Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NHL-kausi alkaa ensi yönä – kuka suomalaisnuorista loistaa kirkkaimmin?

Urheilu
 
James Guillory / MVPhotos
Sebastian Aho pelasi Carolinan viimeisessä harjoitusottelussa Washingtonia vastaan ja kamppaili kiekosta tanskalaisen Lars Ellerin kanssa.
Sebastian Aho pelasi Carolinan viimeisessä harjoitusottelussa Washingtonia vastaan ja kamppaili kiekosta tanskalaisen Lars Ellerin kanssa. Kuva: James Guillory / MVPhotos

Tammikuussa 2013 suomalainen jääkiekkoelämä kohisi. Mikael Granlund oli valmis ensimmäiseen NHL-otteluunsa Minnesotassa. Se oli merkittävin kauden aloitus sitten Saku Koivun ja vuoden 1995.

Runsaat kolme vuotta myöhemmin häly Granlundin ympärillä tuntuu pieneltä kuiskaukselta verrattuna siihen, että lupaavin suomalaiskolmikko pitkään aikaan on ottamassa NHL-uransa ensi askeleita. Sebastian Aho, Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi ovat olleet Suomen puhutuimmat kiekkoilijat koko vuoden.

Nuorten maailmanmestaruus, MM-kisat, World Cup, Suomen mestaruus ja paljon muuta mahtuu tämän kolmikon matkalle. Kuhinaa riittää, mutta ei turhasta.

Aho ottaa paikan Carolinasta, Laine Winnipegistä ja Puljujärvi Edmontonista. Kun tähän lisätään vielä Artturi Lehkonen, 21, joka näyttäisi pari vuotta vanhempana lyövän itsensä Montrealin kokoonpanoon, paistaa valo kirkkaana suomalaisessa kiekkoilussa.

”Hyvissä tunnelmissa, odottava olo”, Aho sanoi HS:lle puhelimitse Carolinasta.

Carolina varasi Ahon vuotta aikaisemmin toisella kierroksella kuin viime kesänä huudetut Laine ja Puljujärvi. Jos tähdet osuvat kohdalleen, teki Hurricanes unelmakaappauksen, jopa kaikessa hiljaisuudessa.

Ahon NHL-uran alku on paljon kiinni toisesta suomalaisesta. Teuvo Teräväinen pelaa ketjun toisella laidalla, jossa keskikaistaa hoitelee ruotsalainen Elias Lindholm, 21.

Teräväisen merkitys ei korostu pelkästään ketjukaverina, vaan myös majoittajana. Aho asuu vähän Raleighin ulkopuolella Teräväisen asunnossa.

”On iso apu, että on toinen suomalainen, joka on samanhenkinen ja saa puhua suomea”, Aho sanoo Teräväisen luona asumisesta ja sopeutumiseen helpottavista siviilikuvioista.

Kaukalossa heillä on koossa kolmen nuoren sentterin ketju, jossa Teräväinen on vanhin 22-vuotiaana. Aho on 19-vuotias, ja Lindholm täyttää 22 joulukuussa.

”Ollaan koko leiri pelattu samassa kentässä. On mennyt ok ja saatu hyviä kokemuksia”, Aho sanoi. Hän sai Teräväisen kanssa hyvin ylivoimavastuuta harjoituskaudella, ja niin jatkunee.

Kolmen keskushyökkääjäksi taipuvaisen pelaajan ketju ei ole mikään harvinaisuus, vaan jopa etu.

”Kaikki osaavat pelata aika monipuolisesti ja pystyvät pelaamaan eri rooleissa. Kaikki ovat hyviä syöttelijöitä ja lukevat peliä hyvin. Se auttaa totta kai”, Aho sanoi.

Teräväinen on nuori Stanley Cup -voittaja, mutta Chicagosta lähdön jälkeen ura kaipaisi uutta potkua, vastuuta ja onnistumisia.

”Molemmat ovat huippuäijiä, ja tykkään olla siinä”, Aho sanoi ketjustaan.

Heikki Saukkomaa
Patrik Laine
Patrik Laine

Vielä tammikuisessa nuorten MM-turnauksessa Aho, Laine ja Puljujärvi olivat teinitähtiä ja pirteitä uusia kasvoja suomalaiseen kiekkoiluun. Nyt näyttä siltä, että tällä viikolla paiskautuvat NHL:n ovet selälleen. Odotukset ovat suuret ja perustellut.

”Haluan pelata sillä lailla, että pystyn pelaamaan ylhäällä [NHL:ssä] koko kauden”, Aho sanoi. ”Enkä pelkästään tyydy siihen, että olen siellä, vaan yritän auttaa joukkuetta.”

Hiljattain pelatussa Toronton World Cupissa Laine ja Aho näyttivät, että he pysyvät kovimpien ammattilaisten kyydissä, vaikka Suomen pelaamista tuloksista sitä ei huomannut.

Ahon syöttöratkaisut ja oivallukset hipovat lajiin kuuluvaa neroutta, ja Laine hakeutuu sellaisiin laukaisupaikkoihin kauden aikana, että niistä rakosista on kiekon pakko mennä maaliin.

NHL:n alkuun osuu suomalainen herkkupala, kun Laine kohtaa Ahon. Winnipeg saa vastaansa Carolinan, joka aloittaa kauden kuudella vierasottelulla.

”Se olisi hieno kokemus. Ensimmäinen NHL-peli, ja kun on ’Pate’ vastassa ja vielä hyvä kaveri. Innolla odotan”, Aho sanoi torstain ja perjantain välisen yön kohtaamisesta.

Aho sanoi, ettei avausottelu jännitä, ainakaan vielä. Hän tietää, mitä osaa ja mihin pystyy kapeissa kaukaloissa.

”Koko ajan se helpottuu, kun oppii pienen kaukalon peliä ja oman joukkueen pelitapaa”, Aho sanoi.

NHL:ssä ja Carolinassa voi unohtaa keskialueen seisontakilpailut ja piruettikierrokset. Peli on paljon nopeampaa, ja keskialueesta pyyhkäistään yli kuin matalasta aidasta.

”Minä tykkään tästä pelityylistä ja uskon, että olen hyvin sopeutunut. Kokemuksen kautta saan vielä vahvistettua omaa peliäni”, Aho sanoi.

”Minulle sopii tuollainen nopea reagointipeli.”

Vankkoja sanoja nuorelta pelaajalta, joka selvästi luottaa itseensä ja taitoihinsa.

Carolina on seura, jolla on menestystaustaa aina Stanley Cupin voittamista myöten, mutta kaikkein suurimman valokeilan alla siellä ei pelata. Se voi olla erinomainen paikka lyödä läpi ja kasvaa NHL-pelaajaksi, jopa tähdeksi.

Winnipegissä alkoi Laineen odottaminen heti kesäisen varaustilaisuuden jälkeen. Edes Teemu Selännettä ei kukaan osannut odottaa samalla lailla, kun Selänne meni samaan kaupunkiin syksyllä 1992.

Selänteen maaliruiskun siirryttyä pois Winnipegistä on kiekkokaupungissa ollut tilaus uudelle maalintekijälle. Lainetta on aseteltu siihen paikkaan.

Markku Ulander
Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi

Puljujärvi pelaa Edmontonissa, joka on kaikkien mahdollisuuksien seura. Connor McDavid on vasta 19-vuotias, mutta takaa tuoreena kapteenina vankan tekemisen kulttuurin Oilersiin. Se sopii Puljujärvelle, joka nauttii harjoittelusta.

Pelkästään se intohimo, jolla hän ahmi englantia keväällä pärjätäkseen uudessa ympäristössä, on ihailtavaa. Tahtoa ja itseluottamusta Puljujärvellä riittää.

Puljujärvi teki tulkeista heti työttömiä, kun hän alkoi jakaa haastattelunsa englanniksi.

kuvaaja
kuvateksti
kuvateksti
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!