Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitysmies ehdottaa Olympiakomiteasta rahanjakajaa – lajiliitoissa mietitään lisääntyisikö byrokratia ja syntyisikö ”edunvalvonnan taistelutanner”

Lajiliitoista toivotaan, ettei byrokratia lisäänny eikä Olympiakomiteasta tule edunvalvonnan taistelutannerta.

Urheilu
 

Selvitysmies Heikki Halila ehdottaa, että urheilun lajiliittojen valtionavustukset siirtyisivät Opetus- ja kulttuuriministeriöltä Olympiakomitean jaettavaksi.

Halila selvitti rahanjakoa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen nimittämänä. Hänen toimeksiantonaan oli laatia ehdotuksia siitä, miten avustusten käyttöä voitaisiin ohjata paremmin, valvontaa tehostaa ja läpinäkyvyyttä lisätä.

Halilan ehdotuksen mukaan tuet jakaisi Olympiakomitea ja avustuksia tulisi jakaa avustuskelpoisille järjestöille riippumatta siitä ovatko lajiliitot Olympiakomitean jäsenjärjestöjä. Siirtoehdotusta perustellaan sillä, että se ”siirtäisi urheilu- ja liikuntatoiminnan painopistettä kansanliikkeen suuntaan ja sinne, missä urheilu- ja liikuntatoimintaa harjoitetaan.”

Raportissa esitetään myös, että yleisavustuksia saavien järjestöjen itsemääräämisoikeutta avustusten käytössä pitäisi lisätä.

Olympiakomitea on uudistumassa ensi vuoden alussa, kun Valo ja Olympiakomitea yhdistyvät. Uuden Olympiakomitean vastuulla ovat sekä huippu-urheilun että liikunnan linjaukset.

Lajiliitoissa esitystä kommentoidaan tuoreeltaan varovaisesti.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala kiittää sitä, että tähän asti perusavustuksissa asiat ovat toimineet ilman hallinnollisia koukeroita. Sen hän toivoo jatkuvan, jos järjestelmää muutetaan.

”Pääasia on, ettei byrokratia lisäänny. Jos pitää palkata uusi työntekijä hoitamaan hakemuksia, järjestelmä on huono”, Kulmala sanoo.

Järjestelmän hyväksi puoleksi Kulmala sanoo sen, että valta, resurssit ja vastuu olisivat samassa osoitteessa.

Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso sanoo kannattavansa erityisavustuksista luopumista ja siirtymistä yleisavustuksiin.

Laakso muistuttaa, että uutta olympiakomiteaa ollaan vasta tekemässä.

”Vielä se ei ole valmis ottamaan asiaa hoitaakseen. Pitää löytää luottamus lajiliittojen ja olympiakomitean välille”, Laakso sanoo.

Laakso korostaa kriteerien merkitystä rahanjaossa. Sekä Laakso että Kulmala myös toivovat, että rahanjaossa päästäisiin pidemmän aikajänteen järjestelmään.

”Tärkeämpää kuin se, mistä raha tulee, olisi saada turvaa kahdesta neljään vuoteen sen sijaan, että määritellään vuoden sykleissä”, Kulmala sanoo.

Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Ismo Haaponiemi kaipaa vielä lisää pohdintaa siitä, mitä vaihdolla saavutettaisiin. Hänestä ministeriö on luonteva neutraali toimija rahanjaossa.

Haaponiemi sanoo liittonsa olevan avoin ideoille.

”Riskiksi näen sen, pystyykö Olympiakomitea keskittymään perustehtäväänsä, joka on huippu-urheilun ja liikunnan eteen tehtävä työ. Pelkään, että perustehtävä voi häiriintyä ja ristiveto Olympiakomitean ympärillä lisääntyä. Olympiakomiteasta ei saa tulla urheilu- ja liikuntajärjestöjen edunvalvonnan taistelutannerta, vaan sen täytyy olla suomalaista urheilua ja liikuntaa yhteen kokoava voima”, Haaponiemi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!