Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannin ankaruus piiskaa pelaajia – Suomi kohtaa karuissa oloissa kasvaneet huippuosaajat

Ei siis ihme, että Islannin maajoukkueen pelaajat näyttävät kovilta.

Urheilu
 
Jukka Gröndahl / HS
Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteenin Niklas Moisanderin kasvot vääntyivät Reykjavikia piiskaavassa tuulessa irvistykseen.
Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteenin Niklas Moisanderin kasvot vääntyivät Reykjavikia piiskaavassa tuulessa irvistykseen. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Islannissa tuuli Atlantilta on niin raastava, että siihen ei kannata jäädä pitkäksi aikaa paikalleen seisomaan. Tämä tuuli nylkee ihmisiä elävältä. Tämä voisi olla islantilainen versio tiibetiläisestä taivashautauksesta.

Näissä ankarissa oloissa, tuliperäisellä saarella, on kasvanut Islannin maajoukkueen nykyinen menestysjoukkue. EM-turnauksessa Euroopan huipulle noussut joukkue ei päässyt pahemmin nauttimaan 2000-luvun alussa rakennetuista täysimittaisista jalkapallohalleista. Osa heistä pääsi, mutta esimerkiksi Reykjavikissa ehkä vain kerran viikossa.

Ei siis ihme, että Islannin maajoukkueen pelaajat näyttävät kovilta. Islannin ankaruus piiskaa pelaajia. He näyttävätkin joukkueelliselta tuulen ahavoittamia synnynnäisiä johtajia, joiden kasvonpiirteet on hakattu laavakivestä. Nämä pelaajat olisivat tarvittaessa valmiita astumaan viikinkiveneeseen ja soutamaan Suomeen karsintaotteluun reittilentojen sijasta.

Islannin jalkapalloliitto on tutkinut, mikä teki EM-joukkueesta niin erityisen. Joukkueen runko selvitti tiensä aiemmin alle 17-vuotiaiden EM-lopputurnaukseen ja myöhemmin alle 21-vuotiaiden lopputurnaukseen.

Islannin jalkapalloliiton valmennuskoulutuksen päällikkö Dagur Sveinn Dagbjartsson kertoi Helsingin Sanomille Reykjavikissa, että joukkueen pelaajien taustoista löytyi muun muassa pari mielenkiintoista yhtäläisyyttä.

Monella pelaajalla oli vanhempi veli, jonka kanssa pelaajat olivat joutuneet kamppailemaan pihapeleissä. ”Heidän piti olla kovia, se voi olla yksi merkittävä asia”, Dagbjartsson kertoi.

Toiseksi suurimmalla osalla pelaajista oli ollut toinen laji 14–15-vuotiaaksi asti. Islannin jalkapalloliitto suhtautuu siihen myönteisesti. Kakkoslajit kehittivät pelaajille jalkapallotaitoja tukevia ominaisuuksia ja kykyjä. Katsokaa vaikka Islannin rajaheittokatapulttia Aron Gunnarssonia.

Joka tapauksessa Dagbjartssonin mukaan kyseessä on poikkeuksellinen pelaajasukupolvi.

Nyt Dagbjartssonia mietityttää, miten Islannin nykyisissä hyvissä oloissa, lukuisissa jalkapallohalleissa kasvanut nuorempi sukupolvi pitää osan nykymaajoukkueen taistelutahdosta.

”Nuoret islantilaiset jalkapalloilijat haluavat kaikki tulla ammattilaiseksi Eurooppaan. Heidän pitää taistella tiensä sinne. Se motivaatio auttaa heitä ehkä ylläpitämään taistelutahtoaan ja tahdonvoimaansa”, Dagbjartsson sanoi.

Joskus ennen Suomenkin joukkue vilisi synnynnäisiä johtajia, jotka tulivat ankarista oloista tai ainakin paikkakunnilta, jossa jalkapallo-olot olivat vaatimattomat nykystandardeilla. Sellaisista paikoista kuin Kemi tai Voikkaa. Ne pelaajat näyttivät kirveellä veistetyiltä ja siltä, että koulupäivän jälkeen oli tehty puhdetöinä tukkiuittoja ennen jalkapalloharjoituksia.

Nykyään maajoukkueen pelaajat tulevat lähinnä Turusta ja pääkaupunkiseudulta, hyvistä oloista. Maajoukkueeseen pääsevät vain parhaimmat, mutta missä ovat tämän sukupolven johtavat pelaajat?

Jotain ironiaa on siinäkin, että yksi Huuhkajien kamppailuvoimaisista pelaajista on Robin Lod, joka pelasi nuorempana jääkiekkoa. Se näkyy kropassa.

Taistelutahto ja kamppailuvoima ovat tietenkin vain yksi osa voimasuhteita, jotka punnitaan lopullisesti kentällä. Juuri nyt vaikea nähdä, että Suomen joukkue voittaisi ottelun, jos MM-karsintaottelu ratkaistaisiin vain kamppailuvoimalla.

Suomen päävalmentajalla Hans Backella on taas edessään yksi mahdoton tehtävä, kun hänen pitäisi organisoida joukkueensa tilkitsemään vuotava puolustus ja samalla rakentamaan edes muutama laadukas maalipaikka. Backen kahdeksan maaottelun maaliero 2–17 kertoo kaiken siitä, että mikään osa-alue pelistä ei ole toiminut tarpeeksi hyvin – ottelusta toiseen.

MM-karsintaottelu Islanti–Suomi torstaina kello 21.45 Suomen aikaa. TV2 näyttää ottelun.

Jukka Gröndahl / HS
Islannin kapteeni Aron Gunnarsson harjoitteli joukkuetoveriensa kanssa keskiviikkona Reykjavikissa.
Islannin kapteeni Aron Gunnarsson harjoitteli joukkuetoveriensa kanssa keskiviikkona Reykjavikissa.
HSTV:n Kottilat: Neljä syytä miksi Suomi voi kaataa Islannin ja Kroatian
HSTV:n Kottilat: Neljä syytä miksi Suomi voi kaataa Islannin ja Kroatian
Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa torstaina vieraskentällä Islannin ja sunnuntaina Tampereen Ratinassa Kroatian. HSTV:n Kottilat-ohjelma pohjustaa Huuhkajien otteluita asioilla, jotka tukevat Suomen onnistumista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!