Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marko Jantunen oli kertaalleen lähellä jäädä dopingista kiinni – ”Hyppi seinille”

Entisen jääkiekkoilijan Marko Jantusen huumeriippuvuus syveni Pelicans-aikoina vuosina 2006–2010. Suomen antidopingtoimikunta teki tuolloin jääkiekossa keskimäärin 144 dopingtestiä vuodessa.

Urheilu
 
Jukka Gröndahl / HS
Marko Jantunen lopetti pääsarjauransa vuonna 2010, mutta pelaa nykyään jääkiekkoa 2. divisioonassa hollolalaisessa HC Giantsissa.
Marko Jantunen lopetti pääsarjauransa vuonna 2010, mutta pelaa nykyään jääkiekkoa 2. divisioonassa hollolalaisessa HC Giantsissa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Entinen jääkiekkoilija Marko Jantunen kertoo tuoreessa Läpi Helvetin – Marko Jantusen tarina -kirjassa avoimesti päihderiippuvuudestaan. Jantunen paljastaa käyttäneensä uransa loppuvuosina alkoholin ja lääkkeiden rinnalla kokaiinia ja amfetamiinia, jotka ovat dopingiksi laskettavia piristeitä.

Jantunen ei silti jäänyt koskaan dopingtesteissä kiinni.

Jantusen kirjassa kerrotaan, että hän joutui uransa aikana muutaman kerran testeihin. Elettiin kuitenkin sitä aikaa, kun Jantunen käytti huumeita vain kesäisin.

Jantusen ei tarvinnut kärähtämistä suuresti pelätä. Kulttihyökkääjän tuolloin käyttämä kokaiini haihtuu nimittäin kehosta yleensä muutamassa päivässä.

Alkoholia ei taas lasketa jääkiekossa lainkaan dopingaineeksi.

Pelicans-aikoina (uran loppuvuodet 2006–2010) Jantusen huumeriippuvuus syveni, ja hän alkoi käyttää huumeita aiemmasta poiketen myös kilpailukauden aikana. Koska kulttihyökkääjää ei tuolloin kuitenkaan testattu, hän selvisi ehjin nahoin.

”Tietenkään joka pelissä ei testata, se on selvää. Jantunen ei ole varmaan pelannut kaikkia pelejään huumausaineiden alaisuudessa. Siinä on loogisin selitys siihen, ettei hän ole jäänyt kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä”, Suomen antidopingtoimikunnan testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

Suomen antidopingtoimikunta teki vuosina 2006–2010 jääkiekossa keskimäärin 144 dopingtestiä vuodessa. Kiinnijäämisen riski ei noussut kovin suureksi.

Kerran Jantunen oli kuitenkin lähellä joutua dopingliriin.

”Uran aikana Jantunen hyppi kertaalleen seinille, kun testaajat tulivat hallille hänen kannaltaan väärään aikaan ja alkoivat arpoa kahta testiin joutuvaa. Arpaonni suosi”, Marko Lempisen kirjoittamassa kirjassa paljastetaan.

Jantusen tapaus on poikkeuksellinen, eikä SM-liigassa ole nähty laajemmassa mittakaavassa dopingongelmaa. Pelaajia ei ole jäänyt kiinni kielletyistä aineista sarja- tai harjoituskauden testeissä, mutta tärkeä kysymys on, tehdäänkö testejä riittävästi.

Esimerkiksi hyökkääjä Teemu Ramstedt otti aiheeseen vuosi sitten kantaa Ilta-Sanomien haastattelussa. Ramstedtia oli testattu noin kymmenen ammattilaisvuoden aikana vain viisi kertaa. Pääosan tuosta ajasta hän oli kiekkoillut SM-liigassa.

Taitosentteri luonnehti dopingtestiensä määrää matalaksi. Hän ei ollut myöskään koskaan kuullut, että ketään liigapelaajaa olisi testattu omatoimisella jaksolla, vaikka he ovat antidopingsääntöjen piirissä koko vuoden.

Suomen antidopingtoimikunta toteuttaa nykyään jääkiekossa testejä hiukan enemmän kuin Jantusen uran aikoina. Vuosi sitten lajissa tehtiin kaikkiaan 215 dopingtestiä.

Määrä ei ole ainakaan huomattavan suuri, kun pelkästään Liigassa pelaa 15 joukkuetta, joilla on runkosarjan aikana 60 ottelua, ja osa tahkoaa vielä pudotuspelit päälle. Testauspäällikkö Huotari kokee, että testausta tehdään kuitenkin riittävästi.

”Kyllä meillä on hyvä ja kattava testausjärjestelmä kaikissa lajeissa. Jos katsoo joukkuelajien testausta Suomessa ja maailmanlaajuisesti, olemme aika lailla kärkimaana. Jääkiekon testimäärä on meidän rahoituksemme ja kansainvälisen ohjeistuksen mukainen”, Huotari kiteyttää.

Huotari myös muistuttaa, että dopingtestien määrästä riippumatta testauksen mahdollisuus on olemassa jokaisessa pelissä sekä harjoituksessa.

”Pelaaja, joka käyttää dopingaineita, ottaa asian suhteen riskin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!