Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain taivas on rajana, kun huippu-urheilussa huijataan – Suomessa tutkitaan urheiluorganisaatioiden etiikkaa

Jyväskyläläiset tutkijat selvittävät uudessa hankkeessa ”moraalista intensiteettiä ja yhteiskuntavastuuta huippu-urheilun organisaatiossa”.

Urheilu
 
Petteri Kivimäki
Tutkija Nina Laakso kiinnostui urheilujärjestöjen etiikasta tehdessään väitöskirjaa urheilujohtamisesta.
Tutkija Nina Laakso kiinnostui urheilujärjestöjen etiikasta tehdessään väitöskirjaa urheilujohtamisesta. Kuva: Petteri Kivimäki

Urheiluorganisaatioiden etiikkaa on toistaiseksi tutkittu vain vähän Suomessa.

Silti aihe on tullut koko ajan yhä ajankohtaisemmaksi. Huippu-urheilussa vain taivas on rajana, kun siihen kehitellään erilaisia tapoja huijata.

”Venäjän doping, Fifan lahjusskandaali, sopupelit, match fixing”, tutkija Nina Laakso luettelee viime aikojen epäeettisiä tapahtumia.

Laakso on mukana More-nimisessä tutkimushankkeessa. Sen tarkoituksena on tutkia ”moraalista intensiteettiä ja yhteiskuntavastuuta huippu-urheilun organisaatiossa”.

Hanke sai keväällä kolmen vuoden rahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Vastaavaa tutkimusta ei ole ennen tehty Suomessa.

”Tutkimuksen tarkoituksena ei ole etsiä syyllisiä tai syyttää ketään, vaan tuottaa tietoa urheilupäättäjille ja herättää keskustelua tärkeän aiheen ympärillä”, Laakso sanoo.

Laakson lisäksi toisena tutkijana on Suvi Heikkinen. Marjo Siltaoja on tämän Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun ja Likes-tutkimuskeskuksen yhteisen tutkimushankkeen vetäjä.

Laakso itse väitteli viime keväänä urheilujohtamisesta Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Tutkimuksessa kerätään aineistoa kyselyn ja haastattelujen avulla.

”Selvitämme eettistä päätöksentekoa urheiluorganisaatioissa ja haastatteluaineistossa syvennämme näkemyksiä esimiesten ja johtajien näkökulmasta. Kysymme, mitkä seikat vaikuttavat päätöksentekoprosessien taustalla. Mikä on sosiaalisten suhteiden ja verkostojen merkitys?” Laakso kysyy.

Varsinkin verkostot on urheilussa osin tutkimaton sarka. ”Hyvä veli -verkosto on negatiivinen käsite, koska se viittaa siihen, että kaikki ovat miehiä ja toimivat keskenään”, Laakso sanoo.

”Mutta miehistä koostuvat verkostot ovat myös monesti vallitseva tosiasia, jos sisäpiiri on pieni ja koostuu pääosin miehistä, kuten suomalaisessa urheilussa. Sehän on verkosto, jos siihen ei liity kähmintää, salailua tai sulle–mulle-periaatetta.”

Yksilöiden tasolla urheilun etiikkaa on tutkittu maailmalla paljon. Sen sijaan organisaatiotasolla etiikan tutkiminen on jäänyt taka-alalle.

”Etiikka oli tärkeä osa jo antiikin urheilua. Sieltä kaikki lähtee”, Laakso sanoo.

Hän korostaa, ettei tutkijakolmikko selvitä eettisiä väärinkäytöksiä, vaan toimintatapoja ja niiden taustoja.

”Kiinnostavaa on tutkia, miten johtajat kokevat urheilun säännöt ja etiikan. Monessa maassa on omia tapoja toimia, jotka eivät välttämättä päde muualla.”

Tutkimuksen tuloksia voidaan peilata yritysmaailmaan, jossa eettiset asiat ovat läpinäkyvyyden ja hyvän hallinnon kannalta aivan oleellisia.

”Yrityksissä tavoitteena on tehdä rahaa. Urheilussa on eri tavoitteet, mutta eettisten periaatteiden pitäisi olla samoja.”

Viime aikojen isoja urheiluhuijauksia

Venäjän doping

Venäjän epäillään osallistuneen valtiojohtoiseen ja systemaattiseen urheilijoiden lääkitsemiseen kielletyin keinoin. Seurauksena oli, ettei suurin osa maan parhaista urheilijoista saanut kilpailla Rion kesäolympialaisissa.

Šotsin talviolympialaiset 2014

Venäjän antidopingtyöntekijät vaihtoivat tiedustelupalvelu FSB:n avustuksella venäläisurheilijoiden dopingnäytteitä kuukausia aiemmin kerättyihin virtsanäytteisiin. Dopingia käyttäneiden joukossa oli epäilyn mukaan ainakin viisitoista mitaliurheilijaa.

Fifan skandaalit

Kv. jalkapalloliiton johtoa epäillään lahjonnasta, korruptiosta ja piittaamattomuudesta. Viranomaisten operaatiossa pidätettiin useita korkeassa asemassa olevia päättäjiä. Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajaa Michel Platini saivat pitkän oimintakiellon kaikesta jalkapallotoiminnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!