Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori fani Stadin derbyssä – joidenkin kannattajien käytös tahraa yhden maamme hienoimmista urheilutapahtumista

Yhdeksäsluokkalainen HJK:n kannattaja kirjoittaa katsomokokemuksestaan. Hän on huolissaan siitä, että omaa joukkuettaan intohimoisesti kannattavat saatetaan leimata tulevaisuudessa syyttä suotta huligaaneiksi.

Urheilu
 
Eino Partanen
Joonas Salo
Jalkapallofanit ovat järjestäneet marssit ennen jokaista Helsingin paikalliskohtaamista. HJK-fanit marssivat Sonera stadionille ennen elokuussa järjestettyä Stadin derbyä.
Jalkapallofanit ovat järjestäneet marssit ennen jokaista Helsingin paikalliskohtaamista. HJK-fanit marssivat Sonera stadionille ennen elokuussa järjestettyä Stadin derbyä. Kuva: Joonas Salo

Kävin katsomassa syyskuun lopussa kauden kolmannen ja viimeisen Stadin derbyn. Osallistuin ennen ottelua Klubipäädyn marssille, ja istuin ottelun aikana Klubipäädyssä. Marssille meno jännitti hieman minua, sillä en ollut aikaisemmin ollut marsseilla.

Menin marssille yksin, mikä lisäsi jännitystä. Elokuun Stadin derbyn marssit eivät olleet myöskään menneet ongelmitta, vaan siellä oli puhjennut muutamia yhteenottoja ja savut ja soihdut olivat lennelleet päin ihmisiä. Klubipäädyn marssi sujui kuitenkin hyvin, eikä mitään tappeluita syntynyt.

Ottelu alkoi valtavan savun ja soihdutuksen ympäröimänä. Klubipäädyn ylle oli levitetty tifo, joten sen läpi ei oikein näkynyt muuta kuin useita punaisia valopilkkuja IFK:n fanipäädyssä. Kun tifo laskettiin alas, hetken ajan kentällä ei pystynyt erottamaan lähes mitään.

Onneksi savu ja soihdutus hälveni nopeasti, ja ottelua oli mahdollista seurata.

Mielestäni tunnelma Klubipäädyssä oli parhaimpia koko kautena. Pääty lauloi täysiä, ja Klubia tuettiin ottelun loppuun asti. Päätin itsekin siirtyä toisella puoliajalla istumapaikoilta seisomakatsomoon ja nautin fiiliksestä.

Vastapuolenkin porukka oli täysillä mukana, ja sen aisti kyllä Klubipäätyynkin asti. Valitettavasti HJK-fanina ottelun lopputulos oli kirvelevä. Kauden viimeinen derby päättyi veriviholliselle katkerasti 2–1.

Se, mitä näin ottelun jälkeen yllätti ja tyrmistytti minut.

Ensiksi sadat IFK-fanit ryntäsivät kentälle juhlimaan omiensa voittoa. Tämän käytöksen vielä ymmärrän, mutta se millä tavalla osa Klubipäädystä ja HJK-faneista vastasi tähän oli mielestäni erittäin lapsellista ja häpeällistä. Ymmärrän, että paikallisottelun häviäminen voi sapettaa todella paljon, mutta käytös ottelun jälkeen oli mielestäni väärin ja tuomittavaa.

Ensiksi stadionin mainosaidat saivat kyytiä. Sen jälkeen ehkä toistakymmentä HJK-fania ryntäsi väkisin kentälle. Klubipäädyn puoleisen maalin tuntumassa oli nujakointia järjestyksenvalvojien ja fanien kesken. Siinä rytäkässä ainakin yksi järjestyksenvalvoja sai nyrkiniskuja kasvoihinsa, ja joutui lähtemään kentältä pois silmää pidellen.

Rupesin hieman pelkäämään yhteenottoja, kun muutamat IFK-fanit pääsivät kävelemään keskikentälle asti, mutta onneksi järjestyksenvalvojat pysäyttivät heidät.

Päätin kuitenkin jäädä vielä paikalle seuraamaan tilanteen kehittymistä. Lopulta paikalle jouduttiin kutsumaan useita järeästi varustautuneita poliiseja, ja tilanne onneksi rauhoittui vähitellen.

Kauden kolmannen derbyn jälkeen voi sanoa, että Stadin derbyn maine on huonontunut entisestään.

Viranomaisten mukaan derbyistä on tullut vakava turvallisuusuhka, ja pahimmassa tapauksessa ensi kauden derbyt (mikäli IFK pysyy liigassa) joudutaan pelaamaan tyhjien katsomoiden edessä.

Poliisi kertoi, että Stadin derbyistä on ilmeisesti syntynyt kahden ääri-ideologian, uusnatsien ja vasemmistoanarkistien, valtataistelu. Poliisin mukaan IFK:n faniryhmään on derbyjen aikana soluttautunut äärioikeistolaisia ja HJK:n faneihin anarkisteja.

Ymmärrän viranomaisten huolen, ja viimeisen derbyn jälkeen suhtaudun entistä kriittisemmin muun muassa soihtuihin ja savuihin. Aikaisemmin olen ollut sitä mieltä, että media on jatkuvasti liioitellut Stadin derbyjen lieveilmiöitä, mutta nyt ymmärrän, että derbyistä löytyy muutakin kuin pelkkää positiivista.

Pidän silti Stadin derbyjä maamme hienoimpina urheilutapahtumina, ja toivoisin että tämänkaltaiset ottelut saisivat jatkoa myös ensi vuonna.

Mutta erityisesti faneilla on nyt peiliin katsomisen paikka.

Jotta derbyt olisivat ensi vuonna kaikille avoimia ja turvallisia, täytyisi molempien faniryhmien parantaa käytöstään ja omaa toimintaansa. Savut ja soihdut luovat tunnelmaa, mutta menetetyn sormenpään ja kaikenlaisten vaarantilanteiden jälkeen en ainakaan itse katsoisi pahalla, jos näitä ei enää katsomoissa nähtäisi.

Omituista on se, kuinka soihtuja ja ties mitä banger-pommeja saadaan aina jollain konstilla vietyä otteluihin, vaikka turvatoimia on kiristetty ja resursseja lisätty.

Mielestäni poliisin valtuuksia pitäisi lisätä yhä, jotta lieveilmiöitä saataisiin vähennettyä ja parhaimmassa tapauksessa kitkettyä kokonaan pois. Olen myös huolestunut siitä, että tämän derbyn jälkeen omaa joukkuettaan intohimoisesti kannattavat leimataan tulevaisuudessa huligaaneiksi.

En kokenut oloani kovinkaan turvattomaksi derbyn aikana, mutta ymmärrän, miksi lapsiperheet vastedes harkitsevat kaksi kertaa otteluihin menoa.

Kirjoittaja on Kulosaaren Yhteiskoulun yhdeksäsluokkalainen, joka on tutustumassa työelämään Helsingin Sanomien urheilutoimituksessa.

Vesa Koivunen
HIFK:n kannattajat Sonera-stadionin pohjoispäädyssä.
HIFK:n kannattajat Sonera-stadionin pohjoispäädyssä.
Vesa Koivunen
HIFK:n kannattajat ryntäsivät viime viikon perjantaina kentälle juhlimaan Stadin derbyn voittoa.
HIFK:n kannattajat ryntäsivät viime viikon perjantaina kentälle juhlimaan Stadin derbyn voittoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?