Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallolegenda Atik Ismail panttasi viinanhimossa EM-mitalinsa ja vanhempiensa pöytähopeat – nyt hän kertoo vaikeasta isäsuhteestaan

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Atik Ismail syyskuussa 2016 Helsingissä: potku lähtee yhä terävästi.
Atik Ismail syyskuussa 2016 Helsingissä: potku lähtee yhä terävästi. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Atik Ismail

 Synt. 5.1. 1957 Helsinki.

 Ex-jalkapalloilija.

 Asuu Kuopiossa, lähihoitaja, päihdetyöntekijä, luennoitsija.

 Seurajoukkueet Suomessa: HJK, Kiffen, Apollo, Pallo-Pojat, Koparit, JuPy ja Kings.

 SM-sarjassa 201 ottelua ja 113 maalia. SM-kulta 1978 ja 1981, SM-maalikuninkuus 1978, 1979 ja 1982.

 Ulkomailla: Besiktas, Waregem ja AIK Tukholma.

 A-maajoukkue 1978–1983: otteluita 26, 7 maalia.

 Valmennusura mm. KPT, KuPS, Zulimanit, Kings, Kiffen ja PK-37.

Atik Ismail, 59, on Suomen jalkapallon väriläiskä. Hän kertoo tiistaina ilmestyvässä Pelimies-omaelämäkerrassaan rohkeasti tarinansa kenttien ulkopuolella.

Ismail oli pallotaituri ja maalintekijä. Hän elätti tempuillaan 1970-1980-luvuilla iltapäivälehtiä, ja viikkolehdet saalistivat osansa Atik-paperinukeilla.

Ismaililla oli kuitenkin vastustaja, joka oli aina voitolla: päihderiippuvuus. Ismail tunnustaa, että 26 raittiin vuoden jälkeen hänen on oltava varuillaan.

Ismail kurvaili kolmisen viikkoa sitten Helsingin keskustassa punaisella Volkkarillaan. Liikennevaloissa Eerikinkadulla hän osoitti viereistä korttelia.

”Tuossa oli kanikonttori, panttilainaamo, josta sain rahaa viinanhimooni. Sinne jäi palkintopystejä ja vanhempien pöytähopeita”, Ismail kertoo HS:lle.

Ismail oli voittamassa Suomen jalkapallohistorian kirkkainta mitalia, 18-vuotiaiden EM-hopeaa 1975.

”Mitalin vein panttilainaamoon. Kun yritin lunastaa mitalin takaisin kuulin, että se oli jo sulatettu.”

Rio Gandara / HS

Ismail ei kerro kirjassa kanikonttorikeikoista, vaikkakin se käsittelee lähinnä elämää pelin ulkopuolella. Siihen on syynsä.

”Yksi leikekirja jäi ryyppylainan panttina portsarille, joka on kuollut. Paksu jakso peliuraa on kadoksissa”, sanoo Ismail. ”Kuolinpesästä en ole tohtinut kysellä.”

Ismail kertaa avoimesti, häpeilemättä ja rehellisesti päihderiippuvuuttaan.

Hän kertoo kahden vuoden terapiasta ja neljän kuukauden hoitojaksosta Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrisella klinikalla.

Ismail muistelee juomasuosikeikseen mansikkaisen Corditas-liköörin ja edesmenneen Hurriganes-kitaristin Cisse Häkkisen esittelemän ginipitoisen Alaska-drinkin.

”Elämästä ei ikinä tiedä, ja 60 vuoden rajapyykki lähestyy”, miettii Ismail kirjoitushaluistaan.

Ismail kuljettaa elämäkerrassaan muistikuvia ajankaaresta. Sisältöä höystää yhdistelmä populaarikulttuuria: rokki ja urheilu.

Ismailille kirjoittaminen on terapiaa, ensiapua, tunteiden purkamista ja piilopaikka kuningas alkoholilta.

Hänen kaksi edellistä kirjaansa ovat Ammattina jalkapallo ja Mestaruussarjan maestrot. Kaksi kirjaa on valmisteilla.

Lapsuutensa kesiä Ismail vietti sukulaisten mökillä Ylöjärvellä:

”Vaikka satoi, päivät tuntuivat aurinkoisilta.”

Samalla lailla Ismail ei tuntenut kotonaan. Hänelle äiti oli aurinko, mutta suhde kangaskaupassa työskennelleeseen isään oli myrskyisä.

Ismailin hajuaisti herkistyi jo lapsena tataariperheen kotona Haagassa herkullisten ruokien tuoksumaailmassa.

”Isä toi matkoiltaan kaksi kertaa jalkapallon. Ensimmäinen pallo haisi tupakalle ja toinen kamelille, mutta isä haisi aina viinalle”, kirjoittaa Ismail.

Ismail muistelee rakkaan äitinsä kuolemaa. Kuinka hän kantoi 1980 krapulapäissään arkkua ja vietti suruajan terasseilla. Isänsä kuoleman palvelutalossa 1987 Ismail ohittaa toteamuksella.

Vuosia myöhemmin ryhmäterapiassa Ismail purki vaikeaa isä-suhdettaan. Hän istui vertaistukiryhmässä 100 kertaa kolmessa kuukaudessa.

Terapiassa Ismail kuunteli, puhui. Kuunteli, itki ja kuunteli. Lopulta otti käteensä valokuvan edesmenneestä isästään ja kirjoitti pitkän kirjeen haudan taakse.

Ismail toivoi, että pystyisi vielä kerran tapaamaan isänä ja he voisivat puhua toisilleen sanoilla, joita silloin ei löydetty.

”Päällimmäisenä on, että olit paljon poissa. Töissä, kapakoissa vai missä? Siitä olen kiitollinen, ettet koskaan juonut silmieni edessä…”, kirjoittaa Ismail.

”…Annatko anteeksi, että humalassa kävin taskuillasi ja varastin sekkejä. Eikä sekään riittänyt, vaan väärensin nimesi. Voi luoja mitä, minä olen tehnyt.”

Pelivuosinaan Ismail liimautui kaltaistensa juopuneiden läheisyyteen. Häntä näki Mannerheimintiellä Viidessä Pennissä, Vartaassa ja Hallinkorvassa, Kallion Oogeessä ja keskustan Cafe Metropolissa.

”Kolmesti minulle pantiin alavatsaan juomahaluja hillitsevä antabus-kapseli, mutta kokeilemaani amfetamiiniin ja ruohoon se ei reagoinut. Pakkoraitista minusta ei saanut”, sanoo Ismail.

Ismail nousi huipulle Helsingin Jalkapalloklubissa. Pääkaupunkiseudulla uutisoitiin suurella hänen siirtymisensä yhdeksi kaudeksi paikalliskilpailijaan Kiffeniin 1977.

”Kiffen oli enemmän rock and roll. Kiffenin iloiset veitikat nauttivat menetyksestään vilpittömästi. Laulu soi, ja pukuhuoneesta kuului kaljapullojen kilinä.”

Ulkomailla Ismail pelasi 1978–1980 Turkin Besiktasissa, Belgian Waregemissa ja Tukholman AIK:ssa. Tukholmassa Ismail ajoi juovuspäissään kolarin, joka ei koskaan paljastunut lehdistölle.

Ismailin uran loppupuolen seurat etelässä olivat Hyvinkään Apollo 1985 ja Pallo-Pojat 1986.

”Hyvinkäällä tutuiksi tulivat kapakat Hopealyhty ja Tina Pub”, kirjoittaa Ismail.

”Pallo-Poikien aikaan asuin isän kanssa. Kaksi ongelmaista 18 neliön yksiössä. Milloin krapulassa, milloin humalassa, hyvin harvoin selvin päin.”

”Mietin, mikä helvetti mua vaivaa? Haluanko edes elää?”.

Ismail pakkasi 1986 omaisuutensa putkikassiin ja lähti junalla Kuopioon. Hän oli tehnyt pelisopimuksen Kopareiden kanssa.

”Vastassa oli torvisoittokunta. Luulin, että se oli minua varten, mutta kaupungissa oli tapana toivottaa turistit musisoimalla tervetulleeksi”, kertoo Kuopion Kopareissa, Juankosken Pyrkivässä ja Kuopion Kingsissä peliuransa päättänyt Ismail.

Ismail ottaa kirjassaan kantaa urheilun puheenaiheisiin.

Hän heittää tikalla HJK:n toimitusjohtajaa Aki Riihilahtea, Ylen kommentaattori Erkka V. Lehtolaa ja olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtajaa Mika Kojonkoskea.

Hän on huolestunut jalkapallon yleisökulttuurista. Hän ei viihdy katsomoissa, joista haistatellaan, rähistään ja huudellaan törkeyksiä pelaajille.

Ismail muistaa hyvällä häneen kohdistunutta huutoa Kuopiossa. Ismailin löysät pelihousuni olivat valuneet perskannikkoiden puoliväliväliin, kun joku huusi:

”Atiikki, aevos valluu.”

Kirjan päätöspuheensa Ismail aloittaa sanalla kuolema. Hän pelkää kuolemaa, ei halua luopua elämästä, vaan elää ja aistia.

”Olen muslimi ja rikkonut koraanin sääntöjä. Juonut, pelaan uhkapelejä ja syön sianlihaa, mutta uskon tuomiopäivän armahdukseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!