Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Keinosen Matti vesivessaan ihastui – HS esittelee kolme syksyn jääkiekkokirjaa

Urheilu
 
Pertti Jenytin / Lehtikuva
Matti ”Mölli” Keinonen jallitti Tšekkoslovakian pelaajia vuonna 1966.
Matti ”Mölli” Keinonen jallitti Tšekkoslovakian pelaajia vuonna 1966. Kuva: Pertti Jenytin / Lehtikuva

Michael Sundsten: ”Jäähän kohdistunut rakkaus – Kiekkosuuruudet kertovat”. Bazar, 379 sivua

Jääkiekon suomalaiset pelaajasuuruudet kertovat tarinoitaan teoksessa Jäähän kohdistunut rakkaus – Kiekkosuuruudet kertovat. Matka takapihojen peleistä lajin parrasvaloihin on ollut poikkeuksetta pitkä, hankala ja värikäs.

Kirjan kirjoittanut ja koonnut Michael Sundsten syvähaastatteli parin vuoden aikana 58 jääkiekkoilijaa. Tänä syksynä 20 heistä sai äänensä kuuluviin.

Avausosassa pelaajien ikähaarukka on 55 vuotta. Tarinoinnin aloittaa ”Suomen jalkakikan isä” Matti Reunamäki, 76, ja lopettaa Aleksandr Barkov, 21.

Kansissa jääkiekko syrjäyttää pikkuhiljaa jääpallon. Vuosikymmenten saatossa yhteiskunta ja peli kehittyvät. Takapihoilla pelaamisen suosio hiipuu. Jääkiekosta tulee ammatti.

Sundsten antaa kohdehenkilöiden puhua omaa kieltään. Lukija onkin ihmeissään murresanojen ja puhekielen sekamelskassa. Ikämiesten tarinoissa on herkullisia huomioita.

Helsingin IFK:n ex-puolustaja Heikki Riihiranta liittyi 12-vuotiaana Karhu-Kissoihin. Hänellä oli takanaan vankka pihapelikokemus.

Pikkupoikana Riihiranta kantoi pelikassiaan metsän halki harjoituksiin Pirkkolaan. Yömyöhään reitti kävi samat kolme kilometriä Pohjois-Haagaan.

”Siellä vaa mentiin lumihankien läpi. Lumisateessa tai missä vaan pakkasessa,” kertoo Riihiranta. ”Kyllä siinä vaiheessa olettaa, että tulee ainakin jonkun tason jääkiekkoilija.”

Myöhemmin Riihiranta sai HIFK:ssa pelikaverikseen Helsinkiin siirtyneen Lalli Partisen. Partinen muistelee, että Lappeenrannassa matka SaiPan kotipeliin ja takaisin oli haastava.

”Ensimmäiset mestaruussarjavuodet laitoin kotona varusteet päälle, sitte turkki päälle, ajoin pyörällä kuus kilometrii sinne Kisapuistoon”, kertoo Partinen.

”Pelasin pelin, sit hikisenä kotii, ja meil ei ollu kotoona siis vessassa muuta kuin pesuallas. Ei ollu suihkuu. Ei ees lämmintä vettä.”

Partinen muistetaan kovaluisena pelaajana. Kovuutta hän hankki rajulla harjoituksella: ”Viis-kymmenen metrii otettiin vauhtii ja hypättiin päin tiiliseinää.”

Partinen kertoo värikkäästi lopettamispäätöksestään: ”Väsyin. Meet johonkii Porii ja siellä yleisö vittuilee kaiken kaks tuntii, ni miks tätä menee kuuntelemaa sinne, ei mikskää.”

Hellahuoneessa lapsuutensa asuneelle Partiselle lämmin vesi olisi ollut ylellisyyttä. Aikansa värikäs hyökkääjä Matti Keinonen muistelee kuinka uskomattoman vaikutuksen häneen teki raumalainen vesivessa.

”Oli se niin ihmeellinen kokemus. Ei jää tuotokset kellumaa, vaan ne menikin siittä pytystä sisälle ja häviää jonnekin”, kertoo Keinonen. ”Se täyty istua sielä pytyllä kylä helevetin monta kertaa ihan siitä ilosta.”

Keinosen Ruotsia vastaan MM-kotikisoissa 1965 tekemä 2–2-maali tappoi innostuneen katsojan sydänhalvaukseen: ”Se oli mun homma yrittää ratkaista peli, valitettavasti joku sai sitten tämmöisen kohtauksen. Ei ollu mun syy.”

Kirjoittaja Sundsten (s. 1985) on Karkkilassa syntynyt turkulainen urheilutoimittaja, joka nukkui pikkupoikana Saku Koivu -lakanoissa. Sundsten tukee järkälemäisen kirjan kertomuksia nasevilla faktatiedoilla.

Suurin osa tarinoista on kevyttä ja mielenkiintoista iltalukemistoa. Hyvä kertoja osaa tiivistää ja saa sisältönsä alle 20 sivuun. Kansissa on myös maalivahti Urpo Ylösen lähes 50 sivun uratilitys.

”Ylönen puhui ensin kolme tuntia, ja sitten hän kävi maksamassa tunnin lisää parkkiaikaa”, kertoo Sundsten. ”Myöhemmin juttelimme puhelimessa tunnin lisää.”

Turun kiekkoikoni Timo Nummelin kertoi paikan, jonne haluaa tuhkansa siroteltavan: ”Kupittaan jalkapallostadionin joku kulmalipun jonnekki, ja nimettäs se vaik Numpan kulmaksi.”

Kirjan nimi ”Jäähän kohdistunut rakkaus” on sattumalta kuin kopio jääkiekkoilun pahimpiin luokiteltavasta rikkomuksesta ”Päähän kohdistunut taklaus”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?