Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Futisfatalismin valta pitää kaataa, alkaako Palloliitossa vallankaappaus?

Urheilu
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Aloittiko Hans Backe liian myöhään jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana. Menivätkö tv-työt valmentamisen edelle, vai tekikö Palloliitto kohtalokkaan virheen.
Aloittiko Hans Backe liian myöhään jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana. Menivätkö tv-työt valmentamisen edelle, vai tekikö Palloliitto kohtalokkaan virheen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Mitä me muistamme Reykjavikista? Taas uuden katkeran tappion, joka kirjattiin katkerien tappioiden sarjaan. Lukas Hradeckyn kädet kauhomassa ilmaa maaliviivalla, jalan potkaisemassa pallon maalivahdin käsistä maaliin ja kapteeni Niklas Moisanderin tiukan otteen pakenevasta erotuomari Svein Oddvar Moenista. Ne kuvat syöpyvät mieleen.

Harmillista vain, että tätäkään draamaa ei olisi tarvinnut kokea, jos maajoukkueessa tai Suomen Palloliitossa olisi tehty kaikki oikein.

Tuomarifarssi oli vallitseva tarina ottelun jälkeen, ja ymmärrettävästi, sillä se oli vetävää draamaa.

Pysäytyskuvien takaa löytyy Suomen joukkueen virheiden ketju, jonka avulla Islanti repi joukkueensa voittoon. Aika kuluttaisi sen ketjun poikki. Nyt joukkueella tai päävalmentaja Hans Backella ei vain ole aikaa. Backe on varmasti valmennusryhmänsä kanssa aloittanut jo analyysin siitä, mikä ottelussa meni eniten pieleen.

Tuomarifarssi on Backelle ja joukkueelle armollisempi tarina kuin koko totuus tästä Reykjavikin tarinasta. Backe ei ole tyhmä tai huono valmentaja. Torstai-iltana hän tiesi varmasti, että tuomarin virheestä puhuminen veisi huomion hänen omista ja joukkueen virheistä ja etenkin niistä virheistä, jotka johtivat Islannin voittomaaliin.

Toisaalta on syytä muistuttaa, että kaikki nämä virheet laitettiin jo alulle viime vuonna, kun Backe päävalmentajapestin saaneena odotti edellisten karsintojen loppua ja teki työtään studiokommentaattorina.

Backe löysi kokeilujen, yritysten ja erehdysten jälkeen pelitavan, johon hän nyt tukeutuu. Se pelitapa voi vielä tuottaa voittoja, mutta ne tulevat todennäköisesti liian myöhään. Ei se MM-turnauspaikka ole ollut realismia missään vaiheessa, mutta siitä näissä karsinnoissa nyt pelataan.

Backen takamatka ei ole vain hänen omaa syytään vaan hänen valitsijoidensa Suomen Palloliitossa. Päävalmentajasta olivat päättämässä Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja, pääsihteeri Marco Casagrande ja liiton neuvonantaja Jari Litmanen.

Heillä on iso vastuu siitä, jos karsinnoista tulee täydellinen mahalasku. Mutta kantaako kukaan vastuuta?

Jos Backe olisi aloittanut työnsä jo viime syksynä, olisi hän kenties löytänyt pelitapansa jo aiemmin – mene ja tiedä. Backe selvästi tarvitsi aikaa, ja silloin hänellä olisi ollut sitä enemmän. Se on fakta.

Parantunut hyökkäyspeli oli Reykjavikissa lähes hautaamassa alleen Suomen puolustuspelin organisoinnin heikkoudet. Suomen peli oli kurinalaisempaa ja sitoutuneempaa. Mutta heikkoudet nousevat vääjäämättömästi pinnalle.

Suomen pelaajien yksittäiset kohtalokkaat pelivalinnat aiheuttivat rikkeitä ja erikoistilanteita, joissa Islanti on vahvimmillaan. Voittomaalista voi löytää Suomen pelaajilta muutamankin perättäisen virheen, jotka johtivat maaliin yhdessä tuomarin epäonnistuneen sijoittautumisen kanssa.

Backe ei voi poistaa pelistä kaikkia suomalaispelaajien vääriä pelitaktisia valintoja tai yksilöllisiä virheitä, mutta erikoistilannepuolustamisen hän voi laittaa kuntoon. Backella on kaksi päivää aikaa korjata virheet.

Suomen Palloliitossa on ainakin yksi ihminen, joka ymmärtää tämän tappion todelliset syyt. Pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihisellä on suuri rooli siinä, että joskus tulevaisuudessa suomalaiskannattajien ei tarvitse rypeä näissä viime hetkien tappioissa – ainakaan yhtä usein.

Miten meille aina käy näin, tuskailivat suomalaiskannattajat. Tällaisen futisfatalismin valta pitää kaataa.

Vallankaappaus alkaa Palloliitosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?