Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaisa Lehtosella hurja debyytti Havaijin legendaarisessa triathlonkilpailussa: ”Vähän olin haaveillut, että jotain tällaista voisi tulla”

Lehtonen sijoittui viidenneksi viidenneksi triathlonin täyden matkan MM-kilpailussa Havaijilla.

Urheilu
 
Karsten Streng
Kaisa Lehtonen sijoittui uransa kolmannessa täyden matkan kisassa viidenneksi. Aikaisemmat startit toivat kakkossijan Barcelonassa ja voiton Etelä-Afrikassa.
Kaisa Lehtonen sijoittui uransa kolmannessa täyden matkan kisassa viidenneksi. Aikaisemmat startit toivat kakkossijan Barcelonassa ja voiton Etelä-Afrikassa. Kuva: Karsten Streng

Helsinkiläinen Kaisa Lehtonen ylsi yhteen tämän vuoden kovimmista suomalaisista kestävyysurheilusuorituksista, kun hän sijoittui varhain sunnuntaiaamuna viidenneksi debyytissään triathlonin täyden matkan MM-kilpailussa Havaijilla.

”Jalkoja särkee ihan sikana. Sijoitukseen olen tosi tyytyväinen”, 35-vuotias Lehtonen kuvasi puhelimitse HS:lle fyysistä ja henkistä oloaan muutama tunti maaliintulon jälkeen.

Kisan ylivoimaiselle voittajalle, tittelinsä uusineelle Sveitsin Daniela Ryfille Lehtonen hävisi yli yhdeksän tunnin suorituksessa lähes puoli tuntia, mutta kolmas sija jäi vain neljän minuutin päähän.

Ennen 23 vuoden haaveensa toteuttamista Lehtonen sanoi hakevansa onnistunutta ja tasapainoista suoritusta.

Hän arvioi, että sijoitus kymmenen parhaan joukkoon kertoisi siitä, että kahdella seuraavalla yrityksellä Havaijilla olisi mahdollisuus yltää tavoitteena olevaan top-3-sijoitukseen.

Nyt odotukset ylittyivät.

”Vähän olin haaveillut, että jotain tällaista voisi tulla. Jatkoa ajatellen tämä oli ehdottomasti tosi tärkeä saavutus. Olin vähän epävarma, kuinka realistista olisi myöhemmin päästä kolmen parhaan joukkoon. Nyt tiedän, että olen aikataulussa ja se on on realistista. Vuoden päästä kaikki muut ovat voitettavissa paitsi ehkä Ryf”, arvioi Lehtonen, joka sai palkintorahaa 19 000 dollaria eli noin 17 000 euroa.

Uinnissa (3,8 km) Lehtonen jäi hieman itseään heikompien uimareiden ryhmään. Suoritus jäi siitä syystä hieman odotettua hitaammaksi, koska hankalan suunnistamisen takia yksin ei kannattanut reittiä uida.

Ensimmäisessä vaihdossa Lehtonen oli sijalla 21.

Pyöräilyn (180 km) aluksi Lehtonen innostui hieman liikaa ja ajoi suunniteltua kovempaa. Paluumatkalla takaisin tämä tuntui jonkin verran jaloissa.

Ennen kisaa tehty päätös ajaa matalampiprofiilisella etukiekolla osoittautui oikeaksi, sillä paluumatkalla oli melko puuskainen ja kova tuuli. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt.

Pyöräilyn aika oli päivän kymmenenneksi nopein ja sijoitus ennen juoksua 12:s.

”Tein juuri ne rookie-mokat, joita ei olisi pitänyt tehdä. Aloitin pyöräilyn liian kovaa, kun oli niin sairaan hyvä fiilis yleisön kannustaessa. Juoksussa tuli sama juttu. Ne pikkaisen kostautuivat. Muuten oli kropassa tosi hyvä olo.”

Ennen juoksua (maraton eli 42 km) Lehtonen oli miettinyt, että ei toista pyöräilyn alussa tehtyä virhettä. Yleisön hurjasta kannustuksesta innostuneena Lehtonen ampaisi kuitenkin vaihdosta kuin lempinimensä Taskuraketti ja ohittikin melko pian mm. kolmikertaisen maailmanmestarin ja kovasta juoksuvauhdista tunnetun Mirinda Carfraen.

”En ole missään kohdannut tällaista yleisöä.”

Lehtonen malttoi hidastaa noin kymmen kilometrin jälkeen ja kellotti lopulta päivän kolmanneksi nopeimman juoksuajan 3.03.

Kilpailun voittaja Daniela Ryf teki samalla reittiennätyksen.

”Hän oli ihan omassa maailmassaan. Aivan käsittämättömän kova suoritus.”

Carfrae oli lopulta toinen ja amerikkalainen yllättäjä Heather Jackson kolmas.

Lehtonen on viides suomalainen, joka on yltänyt Havaijilla kymmenen parhaan joukkoon.

Hänen debyyttinsä lienee yksi parhaista. Ryf oli kuitenkin kaksi vuotta sitten ensimmäisellä yrityksellään heti toinen.

Lajin legendaarisin ja arvostetuin kilpailu Havaijilla oli Lehtoselle vasta uran kolmas startti täydellä matkalla.

Vuosi sitten hän oli toinen Barcelonassa ja voitti keväällä Etelä-Afrikassa. Tällä kertaa vastus oli kovempi, kun kaikki parhaat olivat viivalla.

Viidennellä sijallaan Lehtonen varmisti jo käytännössä paikkansa ensi vuoden kisaan.

Hänen pitää kuitenkin osallistua sitä ennen yhteen I

täyden matkan Ironman-kisaan. Harkinnassa ovat Meksikon ja Texasin kisat marraskuussa.

”Katsotaan nyt ensin, miten kroppa reagoi tähän. Viikon päästä varmaan päätetään jatkosta”, sanoi Lehtonen, joka lähtee Havaijilta paluumatkalle tiistaina.

”Ihanaa päästä kotiin pesemään pyykkiä.”

HS kertoi elokuussa Lehtosen erikoisesta valmistautumisesta Havaijin kisaan.

Naisten pro-sarjan kärki:

1) Daniela Ryf Sveitsi 8.46.46 (reittiennätys), 2) Mirinda Carfrae Australia 9.10.30 (jäljessä 23.44), 3) Heather Jackson USA 9.11.32 (-24.47), 4) Anja Beranek Saksa 9.14.26 (-27.40), 5) Kaisa Lehtonen 9.15.40 (-28.54), 6) Michelle Vesterby Tanska 9.19.05 (-32.19)

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kaisa Lehtonen
Kaisa Lehtonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!