Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Valta ei kiinnosta minua tippaakaan”, sanoo Suomen vaikutusvaltaisin urheilujohtaja – Risto Nieminen luopuu Suomen olympiakomitean johdosta

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen, 65, ei pyri toiselle kaudelle. ”Rio ei vaikuttanut asiaan millään tavalla. Näitä päätöksiä ei tehdä mitalien määrän perusteella.”

Urheilu
 
Mika Ranta / HS
Risto Nieminen ei jatka Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana marraskuussa päättyvän nelivuotisen kauden jälkeen. ”Olen onnellinen ja tyytyväinen, mitä on tapahtunut.”
Risto Nieminen ei jatka Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana marraskuussa päättyvän nelivuotisen kauden jälkeen. ”Olen onnellinen ja tyytyväinen, mitä on tapahtunut.” Kuva: Mika Ranta / HS
Kuka?

Risto Nieminen

 Syntynyt 5. syyskuuta 1951 Vaasassa.

 Filosofian maisteri.

 Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja 2012–2016 ja Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaation Valon puheenjohtaja 2014–2016.

 Veikkauksen toimitusjohtaja 2001–2012 ja valittiin maailman rahapelijärjestön WLA:n puheenjohtajaksi.

 Suomen Urheilumuseon johtaja 1980–1989.

 Veikkauksen tiedotusjohtaja 1989–2000.

 Suomen Urheilutelevision toimitusjohtaja 2000–2001.

 Saanut KOK:n korkean arvomerkin Olympic Orderin vuonna 2016.

Risto Nieminen lainaa jääkiekkopersoonaa Juhani Tammista, kun hän perustelee, miksi hän luopuu yhden nelivuotisen kauden jälkeen Suomen olympiakomitean puheenjohtajuudesta.

”Vain 110 prosentin asenne riittää”, Nieminen sanoo HS:n haastattelussa helsinkiläisessä kahvilassa Munkkiniemessä.

Nieminen mietti jatkamistaan viime kesänä. Päätös kypsyi Rion olympialaisten jälkeen elokuussa. Hän kiistää, että huono kisamenestys olisi vaikuttanut päätökseen.

”Rio ei vaikuttanut asiaan millään tavalla. Näitä päätöksiä ei tehdä mitalien määrän perusteella”, Nieminen sanoo.

”Koen, että olen samassa tilanteessa kuin huippu-urheilija. Vieläkö jaksan aloittaa uuden olympiadin, neljän vuoden jakson. En halua, että olen sitten myöhemmin tilanteessa, ettei jaksamiseni omistautua ole enää täydellinen. Nyt kun vauhti on vielä maksimissa, on hyvä hetki vaihtaa viestikapulaa”, entinen pikajuoksija sanoo.

Suomen olympiakomitean puheenjohtajuus on luottamustoimi. Työstä ei makseta korvausta, mutta päivät voivat olla pitkiä.

Nieminen laskee käyneensä lähes jokaisen 80 suomalaisen urheiluliiton tilaisuuksissa. ”Neljän vuoden aikana vapaaehtoistyötä 25–40 tuntia viikossa ja lisäksi viikonloppuja. Se vaatii intohimoista tekemistä.”

Artikkeliin liittyvät

Rion jälkeen Niemistä arvosteltiin, ettei hän ota kantaa asioihin eikä anna lausuntoja tai haastatteluja. Nieminen sanoo sen olleen tietoinen ratkaisu.

”Suomalaisen urheilun on päästävä pois puheenjohtajavaltaisuudesta. Jotkut kaipaavat vielä Kekkostakin takaisin. Valta ei kiinnosta minua tippaakaan. Se ei vie urheilun asiaa eteenpäin, että minä annan julkisuudessa lausuntoja. Urheilun välttämätöntä muutosta on rakennettava nimenomaan alhaalta ylöspäin.”

Nieminen inhoaa pitkiä esityslistoja ja kokouksia, jos urheilijat ja kenttä voivat huonosti.

”Byrokratia ja paperinpyörittäminen tappaa helposti toiminnan. On tärkeä vahvistaa työnjakoa, jossa operatiivinen johto vastaa toiminnasta ja arjen päätöksenteosta. Urheilujärjestöjen luottamusmiehet antavat suunnan ja tavoitteet.”

Näkyvin muutos järjestökentässä on, että Suomen Olympiakomitea ja Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo ry yhdistyvät ensi vuoden alusta. Nieminen on ollut myös Valon puheenjohtaja.

Tilalle tulee pelkkä Olympiakomitea, joka yhdistää huippu-urheilun ja harrasteliikunnan. Mika Kojonkoski vastaa huippu-urheilun yksiköstä ja Teemu Japisson liikunnasta.

Yhdistymisen tarkoituksena on keskittää voimavarat kahteen pääasiaan: lisää liikettä ja menestyvä huippu-urheilu.

”Huippu-urheilussa uusi teema on, että parhaat harjoittelevat parhaiden kanssa parhaassa valmennuksessa. Lisää liikettä -teeman tavoite on tärkeä hyvinvoinnin kannalta.”

Pyrkimyksenä on myös ollut lisätä urheilun horisontaalista yhteistyötä kaikilla tasoilla ja vahvistaa niin sanottua respekt-kulttuuria – keskinäistä arvostusta lajien ja liittojen kesken.

”Johtamisen ydin on muuttunut. Urheilua ja muutosta ei voi johtaa käskemällä. Ihmiset on sitoutettava ja luotava lajirajat ylittävä verkosto.”

Esimerkiksi Nieminen mainitsee kamppailulajit, jotka ovat perustaneet yhteisen toimiston.

Niemisen mukaan muutos kestää pitkään. ”Britannia aloitti vastaavat toimet Atlantan kesäolympialaisten jälkeen vuonna 1996. Iso menestys tuli viisitoista vuotta myöhemmin.”

”Myös meillä muutos on oikeasti käynnistynyt. Toivon, että minun puheenjohtajakauteni muistetaan siitä.”

Toisena hyvänä vertauskohtana Nieminen pitää Tanskaa, jossa lajiliitot ovat tehneet yhteistyötä pitkään. Tanskalaiset voittivat Riossa kuusitoista mitalia.

”Nyt Tanskassa on jo huoli Tokion 2020 kisoista. Entä jos sieltä tuleekin vain kymmenen mitalia, jota sitten pidettäisiin epäonnistumisena.”

Nieminen korostaa, ettei mitalien laskeminen ole Olympiakomitealle keskeistä. ”Kaikkia tietenkin harmittaa, ettei Riosta tullutkaan useampia mitaleja, kuten aina toivotaan. Oleellista on lisätä realististen mitaliehdokkaiden määrää.”

Suomella mitaliehdokkaita Riossa oli 7–8, Tanskalla 25–26. ”Mitaliehdokkaiden määrän ansiosta mitalimäärä kasvaa sitten automaattisesti”, Nieminen laskee. ”Viimeisen 30 vuoden 1–5 olympiamitalia eivät todellakaan riitä.”

Olympiamitalit eivät ole urheilun kokonaiskuva. Suomi on mennyt eteenpäin monessa lajissa, kuten joukkuelajeissa ja moottoriurheilussa. ”Penkkiurheilija saa nykyisin iloita monesta lajista.”

Niemisen jatkosuunnitelmia on arvuuteltu pitkin syksyä. Urheilulehti vihjaisi lopettamisesta alkuviikosta, mutta virallisesti hän kertoi siitä Suomen olympiakomitean hallitukselle perjantaina.

Olympiakomitean syyskokous valitsee uuden puheenjohtajan marraskuussa. Nieminen ei puutu seuraajansa valintaan.

”Menee pelleilyksi, jos puutun. Olympiakomiteaa voi johtaa vain täydellisesti omistautuneena”, evästää Nieminen, jonka mukaan pitää jo nyt vakavasti harkita, että puheenjohtajuus olisi päätoiminen.

”No, sitten taas naristaisiin siitä, että lisätään kuluja ja byrokratiaa. Siitä ei ole kysymys. Puheenjohtajan rooli on tärkeä oikean työnjaon ja tehokkuuden kannalta.”

Oli pitkälti Niemisen ansiota, että Sari Essayah valittiin Riossa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäseneksi. Nieminen itse ei paikkaa halunnut. ”Se olisi ollut hölmö ajatus. Olisin kuitenkin joutunut jäämään pois, kun täytän 70 vuotta.”

KOK työllistää Niemistä muulla tavalla. Hänet on valittu komissioon, joka koordinoi Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten valmisteluja ja kestävää kehitystä. ”Tavoitteena on täysin puhdas Peking 2022. Tavoitetta riittää.”

Entä mitä henkilökohtaisia tavoitteita sinulle nyt jää, kun aikaa vapautuu isosta luottamustoimesta?

”Minulle tuli melkein itku kateudesta, kun luin Bruce Springsteenin haastattelun, jossa hän kertoi, kuinka monta hienoa kirjaa hän on aivan viime viikkoina lukenut. Haluan lukea, kirjoittaa, nauttia musiikista ja kuvataiteesta ja opetella italian kielen. Urheiluhulluus minusta ei lähde koskaan.”

Oikaisu 1.10. kello 15.30. Olympiakomitean uuden puheenjohtajan valitsee syyskokous. Ei hallitus, kuten jutussa aiemmin luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?