Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huulirasvaa, hammastahnaa, nenäsuihketta ja naapurin talonmies – tässä mieleenpainuvimmat dopingselitykset

Urheilu
 
Hakon Mosvold Larsen / NTB SCANPIX
Theresa Johaug reagoi lehdistötilaisuudessa Oslossa torstaina.
Theresa Johaug reagoi lehdistötilaisuudessa Oslossa torstaina. Kuva: Hakon Mosvold Larsen / NTB SCANPIX

Huippu-urheilijat ovat vuosien varrella jääneet kiinni lukemattomista eri aineista keksineet myös pitkän listan mitä mielikuvituksellisempia selityksiä.

Milloin kielletty aine on ollut hammastahnassa, milloin lihassa tai nenäsuihkeessa. Ja joskus syypäänä on ollut talonmies.

HS esittelee mieleenpainuvimmat dopingselitykset, ja oman panoksensa listalle toi myös Therese Johaug huulirasvaversiollaan.

Martti Vainio voitti hopeaa Los Angelesin olympialaisten 10 000 metrillä, mutta jäi kiinni dopingin käytöstä. Selityksen mukaan Vainion naapuri, talonmies Alpo Nyrönen olisi vahingossa antanut Vainiolle doping-ainetta sisältävän ruiskeen B-vitamiinipiikin sijaan. Myöhemmin Vainio on kertonut luulleensa käyttäneensä testosteronia, eikä testeissä pidempään näkyneitä anabolisia steroideja.

Saksalainen kestävyysjuoksija Dieter Baumann syytti nandrolon-kärystään hammastahnaa vuonna 1999. Baumannin mukaan joku oli ruiskuttanut kiellettyä ainetta hänen tahnaansa. Saksan lajiliitto uskoi juoksijaa, mutta Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF antoi kahden vuoden kilpailukiellon.

Yhdysvaltalaisen pikajuoksijan Justin Gatlinin käry vuonna 2006 oli hierojan vika. Näin selitti juoksijan valmentaja Trevor Graham, jonka mukaan hieroja oli sivellyt juoksijan jalkoihin testosteronia sisältävää voidetta. Selitys ei mennyt läpi, ja tuloksena oli kahdeksan vuoden kilpailukielto.

Tšekkiläinen kilpa-ajaja Tomas Enge kärähti vuonna 2002 kannabiksen käytöstä. Enge väitti aineen tulleen elimistöönsä diskon sisäilmasta.

Skottipujottelija Alain Baxter otti Salt Lake Cityn olympialaisissa pronssia, mutta kärysi ja menetti mitalinsa. Baxter kertoi saaneensa metamfetamiinia kehoonsa Yhdysvalloista ostetusta nenäsuihkeesta.

Pyöräilijä Marco Pantanin hotellihuoneesta löytyi käytettyjä insuliiniruiskuja vuoden 2001 Italian ympäriajon aikana. Hänen mukaansa joku oli kätkenyt kiellettyjä aineita hotellihuoneeseen.

Virolaishiihtäjä Kristina Smigun selitti vuonna 2001 näytteestään löytynyttä nandrolonia kuukautisilla ja runsaalla lihansyönnillä. Selityksiä ei lopulta tarvittu, koska B-näytteessä dopingainetta oli sallitun rajoissa.

Jari Isometsä kärysi Lahden MM-hiihdoissa 2001 ensimmäisenä suomalaisena. Isometsä sanoi, että Hemohesiä oli annostellut hiihtoliiton ulkopuolinen henkilö. Todellisuudessa kyseessä olivat omat lääkärit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!