Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erkka Westerlundin tyly näkemys suomalaisurheilusta: Ensin lisää arvostusta, sitten rahaa

Urheilu
 
Juhani Niiranen / HS
Pitkän ja menestyksekkään uran jääkiekkovalmentajana tehnyt Erkka Westerlund valmentaa nyt yrityksiä ja luennoi työhyvinvoinnista.
Pitkän ja menestyksekkään uran jääkiekkovalmentajana tehnyt Erkka Westerlund valmentaa nyt yrityksiä ja luennoi työhyvinvoinnista. Kuva: Juhani Niiranen / HS

”Emme tämän hetken toiminnallamme ole ansainneet enempää arvostusta ja sitä kautta enempää rahaa. Urheilun on pantava osaamisensa sille tasolle, että olemme hyviä kumppaneita yrityksille.”

Erkka Westerlundin näkemys suomalaisen urheilun nykytilasta on suora ja monien mielestä jopa tyly. Hänen sanojaan kannattaa kuitenkin kuunnella tarkasti, sillä kiekkoprofessoriksikin kutsutulla Westerlundilla on pitkä ja monipuolinen kokemus suomalaisesta urheilusta.

Westerlund on valmentanut menestyksekkäästi Suomen jääkiekkomaajoukkuetta, Helsingin IFK:ta ja Jokereita. Lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Vierumäen urheiluopiston rehtorina ja huippu-urheilun muutosryhmässä.

Nyt Westerlund valmentaa yrityksiä ja luennoi työhyvinvoinnista. Hän kuvailee itseään jopa hiukan ulkopuoliseksi, vaikka luottamustoimet muun muassa valmentajien etujärjestöissä pitävät tiukasti kiinni urheilussa. Uusista pesteistä suomalaisen urheilun ongelmat myös hahmottuvat paremmin.

Westerlund on pohtinut viime aikoina Suomen huippu-urheilun vaikeuksien syitä. Kritiikki toimijoita ja toimintamalleja kohtaan kasvoi historiallisen surkeasti sujuneiden Rion olympialaisten jälkeen kovaksi.

Arvostelun keskiössä on ollut Mika Kojonkosken johtama Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö, joka on selittänyt heikkoa menestystä muun muassa resurssien vähyydellä.

Westerlundin mukaan jo nykyisillä resursseilla voidaan tehdä paljon, kun ne saadaan kerättyä yhteen ja kohdistettua oikein. Siihen tarvitaan hänen mukaansa urheilukentän yhteistyötä.

Nyt huippu-urheilun lopulta verrattain pieni yhteisö on pirstoutunut Olympiakomitean ja lukuisten lajiliittojen alaisuuteen. Oman lukunsa muodostavat liikunnan palvelujärjestöt, jotka ovat jakamassa opetusministeriön veikkausvoittovaroista järjestöille myöntämää 40 miljoonan euron pottia.

Huippu-urheilun saama summa on laskentatavasta riippuen jopa 20 miljoonaa euroa.

”Urheilun muutosprosessissa rakenteiden muuttamisessa ja byrokratian purkamisessa ei ole päästy kovinkaan pitkälle”, Westerlund sanoo.

”Rahaa pitää pystyä kohdentamaan paremmin suoraan urheilijoihin liittyvään toimintaan.”

Westerlund toivoo selvää työnjakoa Olympiakomitean, lajiliittojen ja veikkausrahaa jakavan ja urheilun toimintaa ja sisältöjä ohjaavan opetusministeriön välille. ”Pitäisi olla selkeä sopimus tavoitteista, rooleista ja tehtävistä.”

Hän pitää hyvänä selvitysmies Heikki Halilan tuoretta ehdotusta, joka siirtäisi lajiliitoille jaettavat valtiontuet Olympiakomitean päätettäväksi. Näin ministeriön ohjausvaikutus heikkenisi ja vastaavasti Olympiakomitea pääsisi päättämään rahojen lisäksi huippu-urheilun painotuksista.

”Tämä on juuri sitä yhteistyötä, jossa meidän pitää löytää uusi taso”, Westerlund sanoo.

”Ministeriön, Olympiakomitean ja lajien välillä pitäisi päästä yhteiseen sopimukseen, mihin resursseja käytetään. ”

Samalla valtaa siirtyisi todennäköisesti lajiliitoilta Olympiakomitean suuntaan. Sen sulattelu vaatisi urheilukentältä yhteistä ymmärrystä huippu-urheilun kehittämisen suunnasta.

Tärkein kysymys suomalaisen urheilun tulevaisuuden kannalta ei Westerlundin mukaan ole kuitenkaan vähäisten resurssien jako. Rahaa tärkeämpi on urheiluihmisten ja urheilijoiden omien voimavarojen saaminen nykyistä parempaan ja tehokkaampaan käyttöön. Muutamien miljoonien uusjaolla ei suomalaista huippu-urheilua maailman huipulle nosteta. Se on tärkeä asia, mutta ei tärkein.

”Puhumme rahanjaosta, mutta todelliset voimavarat, joilla suomalainen urheilu muuttuu, ovat ihmisten voimavarat.”

Huippu-urheilun arkipäivää on urheilijoiden omien voimavarojen etsiminen ja hyödyntäminen. Myös ihmisten välinen yhteistyö, tiimipelaaminen on urheilun ydinosaamista.

Huippu-urheilun julkikuvassa ne ovat hautautuneet sisäsyrjäsyöttöjen, rannelaukausten, voittamisen pakon ja autoritaarisen johtamisen alle, mutta ihmisen valmentamisen ja motivoinnin opeilla urheilu voi nostaa arvostustaan ympäröivän yhteiskunnan silmissä.

”Siinä urheilulla on paljon annettavaa muille”, Westerlund toteaa painokkaasti.

Ja sitä kautta urheilu voi olla mielenkiintoisempi ja merkittävämpi yhteistyökumppani yrityksille ja saada myös kaipaamiaan lisäresursseja.

”Tiedän jääkiekosta, että meillä ei ole ollut parhaita pelaajia, mutta on ollut ajanjaksoja, jolloin olemme olleet yhteistyön tekemisessä maailman parhaita. Ja tämän asian kehittämisessä olemme vielä alkutaipaleella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?