Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama juhli mustia uranuurtajaurheilijoita Berliinin 1936 olympialaisista: ”Opettivat natseille demokratiaa”

Valkoisen talon juhlatilaisuuteen osallistuivat Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiajoukkueet Rion kisoista. Heidän lisäkseen presidentti Barack Obama oli kutsunut paikalle aiemmissa olympialaisissa kilpailleita mustia urheilijoita ja heidän vanhempiaan.

Urheilu
 
YURI GRIPAS / Reuters
Barack Obama sanoi, ettei Yhdysvalloissa ole enää lapsia, jotka eivät voisi tunnistaa itseään katsoessaan maan olympiajoukkuetta.
Barack Obama sanoi, ettei Yhdysvalloissa ole enää lapsia, jotka eivät voisi tunnistaa itseään katsoessaan maan olympiajoukkuetta. Kuva: YURI GRIPAS / Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kunnioitti mustia urheilijoita, jotka kilpailivat Berliinin olympialaisissa vuonna 1936. Obama oli kutsunut 18 silloisen mustan olympiaurheilijan sukulaiset torstaina Valkoisen talon juhlatilaisuuteen – 80 vuotta näiden urheilijoiden rajoja rikkoneiden tekojensa jälkeen, kertoo uutistoimisto AFP.

Mustat yhdysvaltalaisurheilijat eivät saaneet tunnustusta vuonna 1936 palatessaan maahansa Berliinistä. Neljä olympiakultaa noiden kisojen yleisurheilussa voittaneen Jesse Owensinkin suoritukset lakaistiin maton alle.

”Kyse ei ollut vain Jessestä. Myös muut afroamerikkalaiset urheilijat urheilivat natsi-Saksassa Adolf Hitlerin katseen alla. Hän vääristi ajatusta rodun paremmuudesta, mutta nämä urheilijat näyttivät heille (natseille); opettivat jutun tai pari demokratiasta ja amerikkalaisesta luonteesta. On siten kunnia saada niin monia heidän perheistään tänne”, Obama lausui.

Obama muistutti, että tuolloiset amerikkalaiset urheilijat pohjustivat myös myöhempien Yhdysvaltojen joukkueiden monimuotoisuutta. Samoin tekivät Valkoiseen taloon kutsutut Tommie Smith ja John Carlos: mustat urheilijat, jotka ottivat kantaa Yhdysvaltojen harjoittamaa rotusortoon Meksikon olympialaisten palkintopallilla vuonna 1968.

200 metrin olympiavoittaja Smith ja -pronssimitalisti Carlos painoivat päänsä alas ja nostivat kumpikin toisen, mustaan nahkahanskaan verhotun nyrkkinsä ylös, kun Yhdysvaltojen lippu nousi tankoon ja kansallislaulu alkoi soida.

”Meille on kunnia saada legendaariset Tommie Smith ja John Carlos tänne tänään. Heidän voimakas hiljainen protestinsa vuoden 1968 kisoissa oli kiistanalainen, mutta se herätti ihmiset ja loi paremmat mahdollisuudet muille heidän jälkeensä”, Obama sanoi.

Smith ja Carlos kokivat tekonsa jälkeen alkuun kovia. Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Avery Brundage erotti molemmat miehet Yhdysvaltojen joukkueesta heidän palkintopallitoimintansa jälkeen, ja Smith ja Carlos joutuivat lähtemään Meksikon olympiakylästä. Smith ja Carlos kokivat lisäksi vuosia vihoittelua Yhdysvaltain olympiajoukkueen toimihenkilöiltä.

Takavuosikymmeninä olympialaisissa kilpailleiden mustien urheilijoiden ohella Obama muisti erityisesti miekkailija Ibtihaj Muhammadia. Muhammadista tuli tänä vuonna Riossa ensimmäinen yhdysvaltalaisnainen, joka kilpaili olympialaisissa hijabissa (musliminaisten käyttämää pääliinaa, joka suojaa hiuksia näkymästä).

”On joitain ensimmäisiä, jotka osoittavat maailmalle Amerikan suuruutta. Eivätkä tähän johda ainoastaan huippupisteet ja nopeat ajat, vaan myös monimuotoisuutemme, suvaitsevaisuutemme ja avoimet sydämemme”, Obama sanoi.

Obama muistutti, miten Rion olympiajoukkueessakin vallitsi monimuotoisuus. Presidentti mainitsi nimeltä voimistelija Simone Bilesin, kuulantyöntäjä Michelle Carterin, uimari Simone Manuelin ja nyrkkeilijä Claressa Shieldsin, kaikki afroamerikkalaisia.

Obama myös kiteytti puheessaan, mitä arvokasta eri lähtökohtia edustaneet yhdysvaltalaisurheilijat ovat luoneet.

”Nykyään ei ole yhtään lasta Amerikassa, joka ei voi tunnistaa itseään katsoessaan olympiajoukkuettamme. On jotain erityistä, kun kaikki rodut, kaikki uskonnot, kaikki perinteet, kaikki suuntautumiset, kaikki marssivat yhdessä saman ylpeän lipun alla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?