Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen joukkuekaveri Hagmanista: ”Hän oli positiivisella tavalla itsekäs joukkuepelaaja, ei valittaja”

Harri Tuohimaan mukaan Matti Hagman ”oli paitsi hyvä pelaaja, mutta hän tunsi myös arvonsa”.

Urheilu
 
Hannes Heikura
HIFK:n ykkösketju Matti Hagman (takana), Mika Kortelainen ja Harri Tuohimaa vyöryi vuonna 1988 Kärppien puolustajan Juha Pihlajaniemen ja maalivahti Hannu Roosin tontille.
HIFK:n ykkösketju Matti Hagman (takana), Mika Kortelainen ja Harri Tuohimaa vyöryi vuonna 1988 Kärppien puolustajan Juha Pihlajaniemen ja maalivahti Hannu Roosin tontille. Kuva: Hannes Heikura

Helsingin IFK:n entisiin johtajiin kuulunut Göran Stubb muistaa hyvin Matti Hagmanin ensimmäisen ottelun IFK:ssa.

”Se oli joulutauolla Ahearne-cupin ottelu Tukholman AIK:ta vastaan. ’Hakki’ oli ollut jäällä 20 sekuntia ja hän teki maalin Christer Abrahamssonin taakse, joka oli silloin maailman parhaita maalivahteja. Siitä se alkoi”, Stubb muisteli HS:lle.

Hagman tuli IFK:n SM-sarjajoukkueeseen kaudella 1972–73 ja teki vain 13 ottelussa tehot 11+5. Seuraavalla kaudella, kun IFK voitti mestaruuden hän oli joukkueen paras maalintekijä.

Hagmanin pelipaidan numeroon 20 liittyy hauska anekdootti. Keskushyökkääjä Jarmo Koivunen oli tuolloin Ahearne-cupin aikana kuumeessa ja Hagman piti saada nopeasti mukaan. Paitoja ei ollut varastossa eikä suuria numeroita käytössä.

”Otimme varamaalivahti Mauri Kaukokarin paidan, ja siitä numero 20 jäi Hakille”, Stubb sanoi. Siihen aikaan paitojen selässä ei ollut pelaajien nimiä.

Stubb sanoi ja lisäsi sanoneensa myös Jari Kurrille, että Hagman oli yksi lahjakkaimmista, ellei lahjakkain suomalainen kiekkoilija.

”Hän oli nopea, erittäin hyvä pelisilmä ja hänestä olisi varmaan tullut suuri nimi myös NHL:ssä, mutta hänellä oli huonoa tuuria”, Stubb sanoi.

Tuomas Selänne
Göran Stubb muistelee Matti Hagmania lämmöllä.
Göran Stubb muistelee Matti Hagmania lämmöllä.

Hagman pääsi ja meni NHL:ään Boston Bruinsiin Kanada-cupin jälkeen syksyllä 1976. Legendaarinen Don Cherry valmensi silloin Bruinsia eikä Hagman saanut eurooppalaisena hänelle kuuluvaa mahdollisuutta. Cherry tunnettiin vahvana eurooppalaisten pelaajien halveksijana.

”Uskomaton pelimies”, Stubb kiteytti Hagmanin uran.

Hagmanin ensimmäisten pelivuosien joukkuetoveri Heikki Riihiranta luonnehti Hagmania ”ehkä kaikkien aikojen sentteriksi peliälyltään”.

Puolustaja Riihiranta oli jo nimi IFK:ssa, kun Hagman tuli mukaan.

”Hakki joutui ensin kasvamaan IFK:n koppiin ja lunastamaan paikkansa, mutta kun on tuollainen pelaaja, se kävi äkkiä”, Riihiranta sanoi.

Markku Bärman
Heikki Riihiranta (takana) ja Matti Hagman HIFK:ssa vuonna 1979.
Heikki Riihiranta (takana) ja Matti Hagman HIFK:ssa vuonna 1979.

Hagman oli yleisurheilusukua, ja se näkyi uran alussa. Hän harrasti 400 metrin juoksua, jossa hänen siskonsa Riitta Salin voitti EM-kultaa Roomassa 1974.

”Kuka muu kiekkoilija on juossut 400 metriä alle 50 sekunnin”, Riihiranta kysyi.

Raumalaisen Harri Tuohimaan ura leikkasi pitkän aikaa samoja raiteita Hagmanin kanssa. Hän oli voittamassa SM-kultaa Hagmanin kanssa 1983 ja päättämässä huippupelaamistaan samassa jäähyväisottelussa Hagmanin ja Raimo Hirvosen kanssa.

”Mieletön palloilulahjakkuus. Maila kuin maila ja se sopi hänen käteen”, Tuohimaa sanoi.

Tuohimaa tuli Raumalta IFK:hon niihin aikoihin, kun stadilaisuus leimasi seuraa kaikkein voimakkaimmin.

”Minä oli juntti hänelle ja olin juntti loppuun asti. Eikä hän ollut helpoin pelaaja minulle enkä minä varmaan helpoin hänelle”, Tuohimaa muisteli kaikella lämmöllä.

Kun Hagman oli saanut asemansa IFK:ssa, oli hän yksi johtajista kaukalossa ja sen ulkopuolella loppuun asti.

”Hakki oli paitsi hyvä pelaaja, hän tunsi arvonsa. Hän oli positiivisella tavalla itsekäs joukkuepelaaja”, Tuohimaa sanoi.

Hagmanin viimeiseksi kaudeksi jäi 1991–92, kun joukkue pudotti puolivälierissä mestari-TPS:n ja hävisi välierissä JYPille.

”Muistan hyvin, kun pelasimme Tepsiä vastaan. Hakin nenä vääntyi poskelle Turussa pelatussa ottelussa ja lääkäri Eero Vaheri käänsi sen takaisin. Sen jälkeen Vaheri kysyi Hakilta, että haluatko jatkaa”, Tuohimaa sanoi.

”Oletko ihan tosissasi”, vastasi Hakki ihmetellen lääkärille ja pelasi sen ottelun ja koko kevään loppuun.

”Tämä on se puoli, joka Hakista aina välillä unohtuu. Hän ei ollut mikään valittaja”, Tuohimaa sanoi.

Ruutu-palvelussa näkyvä Liigastudio kunnioittaa torstaina suuren jääkiekkoilijan muistoa. Kello 18 alkavan lähetyksen pääteemana on Matti Hagman.

Matti Björkman / Lehtikuva
Keväällä 1983 HIFK:n kopissa juhlittiin mestaruutta. Hagman kylvetti joukkueen samppanjalla.
Keväällä 1983 HIFK:n kopissa juhlittiin mestaruutta. Hagman kylvetti joukkueen samppanjalla.
Bruce Bennet
Edmonton Oilerisn paidassa 1981.
Edmonton Oilerisn paidassa 1981.
Kai Sinervo / HS
Vuonna 2011.
Vuonna 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!