Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannin viimeinen hiekkakenttien kuningas – ”ne eivät olleet vain hauskoja pelejä, etenkään talvella”

Urheilu
 
Kuka

Kári Árnason

  Syntynyt 13. lokakuuta 1982 Ruotsin Malmössä.

  Islannin maajoukkueen toppari.

  Pelaa Allsvenskanissa Malmö FF:ssä.

  Pelannut ammattilaisena yli 300 ottelua Englannin mestaruussarjassa, Englannin League One ja League Two –sarjoissa, Skotlannin mestaruussarjassa sekä Tanskan ja Ruotsin liigoissa.

  Aiemmat seurat: Valur, Vikingur, Gonzaga Bulldogs, Adelphi Panthers, Djurgårdens IF, AGF Århus, Esbjerg fB, Plymouth Argyle, Aberdeen FC, Rotherham United.

Reykjavik

Islannin jalkapallo nousi Euroopan huipulle viime kesänä. Maajoukkue ei olisi sinne varmaan koskaan päässyt, jos joukkueessa ei olisi tätä nykyä uuden sukupolven teknisiä jalkapalloilijoita.

Islannin maajoukkueessa toppari Kári Árnason, 33, on viimeisiä hiekkakenttien kasvatteja ajalta, jolloin islantilaiset vain haaveilivat hyvistä oloista.

”Harjoittelimme jalkapalloa ulkona vuoden ympäri hiekkakentillä. Silloin oli pari tekonurmikenttää, mutta ne olivat ulkokenttiä. Oli melkein parempi harjoitella hiekkakentillä kuin tekonurmikentillä”, Árnason kertoo Helsingin Sanomille Islannin kansallisstadionin Laugardalsvöllurin uumenissa.

Ranskan EM-turnauksessa Árnason tuli tunnetuksi maailmanlaajuisen yleisön edessä vaarallisena erikoistilannepelaajana. Alkulohkon viimeisessä ottelussa hän syötti avausmaalin Itävaltaa vastaan. Neljännesvälierissä Englantia vastaan hän pudotti pallon Gylfi Sigurðssonille, joka teki Islannin puolivälieräpaikan varmistaneen voittomaalin.

Hiekkakentillä pelaaminen kehitti Árnasonille toisenlaisia jalkapallotaitoja kuin nykyajan tekonurmilla kasvaneet pelaajat oppivat.

”Sitä oli pakko olla varuillaan, silmät selässä. Ne eivät olleet vain hauskoja pelejä, etenkään talvella. Mutta en olisi jatkanut, jos en olisi nauttinut siitä – se oli silti jalkapalloa, vaikka olot eivät olleetkaan parhaimmat”, Árnason sanoo.

Islannissa nuoret urheilijanalut tuppaavat erikoistumaan myöhemmin kuin monissa muissa jalkapallomaissa. Árnasonkin harrasti lapsena koripalloa, käsipalloa ja tennistä samaan aikaan kuin jalkapalloa.

Hän sanoo valinneensa lopulta jalkapallon, joka oli kaikista hauskinta. Árnasonista tuli kolmannen polven jalkapalloilija.

”Isäni pelasi jalkapalloa ja hänen isänsä sitä ennen. Isäni loukkaantui 21-vuotiaana, joten hänen piti lopettaa ura hyvin aikaisin. He olivat molemmat melko hyviä ja pelasivat Islannin liigassa. Isälläni oli mahdollisuus pelata Ranskan toisella sarjatasolla, mutta hän päätti keskittyä opintoihinsa”, Árnason kertoo.

EM-turnauksessa hän toteutti unelmia, jotka jäivät sukulaisilta kokematta. Ranskassa hän tuli tunnetuksi myös siitä, miten hän piti Portugalin tähtipelaajan Cristiano Ronaldon aisoissa.

Ottelun jälkeen Árnason kuittasi valitusvirttä veisanneelle Ronaldolle, että tämä oli huono häviäjä. Turnauksen aikana hän kritisoi myös seurajoukkueensa Malmön negatiivisia faneja.

”Minulla on tapana sanoa, mitä ajattelen. Asioiden vierestä voi puhua pitkäänkin, mutta jossain vaiheessa pitää sanoa, mitä ajattelee”, Árnason sanoo.

Miten Islannin jalkapalloilu on muuttunut urasi aikana?

”Me olimme ennen aika fyysinen joukkue, jonka isot pojat pelasivat isojen poikien jalkapalloa. Uusi sukupolvi pelaa taitavampaa jalkapalloa. Nyt joukkue on yhdistelmä näitä vanhan koulukunnan pelaajia ja teknisempiä pelaajia”, Árnason kertoo.

Árnasonin mukaan islantilaisen jalkapallon muutti 90-luvun lopussa rakennetut hallit.

Hän ei itse ehtinyt juuri nauttia paremmista oloista, sillä hän siirtyi 17-vuotiaana pelaamaan Vikingurin edustusjoukkueeseen vuonna 2001. Hiekkakentillä hankitut taidot veivät hänet kuuteen eri eurooppalaiseen ammattilaissarjaan. Parhaimmat muistot ovat jääneet Englannista ja Skotlannista, jotka olivat hänen unelmanaan.

”Ehdin harjoitella jalkapallohalleissa vain vuoden kaksi. Mutta ei se mitään, erilaisissa oloissa päätyy kehittämään erilaisia taitoja.”

Islanti–Suomi torstaina kello 21.45. TV 2 näyttää ottelun suorana.

Jukka Gröndahl / HS
Islannin maajoukkueen keskuspuolustaja Kári Árnason joukkueharjoituksissa Reykjavikissa tiistaina.
Islannin maajoukkueen keskuspuolustaja Kári Árnason joukkueharjoituksissa Reykjavikissa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!