Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islanti-ottelun parjattu norjalaistuomari ei ole ensimmäistä kertaa kohun keskellä – usein kummallisia tuomioita

Urheilu
 
Jukka Gröndahl / HS
Norjalaistuomari Svein Oddvar Moen näytti Islannille 3–2-maalia tyrmistyneiden suomalaispelaajien edessä.
Norjalaistuomari Svein Oddvar Moen näytti Islannille 3–2-maalia tyrmistyneiden suomalaispelaajien edessä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Reykjavik

Suomen karmaisevaan tappioon päättyneen MM-karsintaottelun jälkipuinneissa pääosaan nousi Islannin voittomaali. Suomen päävalmentajan Hans Backen ja maalivahti Lukas Hradeckyn mukaan tilannetta ei olisi pitänyt missään nimessä hyväksyä maaliksi.

Norjalainen erotuomari Svein Oddvar Moen, 37, kuitenkin hyväksyi epäselvän tilanteen islantilaisten hyväksi, ja se ratkaisi ottelun islantilaisten voitoksi.

Svein Oddvar Moen oli kymmenen vuotta sitten eräänlainen Euroopan jalkapalloliiton nuori tuomaritähti, kun hänestä vuonna 2006 tuli Euroopan nuorin Fifa-tuomari. Kymmenisen vuotta myöhemmin Moen on ollut verrattain usein median huomion kohteena erilaisten kohutuomioiden takia.

Ensimmäisen kerran Moenin tuomarityöskentely nousi median keskiöön syyskuussa 2014, kun hän skotlantilaislehti Daily Recordin mukaan auttoi Saksaa tuhoamaan Skotlannin jättiyllätyksen.

Skotlannin päävalmentaja Gordon Strachan luuli olevansa jo kiinni jättiyllätyksessä, kun Skotlanti oli noussut EM-karsinnoissa 1–1-tasatilanteeseen Saksaa vastaan Dortmundissa.

Mutta sitten lehden mukaan Moenin heikot ratkaisut nousivat pääosaan. Ensin hän ei antanut punaista korttia saksalaispelaajalle selvästä rikkeestä. Sen jälkeen Moen ajoi toisella keltaisella kortilla ulos skotlantilaispelaajan ajanpelaamisesta, vaikka Skotlanti jahtasi toista tasoitusmaalia Saksan 2–1-johtomaalin jälkeen.

Loppuvihellyksestä skotlantilaiset hermostuivat toden teolla, koska se tuli heidän mielestään puoli minuuttia liian aikaisin, kun Skotlanti oli juuri ryhmittäytymässä lisäajalla kulmapotkuun Saksan rangaistusalueella.

Strachanin piti juosta kentälle rauhoittelemaan pelaajia.

”Yritämme parhaamme olla puhumatta erotuomareista, mutta haluaisin todellakin nähdä tuomarin arvioinnin tuosta suorituksesta. Siinä kaikki, mitä sanon siitä”, Strachan sanoi Daily Record –lehden mukaan.

Toisen kerran Moenin toiminta nousi huomion kohteeksi viime vuonna Eurooppa-liigassa.

Toukokuussa 2015 Moen oli tuomariryhmänsä kanssa tuomitsemassa Napolin ja Dnipro Dnipropetrovskin välistä Eurooppa-liigan välieräottelua. Dnipro tasoitti ottelun selvällä paitsiomaalilla, kun joukkueella oli kaksi miestä paitsioasemassa tasoitusmaalin syöttöhetkellä.

Norjalaislehti VG:n mukaan kuuden norjalaisen tuomariryhmällä oli ollut ottelusta hyvä kontrolli, kunnes Dnipro yksittäinen hyökkäys päättyi kiistanalaiseen maaliin.

Napolin omistaja Aurelio De Laurentis oli raivoissaan ottelun jälkeen.

”Kiroan tätä. Se oli paitsio. He [Uefa] haluaa tehdä Eurooppa-liigasta tärkeän turnauksen, mutta turnaus on arvoton”, De Laurentis sanoi VG:n mukaan.

”Välieräotteluun ei voi nimittää kuutta epäpätevää tuomaria ja kyvyttömiä tuomitsemaan kamppailua”, De Laurentis jatkoi.

Kolmannen kerran Moen sai pyyhkeitä mediassa viime kesän EM-turnauksessa.

Moen nimitettiin tuomariryhmänsä kanssa EM-turnaukseen, mikä oli hänen unelmansa. VG kysyi silloin Moenilta Napoli-ottelusta, ja pelkäsikö hän vastaavanlaista kohua.

”Tuomarina sitä on joskus osa ryhmää, joka tekee väärän päätöksen. Olemme suoriutuneet hyvin tehtävistämme, ja siksi saamme tällaisen tilaisuuden”, Moen sanoi.

Moen oli tuomariryhmänsä kanssa yksi kahdeksastatoista tuomariryhmästä. Se pesti jäi kahteen otteluun. Syy oli Wales–Slovakia-ottelussa, jossa Moen jätti avustavine tuomareineen huomioimatta Slovakian Martin Skrtelin selvän kyynärpääiskun, josta olisi voinut tuomita varoituksen ja rangaistuspotkun.

Moen myönsi VG:n haastattelussa, että EM-turnauksen ensimmäisessä norjalaiskolmikon ottelussa he tekivät virheen. Erotuomareiden olisi siis pitänyt heidän itsensäkin mukaan tuomita rangaistuspotku Skrtelin kyynärpääiskusta Jonathan Williamsia vastaan.

”Ennen turnausta tavoitteemme oli tuomita kaksi ottelua, ja sen me saavutimme”, Svein Oddvar Moen sanoi VG:n haastattelussa sen jälkeen, kun heidän pestinsä päättyi.

Toinen ottelu EM-turnauksessa oli Puolan ja Ukrainan välillä. Siinäkin ottelussa heräsi kysymys siitä, jättikö tuomariryhmä tuomitsematta rangaistuspotkun arvoisen rikkeen.

”Huomasin kyllä, että jotkut uskoivat meidän jättäneen rangaistuspotkun tuomitsematta. Uefan mukaan emme tehneet virhettä”, Moen sanoi VG:lle.

Norjalaislehti Dagbladetille Moen sanoi, että vuoden 2018 MM-turnaus on hänen seuraava suuri tavoitteensa.

”Uskon, että mahdollisuuteni päästä sinne ovat erittäin hyvät. Ansioluetteloni alkaa olla hyvä. Täytyy kehittyä edelleen ja ottaa uusia askelia”, Moen sanoi Dagbladetille.

Tämän vuoden elokuussa Moenin kolmikkoa syytettiin Norjan liigassa oman tuomionsa kääntämisestä videokuvien perusteella, kun kolmikko oli väitetysti nähnyt tilanteen uudestaan stadionin videotaululta. Moen kiisti väitteet.

Norjassa Moen tunnetaan. Siksi ei ollutkaan ihme, että Aftenposten raportoi Islanti–Suomi-ottelun jälkeen tuoreeltaan Moenin synnyttämistä kiistoista.

Jukka Gröndahl / HS
Suomen toppari Paulus Arajuuri (kesk.) kävi kuumana norjalaistuomari Svein Oddvar Moenille.
Suomen toppari Paulus Arajuuri (kesk.) kävi kuumana norjalaistuomari Svein Oddvar Moenille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!