Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NHL-lähettilääksi nimitetty Gretzky teki tähtiviisikkonsa, unohtuiko Kurri? ”Jari oli iso osa minun menestystäni”

Urheilu
 
Tuomas Selänne
Helsingin Jokerien GM Jari Kurri ei päässyt Wayne Gretzkyn tähtiviisikkoon.
Helsingin Jokerien GM Jari Kurri ei päässyt Wayne Gretzkyn tähtiviisikkoon. Kuva: Tuomas Selänne

Toronto

Jääkiekkoliiga NHL juhlii sataa vuottaan ja tasavuosien kunniaksi lajilegenda Wayne Gretzky nimitettiin liigan viralliseksi lähettilääksi.

”Wayne on aina ollut jääkiekon epävirallinen lähettiläs. Tänään hän on virallisesti”, NHL:n komissaari Gary Bettman sanoi Toronton Air Canada centerissä.

Gretzkyn valinta juhlistaa NHL:n satavuotista historiaan liigan kaikkien aikojen nimekkäimmän pelaajan nostamisella kiertäväksi lahettilääksi.

”Kierrän ulkoilmapeleissä ja muissa tapahtumissa. Olisin käynyt niissä varmaan muutenkin, mutta NHL:n kutsu oli minulle suuri asia”, Gretzky sanoi.

Lavalla Bettmanin vieressä istunut Gretzky kiitti kunniasta ja sai vielä kerran kertoa rakkaimmat muistonsa lajista, joka on hallinnut hänen elämäänsä yli 50 vuotta.

”Ensimmäiset muistoni ovat vuodelta 1965, kun neljävuotiaana katsoin Hockeu Night in Canada -ohjelmaa. Jäällä oli Gordie Howe, numero 9 selässään”, Gretzky, 55, sanoi.

Gretzky puhui laajasti urastaan, ensimmäiset muistot, ensimmäinen ottelu, Stanley Cup ja paljon muuta.

”Muistan ensimmäisen NHL-otteluni. Pelasimme Chicago Stadiumissa ja aloituksessa oli vastassa Stan Mikita ”, Gretzky sanoi legendasta, jonka patsas seisoo nykyään Chicagon uuden hallin edessä.

”Olin niin hermostunut, etten edes huomannut, kun kiekko putosi jäähän”, Gretzky sanoi.

Hiljattain kuollut Gordie Howe oli pelaaja, jota Gretzky ihaili. Gretzky muisteli ensimmäistä otteluaan Howea vastaan.

Alkuverryttelystä lähtien hän oli katsellut idoliaan. Sitten yhdessä vaihdossa alkoi tapahtua.

”Otin kiekon pois Gordielta, ja hän sanoi: ’Kid, älä koskaan ota minulta kiekkoa pois. Sanoin, ettei niin tule enää tapahtumaan’”, Gretzky nauratti kuulijoitaan.

Monipuolisen taitava Gretzky voitti urallaan neljä kertaa Stanley Cupin, ja kaikki Edmonton Oilersissa Jari Kurri ketjukaverinaan. Uusissa seuroissaan Los Angelesissa, St. Louisissa ja New York Rangersissa Gretzky ei enää mestaruuteen yltänyt.

Yleisöstä lensi kysymys, että nimeäisitkö tähtikentällisesi?

Gretzky mietti tuskin hetkeä pitempään, kun heitti maaliin Edmontonista tutun Grant Fuhrin. Puolustajiksi pääsivät Bobby Orr ja seurakaveri Paul Coffey. Hyökkäysketjuun olisi voinut odottaa Kurria, mutta Howe, Jean Beliveau ja Oilersin seurakaveri Mark Messier menivät edelle.

”Jari oli ainutlaatuinen pelaaja. Minä vartuin Ontariossa ja Jari Helsingissä. Emme tunteneet toisiamme, emme puhuneet samaa kieltä, mutta meillä oli yhteys. Jari oli iso osa minun menestystäni. Hän oli epäitsekkäin pelaaja”, Gretzky sanoi.

Jääkiekon World Cupin finaalisarja on juuri menossa ja komissaari Bettman lupaili varovaisesti tapahtumalle jatkoa.

”Olemme tekemässä töitä yleisellä tasolla, että tämä jatkuisi, ja tuli myös muita kansainvälisiä tapahtumia. Emme aio kuitenkaan mennä liian kauas juuristamme täällä Kanadassa”, Bettman sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?