Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Juntti, jolla on stadilainen luonne”

Urheilu
 

Hannu Kauhala: Mies joka vei Leijonat mitaleille – Pentti Matikaisen jääkiekkoelämä. Tammi. 369 sivua.

Pentti Matikainen, 66, ei ole astunut Helsingin jäähalliin sitten helmikuun 4. päivän 2008. Hän kertoo syyn ratkaisulleen syksyn uutuuskirjassa Mies joka vei Leijonat mitaleille – Pentti Matikaisen jääkiekkoelämä.

Matikaisen kansiin saattanut Hannu Kauhala on meritoitunut urheilukirjailija. Nyt hän kirjoittaa, että Suomen jääkiekon menestys alkoi Matikaisen aikakaudella jo ennen 1995 MM-kultaa.

Kirja todistelee, että lihaa teurastamolla teininä leikannut Matikainen on Suomen jääkiekon suuruuden luoja. Joensuulainen vei Leijonat mitaleille kolmesti ennen Tukholman MM-kevättä.

Matikainen oli pelaaja, josta tuli valmentaja, toimitusjohtaja, urheilujohtaja ja seuran puheenjohtaja. Tänään hän istuu liigajoukkue Pelicansin hallituksessa.

Valmentajana Matikainen prässäsi housut, silitti paidan ja föönasi takatukan ennen peliä. Pikkutakin kaulukset pystyyn, purukumia suuhun ja vaihtopenkin taakse.

Kirjassa kerrotaan maajoukkueen ohella paljon Matikaisen IFK-kytkennöistä. Lukuisten lempinimien miehelle elämä tähtirintojen valmentajana ja toimitusjohtajan oli vuoroin juhlaa ja tuskaa.

IFK:ssa ”Muoti-Matikaista” kiellettiin nostamasta kauluksiaan pystyyn, ja pelaajat naljailivat hänelle selän takana. Seurajohto kuvaili Matikaista ”juntiksi, jolla on stadilainen luonne”.

Matikaiselle jääkiekko oli paikkakunnan vaihtoja ja ympärivuorokautista stressiä. Hän nukkui 20 vuotta neljän tunnin yöunia kunnes sai 51-vuotiaana IFK:ssa sydänkohtauksen.

Jääkiekon johtohenkilöille Matikainen osasi olla punainen vaate. Potkuja tuli sieltä ja täältä. Jääkiekosta johtuneet poliisikuulustelut ja vankilatuomion uhkakaan eivät ole ”Gansteri-Matikaiselle” tuntemattomia.

Hannu Kauhalan teos Tavoitteena Stanley Cup palkittiin 1990 Vuoden urheilukirjana. Hän on viime joulukuussa perustetun jääkiekkohistoriallisen seuran puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!