Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paukkupommi räjähti – katsoja menetti sormenpään Stadin derbyssä

Poliisi otti kiinni ainakin kymmenen henkilöä HIFK:n ja HJK:n välisen ottelun yhteydessä

Urheilu
 
Vesa Koivunen
HIFK-fanit toivat soihtuja stadionille.
HIFK-fanit toivat soihtuja stadionille. Kuva: Vesa Koivunen

Ainakin kymmenen kiinni otettua henkilöä, kaksi rikosilmoitusta (räjähderikoksesta ja pahoinpitelystä), sakkoja kahdeksan ja viisi lastensuojeluilmoitusta.

Siinä Stadin derbyn saldoa perjantai-iltana Helsingin poliisin näkökulmasta.

Katsoja sai Helsingin poliisin mukaan sormivamman HIFK:n ja HJK:n välisen Stadin derbyn alkuvaiheessa jalkapallon Veikkausliigassa, kun paukkupommi räjähti katsomossa miehen kädessä.

Helsingin poliisin mukaan mies joutui sairaalahoitoon menetettyään sormenpään.

”Hän kertoi poimineensa pommin käteensä, jolloin se räjähti. Siitä ei ole vielä tietoa, oliko hän sivullinen vain osallinen pommin heittämiseen”, yleisjohtaja, ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista kertoi HS:lle illalla ottelun aikana.

Myöhemmin poliisi tiedotti yhden henkilön saaneen päävamman ”soihduttamisen” seurauksena. Myöhemmin selvisi, että loukkaantunut oli sivullinen.

Roimun mukaan joukkueitten kannattajien marssit Töölön stadionille sujuivat mallikkaasti, tosin kovalla metelillä.

Ottelun alussa katsomossa nähtiin soihtuja ja savuja. Ottelun järjestyksenvalvojat ottivat kiinni neljä henkilöä ”pyrojen” hallussapidosta. Heidät toimitettiin poliisille sakotettavaksi.

Ottelun jälkeen kannattajapäädyissä syntyi poliisin mukaan ”isoja häiriöitä”, ja myös järjestysmiehiin käytiin käsiksi.

Puolisen tuntia myöhemmin poliisi kertoi Twitterissä stadionin ympäristön rauhoittuneen, mutta valvontaa oli tarkoitus jatkaa kaupungilla.

Ennen ottelua Helsingin poliisi kertoi olevansa huolissaan kauden kolmannen Stadin derbyn alla. Huolta aiheutti erityisesti ottelun ajankohta: kiihkoa ja osan kohdalla promilletasoakin nostattava viikonlopun alku.

”Poliisin silmin perjantai-ilta tuo tiettyä huolta: Kuinka paljon pohjia otetaan ja alkoholia käytetään ennen peliä, ja missä kunnossa tullaan pelipaikalle. Miten pitkälle ilta venyy, ja mitä pelin jälkeen tapahtuu ravintoloissa”, Roimu ennakoi päivällä HS:lle.

Viimeksi elokuun derbyssä HJK-fanien kulkueesta heitettiin pulloja ja savuja HIFK-fanien joukkoon. Fanien välillä syntyi ennen ottelua myös pieni tappelu.

Toukokuun derbyssä poliisi joutui taas ottamaan kiinni toistakymmentä ihmistä ja käyttämään muun muassa pippurisumutetta riehujien taltuttamiseksi.

”Pelkään, että jonkinlaisia nujakoita ja yhteenottoja kaupungilla tulee tänään fanien kesken. Poliisi koittaa olla mahdollisimman hyvin hereillä ja paikalla sammuttelemassa vahinkoja”, Roimu sanoi.

”Meillä on valmiudet puuttua myös kovemmin, jos jostain syystä tulisi jotain isompaa tappelua”, ylikomisario muistutti.

Roimua harmitti, ettei poliisi päässyt derbyn alla toivottuun keskusteluyhteyteen faniryhmien kanssa.

”Mainittakoon, että tänäänkin oli järjestäjän kutsuma turvakokous, jossa kävimme ottelutapahtumat läpi, eikä sinne tullut kovinkaan rapiasti faniryhmäpuolta. Olisi ollut mukavaa, että siellä olisi ollut paikalla molempien faniryhmien edustajia, kun he kovasti toivoivat keskusteluyhteyttä. Toki yritämme ottaa heihin kontaktia päivän aikana sekä päästä sopimaan pelisääntöjä ja kuvioita.”

Stadin edellisessä derbyssä elokuisena keskiviikkona tapahtumaa oli valvomassa noin sata poliisia. Poliisi lisäsi tuosta kerrasta vahvuuttaan.

”Olemme varautuneet perinteisin menoin ja jopa pikkuisen lisänneet resursseja, kun peli on perjantai-iltana. Poliisi tulee olemaan varsin vahvasti näkyvillä ottelupaikalla”, Roimu korosti.

Roimu ei paljastanut Stadin derbyä valvovien poliisien tarkkaa määrää, mutta kertoi, että kokonaisvahvuutta oli lisätty edelliskerrasta ”muutamilla kymmenillä”.

”Juuri sen takia, että on oletettavaa, että joudumme ottelutapahtuman jälkeen valvomaan enemmän kuin arki-illan pelissä. Jälkipelejä voi olla perjantai-iltana pikkuisen keskiviikkoa enemmän.”

Roimun mukaan aiemmista derbyistä on otettu oppia erityisesti järjestyksenvalvonnassa, jotta tapahtuma onnistuisi.

”Järjestäjä on ottanut paljon enemmän haltuun tapahtumapaikan välitöntä läheisyyttä, Sonera-stadionin edustaa. Järjestäjä on panostanut hyvinkin paljon ja ottaa tapahtumaan saapuvan yleisön vastaan heti Soneran ulkopuolella. Se on ammattimaisen näköistä järjestyksenvalvontaa – mielestäni hyvin organisoitua ja johdettua, jämäkän ja uskottavan näköistä toimintaa.”

Roimu muistutti, että järjestäjä vastaa stadionista ja ulkoalueesta vastuussa oleva poliisi menee sinne vasta, jos jotain erityistä tapahtuu.

Joonas Salo
HJK-fanien marssimista ennen elokuussa järjestettyä Stadin derbyä.
HJK-fanien marssimista ennen elokuussa järjestettyä Stadin derbyä.

Roimu kertoi huolistaan huolimatta odottavansa ennen kaikkea ”erittäin viihdyttävää urheilutapahtumaa”.

”Molemmilla joukkueilla on huomattava urheilullinen panos, ja menemme koko ajan urheilu edellä. Siellä pelataan mestaruuspisteistä ja sarjassa säilymiseen oikeuttavista pisteistä, urheilullinen panos on sitä kautta todella iso. Uskomme, että tapahtuma on varmasti viihdyttävä ja näyttävä. Kelikin näyttää suosivan, ja väkeä tulee paljon.”

HJK johti derbyä ennen Veikkausliigaa kahdella pisteellä ennen Maarianhaminan IFK:ta. HIFK oli puolestaan peräpäässä kaksi pistettä edellä karsijan paikalla olevaa Turun Interiä.

Edellinen Stadin derby päättyi maalittomaan tasapeliin, kun taas toukokuussa HJK voitti 2–1.

Illan ottelun tulokset voit lukea täältä.

Vesa Koivunen
Soihtujen lisäksi HIFK-faneilla oli banderolleja.
Soihtujen lisäksi HIFK-faneilla oli banderolleja.
Vesa Koivunen
Osa kuvasi soihtusavua.
Osa kuvasi soihtusavua.
Vesa Koivunen
HJK-faneja Stadin derbyssä.
HJK-faneja Stadin derbyssä.
Veikkausliigan Stadin derbyjen maalit
Veikkausliigan Stadin derbyjen maalit
Veikkausliigassa on pelattu Stadin derbyjä HJK:n ja HIFK:n välillä tällä ja viime kaudella. Viidessä aiemmassa ottelussa neljässä on syntynyt maaleja. Viidestä tasaisesta paikallisottelusta neljä on päättynyt tasapeliin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!