Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiekkosankaritkin särkyvät – vuodet kaukalossa kuluttivat Hagmania

Helsingin Sanomat julkaisee uudestaan henkilöjutun Matti Hagmanista vuodelta 2011.

Urheilu
 
Kai Sinervo / HS
”Kovan kuoren alla mä olen herkkä ja tunteellinen ihminen. En häpeä näyttää tunteitani, vaikka itkemällä”, Matti Hagman sanoi vuonna 2011.
”Kovan kuoren alla mä olen herkkä ja tunteellinen ihminen. En häpeä näyttää tunteitani, vaikka itkemällä”, Matti Hagman sanoi vuonna 2011. Kuva: Kai Sinervo / HS

Taksikuski innostuu, kun kuulee, että kyydissä oleva toimittaja menee haastattelemaan jääkiekkolegenda Matti Hagmania. Mies sanoo kannattaneensa HIFK:ta ”pikkuskloddista lähtien”.

Yksi asia on jäänyt vaivaamaan kuskin mieltä.

”Oon kohta parikymmentä vuotta ihmetellyt, miksi vuoden 1983 finaalissa Hagman tuuletti mestaruutta jo 20 sekuntia ennen loppua. Ifki johti vaan maalilla, ja Jokerit vei peliä täysin”, kuski muistelee.

”Lätkässähän voi tapahtua mitä vaan. Oliko se niin ylimielinen?”

Hagman ontuu espoolaiseen kahvilaan. Parikymmentä vuotta kaukalossa veivät terveyden, ja ovat vuodet kuluttaneet senkin jälkeen.

”Vasen polvi leikattiin seitsemän kertaa, oikea kolme, ja olkapää kerran. Yläleuassa ei ole omia hampaita, mutta eipä tule reikiäkään”, Hagman kuittaa.

Ensi viikolla ilmestyy Hagmanin muistelmateos Stadin kingi. Nimi viittaa pelivuosiin HIFK:ssa, ei kotipaikkaan. Hagman muutti Espooseen jo vuonna 1975.

HIFK:n edustusjoukkueeseen Hagman oli noussut kolme vuotta aiemmin. HIFK pelasi kovaa kanadalaistyylistä kiekkoa, jota vastustajat inhosivat ja jopa pelkäsivät.

”Me taklattiin itse asiassa kovempaa omissa treeneissä kuin peleissä. Välillä meinasi tulla tappeluita omien kesken”, Hagman muistelee.

Joukkueen henki oli karski.

”Kerran kolkkapoikana huomautin Salmelaisen Tommille, että siltä valuu verta nenästä. Se totes, että vittuako se sulle kuuluu.”

NHL:ään Hagman lähti ensimmäisenä suomalaisena sarjapelaajana vuonna 1976. Seura oli Boston Bruins.

”Eurooppalaisia vihattiin NHL:ssä siihen aikaan todella paljon. Että mitä tuutte viemään meidän työt.”

Parin vuoden jälkeen Hagman palasi HIFK:hon, mutta lähti vielä 1980-luvun alussa uudestaan valtameren taakse. Keskushyökkääjä teki Edmontonin riveissä kahdessa kaudessa 112 pistettä. 99 oli kuitenkin suurempi numero.

Kaikki puhuivat toisesta sentteristä, Wayne Grezkysta.

”Ysiysiä ei saanut kentältä. Se pelasi usein myös kakkoskentän eli mun kentän vaihdon. Mä jäin aitioon, kun mun laiturit hyppäs kaukaloon.”

Läpimurto jäi tekemättä, ja Hagman palasi Helsinkiin ylpeys kolhittuna.

HIFK:ssa Hagmanista tuli kuitenkin seuran ikoni, jota fanit rakastivat. Hän oli kaukalossa ja pukukopissa johtohahmo, joka valitsi ketjukaverinsa ja tuli tunnetuksi myös suorapuheisuudestaan.

”En ole koskaan sietänyt perseennuolijoita. Sen takia oon menettänyt monta duunia, mutta en voi sietää epäoikeudenmukaisuutta.”

Pelaajauran päättyminen 1992 oli kova paikka. Ei ollut enää tekemistä ja rutiineja.

”Oli liikaa luppoaikaa ja kukkaro kunnossa. Tuli mentyä kaupungille tsittamaan ja ottamaan bisseä.”

Pelaajauran jälkeen Hagman aloitti valmentamisen: aluksi alasarjojen joukkueissa, sitten kolmosvalmentajana HIFK:ssa ja Jokereissa. Viimeinen isompi projekti oli Kirkkonummen Salamoiden valmentaminen Mestiksessä.

Lopulta viina oli viedä hengen. Hagman joutui kesällä 2009 viikoiksi sairaalahoitoon.

Jääkiekkoa Hagman seuraa yhä. Viime vuodet hän on tehnyt kiekko-ohjelmia Metroradiot-yhtiön kanaville. Hagman käy katsomassa HIFK:n kotipelit, ja vieraspeleistä ne, "joihin pääsee moottoritietä".

Kanta löytyy vielä moneen seuran asiaan, kuten Jarkko Ruudun, HIFK:n kasvatin, sopimukseen Jokerien kanssa.

”Mä ymmärrän Ruutua, enkä tajua fanien käytöstä. Totta kai 36-vuotias pelaaja ottaa uran lopuksi parhaan mahdollisen tarjouksen.”

Palataan lopuksi taksimiehen kysymykseen. Miksi Hagman tuuletti mestaruutta ennen pillin vihellystä?

Hagmanille peli oli yksi uran kohokohdista. Ratkaisevassa finaalissa oli noustu 0–2-tappioasemasta johtoon.

”Ei se ollut ylimielisyyttä. Tapoin aikaa potkimalla kiekkoa laitaan Jokerien aition edessä. Sieltä tuli ihan hirveää vittuilua. Pilli soi, ja kettuilu jatkui. Mä vaan kuittaisin takaisin nostamalla kädet.”

”Kovan kuoren alla mä olen herkkä ja tunteellinen ihminen. En häpeä näyttää tunteitani, vaikka itkemällä”, Matti Hagman sanoo.

Helsingin Sanomat on julkaissut tämän artikkelin alunperin 29.10.2011.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?