Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marchandin alivoimamaali ratkaisi erittäin dramaattisen World Cupin, Kanadasta mestari

Kanada nousi lopussa ohi Euroopan joukkueen ja otti mestaruuden 2–1-voitolla.

Urheilu
 
Kevin Sousa / USA TODAY Sports
Kanadan joukkue juhli voitettuaan World Cupin mestaruuden Torontossa perjantaiaamuna Suomen aikaa.
Kanadan joukkue juhli voitettuaan World Cupin mestaruuden Torontossa perjantaiaamuna Suomen aikaa. Kuva: Kevin Sousa / USA TODAY Sports

Toronto

Kanada otti omansa ja sai vihdoin yleisönkin nousemaan penkeistään, kun Brad Marchand ratkaisi alivoimalla maalle World Cupin mestaruuden Torontossa maalein 2–1 ja voitoin 2–0.

Juhlat jäällä olivat hetkeä myöhemmin kuin olympialaisissa, kun Kanadan pelaajat alkoivat riehua.

”Aika uskomaton fiilis. Miten paljon jouduimme tekemään töitä tämän eteen ja kuinka paljon he peittivät laukauksia”, Kanadan kapteeni Sidney Crosby sanoi.

”Emme halunneet mennä kolmanteen peliin, kun yhdessä ottelussa voi tapahtua mitä vain”, Crosby jatkoi.

Kippari Crosby valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Odotettu ja oikea valinta.

Marchand pääsi nopeaan vastahyökkäyseen Jonathan Toewsin kanssa, kun Drew Doughty istui kakkosta korkeasta mailasta. Siitä jäähystä ei kukaan keskustellut, kun maila kopsahti Tobias Riederiä kypärään.

Kun Marchandin päästää viiden kuuden metrin päähän maalista, ei maalivahdille jää paljon vaihtoehtoja. Eikä jäänyt nytkään.

”Koko Kanada juhlii nyt ja on tämän voiton takana”, Marchand sanoi.

Maalivahdit, Carey Price Kanadalla ja Jaroslav Halak Euroopalla, olivat illan sankareita. Niin vain kävi, että Halak jäi taas niukasti kakkoseksi.

Aliarvostettu ja arvosteltu Euroopan joukkue tarjosi huippukovan vastuksen ja olisi voinut jopa venyttää ottelusarjan kolmanteen peliin ilman tuomaridramatiikkaa.

Dan O’Halloran, kokenein NHL-tuomari, joka Torontossa puhalsi, antoi vähän kevyen jäähyn Euroopan kapteenille Anze Kopitarille 3.35 ennen loppua. Sillä ylivoimalla Kanada tuli tasoihin Patrice Bergeronin ohjausmaalilla.

Ilman tuota jäähyä ja tasoitusta ei Kanada todennäköisesti olisi juhlinut – ainakaan vielä.

Kopitarilta kysyttiin mitä hän ajatteli jäähystään. Vastaus, jota hän mietti, mutta jätti sanomatta ei olisi ollut painokelpoista.

”En halua puuttua siihen vihellykseen, mutta sellaisia tilanteita oli useita ottelun aikana”, Euroopan päävalmentaja Ralph Krueger sanoi diplomaattisesti.

Euroopalla oli selkeä ja yksinkertainen taktiikka: puolustaa kovaa ja iskeä vastahyökkäyksillä.

Pitkiä toveja näytti ensimmäisessä erässä siltä, että kanadalaiset olisivat vieneet peliä, mutta ylivoimatilanteita ja hyviä laukaisupaikkoja tuli hyvin vähän.

Vastaiskupeli korostui ensimmäisessä erässä, kun Chara oli vienyt eurooppalaiset johtoon ja pari jäähyä heilutti tasapainoa.

Ensimmäisessä loppuottelussa Charalle buuattiin joka kerta, kun hän koski kiekkoon. Edes Chara ei tiennyt, mistä konsertti johtui. Ehkä jotain vanhoja kaunoja bostonilaisen Charan ja torontolaisen yleisön välillä.

Maalillaan Chara antoi kipakan näpäytyksen torontolaisille. Sekin jo riittäisi kuittaukseksi, että Bostonin pelaaja tekee maalin Toronton hallissa.

”Meidän täytyy vain pelata vähän paremmin ja tehdä enemmän maaleja”, Euroopan kapteeni Anze Kopitar sanoi ennen peliä.

Eurooppa sai tärkeän avausmaalin ja sillä Charan osumalla haastajat johtivat finaalisarjaa ensimmäisen kerran.

Kanada pelasi huolimattomasti ja jopa kurittomasti. Euroopan joukkue pääsi aivan liian usein ylivoimahyökkäyksiin, ja vain maalivahti Carey Price piti numerot tasaisina.

Lopussa näillä otteluilla, jossa on niukka yhden maalin johto, muuttuu asetelma pelkäksi puolustamiseksi. Niin kävi myös Euroopalle, joka yritti käyttää kellossa olevan ajan loppuun.

Hauska huomata, että yleisökin vähän villiintyi, kun Kanada ajoi takaa maalin tappioasemassa.

Kanada on voittanut tällä tasolla, kun mukaan lasketaan olympialaiset ja meneillään oleva World Cup, 16 ottelua peräkkäin. Sarja alkoi Vancouverin olympialaisten alkusarjan tappiosta USA:lle vuonna 2010.

Ja ei tälle sarjalle taida olla pysäyttäjää tulevissakaan turnauksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?