisiko Allardyce ansaan Suomessa?

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Carl Recine / REUTERS
Englannin jalkapallomaajoukkueen tuore päävalmentaja Sam Allardyce ehti valmentaa maajoukkuetta vain yhdessä ottelussa ennen joutumistaan kohun keskelle.
Englannin jalkapallomaajoukkueen tuore päävalmentaja Sam Allardyce ehti valmentaa maajoukkuetta vain yhdessä ottelussa ennen joutumistaan kohun keskelle. Kuva: Carl Recine / REUTERS

Englannin jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Sam Allardyce sai tiistaina potkut sen jälkeen, kun valeidentiteettejä käyttäneet The Daily Telegraph -lehden toimittajat saattoivat hänet ansaan. Allardyce oli neuvottelemassa 400 000 punnan arvoista sopimusta aasialaisiksi liikemiehiksi luulemiensa toimittajien kanssa.

Oliko huijausoperaatio eettisesti oikein ja olisiko sellainen mahdollista Suomessa? Vastaus molempiin on kyllä.

Briteissä median riippumaton sääntelyelin IPSO on säätänyt lehdistölle tarkoitetuissa ohjeissaan, että harhauttaminen esimerkiksi kolmansien osapuolien avulla on hyväksyttävissä vain yhteiskunnallisesti merkittävissä asioissa ja silloin, kun tietoja ei olisi mahdollista hankkia muulla tavalla.

Sam Allardycen tapauksessa on selvää, että paljastetut tiedot ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä, ja tuskinpa lehden toimittajat olisivat saaneet tietoja hankittua muulla tavalla.

Miljoonapalkkaa ansaitseva jalkapalloliiton tärkein työntekijä sanoi, että hänen työnantajansa sääntöjä olisi helppo kiertää. Kolmansien osapuolien on vuodesta 2008 asti ollut kiellettyä omistaa pelaajaoikeuksia, mutta Allardycen mukaan sääntöjen kiertämisessä ”ei ole ongelmaa”.

Englannin jalkapalloliiton mukaan Allardycen toiminta oli täysin sopimatonta. Potkut olivat ainoa vaihtoehto. Allardycen unelmapesti päättyi rahanahneuteen vain 67 työpäivän jälkeen.

Suomessakin peiteoperaatio olisi mahdollinen, mutta jäisi varmaan tekemättä varovaisemman journalistisen kulttuurin takia.

Suomessa rikoslain 16 luvun viides pykälä kieltää toimittajilta ja kaikilta kansalaisilta väärän henkilötiedon antamisen viranomaisille. Koska esimerkiksi Suomen Palloliitto tai Jääkiekkoliitto ei ole viranomainen, ei laki kiellä toimittajaa käyttämästä peitehenkilöllisyyttä.

A-maajoukkueen päävalmentajan Hans Backen tai Leijonien päävalmentajan Lauri Marjamäen harhauttaminen olisi mahdollista lain ja journalistin ohjeiden rajoissa.

Julkisen sanan neuvoston valvomat journalistin ohjeet linjaavat seuraavasti: jos yhteiskunnallisesti merkittäviä seikkoja ei voida muutoin selvittää, journalisti voi tehdä haastatteluja ja hankkia tietoja myös tavallisuudesta poikkeavilla keinoilla.

Allardycen huijaaminen oli osa laajempaa tutkintaa korruptiosta. Jos toimittajat ovat toimineet oikein, Allardycen huijaaminen kannatti.

Juttua muokattu sen jälkeen, kun Allardyce oli saanut potkut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!