Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen uusi jäätanssipari – loukkaantuminen ja motivaation puute toivat taitoluistelijat Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin yhteen

Molemmat tietävät, että edessä on valtava määrä työtä – harjoituksia, harjoituksia ja harjoituksia.

Urheilu
 
Juhani Niiranen / HS
Entiset yksinluistelijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat harjoitelleet vasta puoli vuotta parina jäätanssia.
Entiset yksinluistelijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat harjoitelleet vasta puoli vuotta parina jäätanssia. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Uusi jäätanssipari

Juulia Turkkila

 Syntynyt 3. marraskuuta 1994 Helsingissä.

 Taitoluistelun Suomen mestari 2014 ja kaksi SM-hopeaa.

 Nuorten Suomen mestari 2011.

 EM-kisoissa parhaimmillaan 12:s vuonna 2014.

 Aloitti luistelun 7-vuotiaana.

Matthias Versluis

 Syntynyt 18. heinäkuuta 1994 Genolierissa, Sveitsissä.

 Taitoluistelun Suomen mestari 2014 ja kaksi SM-hopeaa.

 Nuorten Suomen mestari 2011.

 Aloitti luistelun 7-vuotiaana.

”Neljä, viisi, kuusi vuotta. Kuka tietää.”

Italialainen taitoluisteluvalmentaja ja maailmanmestari Maurizio Margaglio on varovainen arvioissaan, kuinka kauan kestää ennen kuin uusi suomalaispari voi nousta jäätanssissa kansainväliselle edustustasolle.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat Helsingissä asuvan valmentajansa kanssa samoilla linjoilla. Molemmat tietävät, että edessä on valtava määrä työtä – harjoituksia, harjoituksia ja harjoituksia.

Turkkila ja Versluis eivät ole jäällä untuvikkoja. Molemmat voittivat yksilöluistelijoina Suomen mestaruudet vuonna 2014.

Turkkila on edustanut Suomea neljä kertaa MM- ja EM-kisoissa. Versluis, 21, hyppäsi ensimmäisenä suomalaisena miesluistelijana onnistuneen neloshypyn kilpailussa keväällä 2014.

Jäätanssi tyylittelee kilpatanssia, jossa pääpaino on yksittäisten hyppyjen ja temppujen sijasta sulavaliikkeisessä ja näyttävässä tanssissa.

Vuoden 2014 jälkeen molempien oma ura kääntyi erilaisten vaiheiden jälkeen laskuun. Turkkila kärsi urheilijan tyrästä ja Versluis kadotti motivaationsa vaativan lajin harjoitteluun.

Menikö ajatus niin, että on parempi kokeilla yhdessä kuin taapertaa yksinään?

”Suunnilleen noin se meni. Ei ollut kiva enää harjoitella yksin, ja aloin pelätä vamman takia kaatumista”, sanoo Turkkila, joka teki ensin aloitteen yhteistyöstä.

”Panin Matthiakselle viestin ja kysyin kiinnostaako häntä jäätanssi”, Turkkila muistelee viime kevättä. Ei mennyt kuin hetki, kun Versluis viestitti olevansa kiinnostunut.

Turkkila ja Versluis ovat parina vain jäällä, eivät siviilissä. ”On hyvä pitää yllä ammattimaisuus, eikä nähdä toista koko ajan”, Turkkila sanoo. Molemmat aloittivat luistelun seitsemänvuotiaana. Turkkila muistaa Versluisin samoista lasten harjoituksista Myllypurossa.

Kesällä pari harjoitteli kuusi viikkoa jäätanssin mekassa Cantonissa Yhdysvalloissa. Margaglion vetämät harjoitukset kestivät aamusta iltapäivään.

”Olimme ensin kolme neljä tuntia jäällä ja sitten päälle tanssia, balettia ja saliharjoittelua”, Turkkila kertoo.

Ohion osavaltiossa sijaitsevassa harjoituskeskuksessa hiottiin myös ensimmäisiä jäätanssin ohjelmia. Ne eivät ole vielä esityskunnossa. Siksi paria ei nähty jäällä viikonloppuna Finlandia Trophyssa Espoossa, mutta he olivat katsojina.

Yleisurheilussa tilanne olisi sama, jos korkeushyppääjä siirtyisi seiväshyppyyn. Enää ei voi luottaa pelkästään omiin jalkoihinsa, vaan täytyy ajatella myös kumppania.

Pari esiintyi syksyllä näytöstyylisessä Helsinki Trophyssa. Ensimmäinen näyttökilpailu on parin viikon päästä Kuopiossa. Ensimmäinen kansainvälinen kisa on marraskuussa Saksassa.

Joulukuussa pidettävissä SM-kilpailuissa Turkkila ja Versluis kisaavat mitaleista, kun Suomessa on vain kolme vakavasti otettavaa jäätanssiparia. ”Varma mitali”, Verluis nauraa.

Kaksi muuta paria ovat Cecilia Törn–Jussiville Partanen ja Olesia Karmi–Max Lindholm. Molemmat parit kilpailivat sunnuntaina Finlandia Trophyssa.

Karmi ja Lindholm ovat hallitsevia Suomen mestareita. Heidän yhteistyönsä päättyi keväällä, mutta harjoittelu alkoi uudelleen kesällä.

Nuorissa pareja on enemmän, mutta heidän saamisensa aikuisten tasolle kestää aikansa.

”Jäätanssi ei ole niin yksinkertaista kuin luullaan”, sanoo Turkkila, joka aloitti syksyllä opiskelun Aalto-yliopistossa. Versluis aloitti syksyllä fysioterapeutin opinnot. Toinen harrastus, kitaran soitto sen sijaan on jäänyt.

Ensi vuoden MM-kisat pidetään keväällä Helsingissä. Ne tulevat liian aikaisin uudelle jäätanssiparille. Vuoden 2022 talviolympialaisissa pari voi olla parhaimmillaan.

”He ovat hyvin ammattimaisia ja ennen kaikkea tosissaan”, Margaglio sanoo Helsingin harjoitushallissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!