Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taustalla kiehtova tarina – miten korkealle triathlonisti Kaisa Lehtonen yltää Vuoden urheilija -äänestyksessä?

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien urheilutoimituksen toimittaja.
Rio Gandara / HS
Kaisa Lehtonen osallistui viime talvena Espoon Oittaalla leikkimieliseen talvitriathloniin, jossa hiihdon ja juoksun lisäksi pulahdettiin avantoon.
Kaisa Lehtonen osallistui viime talvena Espoon Oittaalla leikkimieliseen talvitriathloniin, jossa hiihdon ja juoksun lisäksi pulahdettiin avantoon. Kuva: Rio Gandara / HS

Tapaus takavuosilta paljastaa oleellisen triathlonisti Kaisa Lehtosen intohimoisesta suhteesta ja asenteesta kestävyysharjoitteluun.

Kun kirurgi Ilkka Tulikoura kertoi polvileikkauksesta heränneelle Lehtoselle, että tämän kokoon parsittu polvi ei välttämättä enää toipuisi kilpatasoiseen juoksemiseen, Lehtonen meni paniikkiin ja hänelle jouduttiin antamaan rauhoittavaa lääkitystä.

Lehtonen tokeni nopeasti Tulikouran ennusteen aiheuttamasta järkytyksestä ja alkoi olla eri mieltä. Kaksi päivää leikkauksen jälkeen Lehtoselta meni hermo, koska uinti ei ollut sallittua eivätkä pyöräily ja juoksu mahdollisia. Hän kinusi sairaalasta itselleen pyörätuolin.

”Seuraavat neljä viikkoa kelasin koiran kanssa tunnin lenkkejä”, Lehtonen muisteli HS:n haastattelussa kolme vuotta sitten.

Samankaltaista periksi antamattomuutta on tarvittu moneen kertaan, kun Lehtonen on sisukkaasti noussut yhdeksi maailman parhaista pitkien matkojen triathlonisteista.

Siitä kiistaton ja tuorein näyttö oli viime yönä Suomen aikaa saavutettu viides sija ensimmäisellä yrityksellä Havaijin MM-kilpailussa.

Kaikki tämä on tapahtunut sivussa suomalaisen urheilun valtavirrasta ja ainakin osittain tietynlaisessa mediakatveessa, koska triathlon ei ole suuren yleisön tv-laji muulloin kuin olympialaisissa.

Toki lajipiireissä ja ylipäätään kestävyysurheilua seuraavien keskuudessa Lehtosen uran vaiheita on arvostettu ja seurattu suurella mielenkiinnolla.

Näissä yhteyksissä on muodostunut lähes vakiotavaksi pohtia kansainvälisen huippusuorituksen kantavuutta urheilutoimittajien Vuoden urheilija -äänestyksessä.

Havaijin viides sija, keväällä voitto Etelä-Afrikan täyden matkan Ironman-kisassa ja syyskuussa Ironman-puolimatkan voitto Itävallassa.

Siinä on jo riittävästi meriittiä, että ainakin omassa rankkauksessani Lehtonen nousee heittämällä tämän vuoden kolmen parhaan suomalaisurheilijan joukkoon.

Lisäksi taustalla on kiehtova tarina: Vaikeuksista ja pienen lajin vaatimattomista resursseista huolimatta Lehtonen on pitkäaikaisen valmentajansa Paul Sjöholmin ohjaamana kiivennyt huipulle.

Siihen on tarvittu paitsi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun testeissäkin todennettua kovan tason kestävyyslahjakkuutta myös alussa mainittua intohimoa.

Ja vielä sitä, että yksinkertaisesti rakastaa harjoittelua, kuten Lehtonen on monesti maininnut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!