Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kroatia rynnisti helppoon voittoon Suomesta

Karsintalohkon kovin joukkue Kroatia otti Huuhkajista vaivatta 1–0-vierasvoiton.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Josip Pivaric karkaa pallon kanssa Janne Sakselalta.
Josip Pivaric karkaa pallon kanssa Janne Sakselalta. Kuva: Vesa Koivunen

Suomi–Kroatia 0–1

Tampere

Kroatia on maailmanluokan joukkue Suomeen verrattuna. Tampereen Ratinassa sille riitti loppujen lopuksi peruspeli ilman suurimpia tähtipelaajiaan Suomen kaatamiseksi. Suomella ei ollut mitään jakoa.

Ratinassa 15 567 katsojaa näki, miten Huuhkajat pelasi jo kymmenennen perättäisen voitottoman ottelunsa. Maaleja niissä on syntynyt kaksi, eikä sunnuntaina Suomi päässyt lähellekään maalintekoa.

Toinen tappio viikon aikana sinetöi sen, että pisteen kolmesta ottelusta keränneellä Suomella on enää häviävät pienet mahdollisuudet selviytyä lohkossaan kahden parhaan joukkoon.

Edellisissä MM-karsinnoissa jatkokarsintaan pääsi 17 pisteellä ja sitä edellisissä 18 pisteellä. 17 pisteen tavoite lopuista otteluista tarkoittaisi, että Huuhkajien pitäisi saada jäljellä olevista otteluista saldoksi esimerkiksi viisi voittoa, yksi tasapeli ja yksi häviö.

Sitä voisi kutsua mahdottomaksi tehtäväksi. Yhtä mahdottomaksi kuin Kroatian voittaminen joukkueella, josta puuttuivat Suomen parhaimmat kenttäpelaajat.

Kroatian kokenut hyökkääjä Mario Mandžukić, 30, teki vierasjoukkueen voittomaalin jo 18. minuutilla. Suomen maalivahti Lukas Hradecky pystyi ottelun loppuhetkillä torjumaan Mandžukićin toisen maalintekoyrityksen.

Suomi yritti muurata puolustuksensa viidellä pelaajalla ja keskikentän neljällä pelaajalla. Kroatialle riitti avausjaksolla yksi ainoa maalintekoyritys avausmaaliin.

Suomen päävalmentaja Hans Backe oli tehnyt yllättäviä muutoksia, joista merkittävimpänä oli ryhmityksen muuttaminen muotoon 5–4–1. Toinen yllättävä muutos oli toppari Niklas Moisanderin siirtäminen keskikentän keskelle.

Backen mukaan syy siihen oli, että hän halusi isoja miehiä puolustuslinjaan keskitysten varalta. Suomen parhaimpiin pelaajiin lukeutuvalle Moisanderille oli löydettävä pelipaikka muualta.

18. minuutilla Suomen puolustus murtui ensimmäisen kerran. Kroatia antoi hyvän keskityksen oikealta laidaltaan takatolpalle, jossa Sauli Väisänen ja Kari Arkivuo eivät pystyneet estämään Andrej Kramarićia jatkamasta palloa maalin eteen.

Kokenut hyökkääjä Mandžukić puski pallon maaliin ohi Hradeckyn. Keskityspallo meni myös Hradeckyn piikkiin.

Vesa Koivunen
Kroatian Mario Mandžukić teki ottelun ainoan maalin.
Kroatian Mario Mandžukić teki ottelun ainoan maalin.

Suomen yksinäisenä hyökkääjänä joutui painimaan Teemu Pukki Kroatian päätä pidempiä toppareita vastaan. Hän jäi todella yksin.

Seitsemän minuuttia ennen taukoa nähtiin ensimmäinen Suomen hyökkäys, jossa syötöt napsahtelivat riittävän hyvin kohdalleen. Lopputuloksena oli Robin Lodin hankkima kulmapotku, jonka Kroatian maalivahti Danijel Subašić poimi näppeihinsä. Se oli Suomen ainoa kulmapotku avausjaksolla.

Lodin mukaan peli oli todella vaikea.

”Kun sain pallon, ympärillä ei ollut jätkiä keille olisi voinut pelata. Tiesimme, että Kroatia pitää palloa ja me vetäydyimme. Vastaiskuja olisi pitänyt saada paremmiksi”, Lod sanoi.

Vartti ennen täyttä aikaa Ivan Perišić leikkasi oikealta laidalta rangaistusalueelle ja laukoi tolppaan. Se oli osoitus siitä, että Kroatialla oli tarvittaessa varaa kiristää ruuvia paljonkin.

Parikymmentä minuuttia ennen loppua Backe muutti ryhmityksen 5–3–2-muotoon ja viime minuuteilla vielä muotoon 4–4–2.

Suomen onni, että Kroatialta puuttuivat tähtipelaajat Luka Modrić ja Ivan Rakitić.

Vesa Koivunen
Kroatian kannattajia katsomossa.
Kroatian kannattajia katsomossa.
Vesa Koivunen
Suomen maalivahti Lukas Hradecky.
Suomen maalivahti Lukas Hradecky.
Vesa Koivunen
Suomen Alexander Ring pukkasi palloa.
Suomen Alexander Ring pukkasi palloa.
Vesa Koivunen
Suomen Alexander Ring pukkasi palloa.
Suomen Alexander Ring pukkasi palloa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!