Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wada vihjaa: Hakkerit ovat voineet manipuloida vuodettuja urheilijoiden terveystietoja – Suekin Syväsalmi: Suomalaisurheilijoiden tiedot eri kannassa

Hakkerit ovat julkaisseet luottamuksellisia lääkinnällisiä tietoja useista huippu-urheilijoista. Suomen urheilun eettisen keskuksen, Suek ry:n pääsihteeri Harri Syväsalmi pitää hakkereiden toimintaa ”selkeänä ja tuomittavana rikoksena”.

Urheilu
 
Christinne Muschi / Reuters
Wadan päämaja on Kanadan Montrealissa.
Wadan päämaja on Kanadan Montrealissa. Kuva: Christinne Muschi / Reuters

Maailman antidopingtoimisto Wada epäilee, että hakkerit ovat voineet manipuloida julkisuuteen vuodettuja huippu-urheilijoiden yksityiskohtaisia ja luottamuksellisia lääkinnällisiä tietoja, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäläistä alkuperää oleva verkkovakoiluohjelmisto murtautui aiemmin Wadan tietokantaan saatuaan selvitettyä Kansainvälisen olympiakomitean käyttämien sähköpostien salasanoja.

Hakkerit varastivat terveystietoja lukuisista kansainvälisen luokan urheilijoista. Heidän mukaansa nämä urheilijat olivat rikkoneet reilun pelin periaatteita käyttämällä dopingia huijaustarkoituksiin.

”Wada on havainnut omissa tutkimuksissaan, ettei kaikki julkaistu (hakkereiden) data vastaa tarkasti Wadan omaa dataa”, Wada tiedotti verkkosivuillaan.

Wada myös jyrähti, että hakkerit ovat hyökänneet ”halvalla tavalla” urheilijoita kohtaan, jotka eivät ole rikkoneet dopingsääntöjä. Wada on puolustanut urheilijoita sillä, että heille on annettava mahdollisuus kilpailla huipputasolla käyttämällä lääkinnällistä apua terveydellisiin vaivoihinsa ja sairauksiinsa.

Hakkereiden uskotaan suunnanneen iskunsa kostoksi tutkimuksille, jotka paljastivat Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman.

Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi pitää hakkereiden toimintaa vakavana rikoksena.

”Tämä on selkeästi rikos ja tietenkin tuomittavaa. Kun rikoksen kohteena ovat ihmisten henkilökohtaiset terveystiedot, ei tätä vuotoa voi hyväksyä eettisesti millään tapaa”, Syväsalmi sanoo HS:lle.

Syväsalmen mukaan hakkerit eivät ole kenties saaneet kaikkia haluamiaan tietoja Wadalta, kun osa heidän julkisuuteen antamistaan terveystiedoista ei ole vastannut Wadan dataa.

”On haluttu vahingoittaa urheilijoita ja Adamsia (Wadan tietojenhallintajärjestelmää). Kunhan jokin tiedoista on saatu Wadan tiedostosta, on voitu julkisuuteen syöttää tekaistusti mitä vain profiiliurheilijoita. Voi olla, että he ovat tekaisseet tietoja saadakseen vahingon ja huomion aikaan”, Wadan pääsihteerinä vuosina 2000–2003 toiminut Syväsalmi pohtii.

Syväsalmi huomauttaa, että Suomen antidopingtoimikunta ADT ei ole syöttänyt Wadan Adams-järjestelmään suomalaisten urheilijoiden tietoja. Tiedossa ei ole myöskään, että hakkerit olisivat julkaisseet tietoja kenestäkään suomalaisurheilijasta.

”Voi olla, että Adamsissa on suomalaisten urheilijoiden tietoja, jos joku muu kuin ADT on testannut heitä. Me emme ole kuitenkaan niitä syöttäneet, ja se on toistaiseksi hyvä, kunnes päästään edes hyvään varmuuteen siitä, ettei järjestelmää voida hakkeroida. Tosin kuten tiedetään, milloin murtaudutaan Nasan tietokantaan ja milloin minnekin – sataprosenttista suojaa on hakkeroinnilta aika vaikea saavuttaa.”

Hakkerit ovat julkaisseet luottamuksellisia lääkinnällisiä tietoja muun muassa yhdysvaltalaisvoimistelija Simone Bilesista, saman maan tennispelaajista Serena ja Venus Williamsista, espanjalaisesta tennispelaajasta Rafael Nadalista, brittiläisestä kestävyysjuoksijasta Mo Farahista ja brittipyöräilijöistä Chris Froomesta ja Bradley Wigginsistä.

Hakkereiden iskun kohteeksi joutuneilla urheilijoilla on ollut erityisvapauksia kiellettyjen aineiden käyttöön.

”Meillä on erivapauslautakunta, jossa on useita asiantuntijoita. He käyvät tapauskohtaisesti läpi, tarvitseeko henkilö tällaista lääkitystä. Silloin kun todetaan, että tarvitsee, se on minusta erinomaisen hyvä järjestelmä – kunhan sitä sovelletaan oikein”, Syväsalmi sanoo.

Syväsalmi muistuttaa tässä yhteydestä norjalaisten hiihtäjien astmalääkkeiden käytöstä syntyneestä kohusta.

”Siitä syntyi rajanvetoja, mikä on oikein ja mikä väärin. Nythän Wada tarkensi ensi vuoden kiellettyjen aineiden listaan salbutamolin käyttörajoja. Vaikka rajanvetoja tulee, pidän tätä erivapausjärjestelmää hyvänä järjestelmänä”, Syväsalmi summaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!