Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan hiihto on saanut oman Lahtensa – Johaugin käry kuuluu dopinghölmöilyn ehdottomaan aateliin

Urheilu
 
Erkki Kylmänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Hiihdon doping on nyt kaikkien huulilla. Muuallakin kuin Norjassa.

Maailman kovimman naishiihtäjän Therese Johaugin dopingkäry on kuin huono vitsi, yhtä aikaa vakava ja korni – niin kuin tämän kommentin ensimmäinen lause.

Norjan hiihto on saanut oman Lahtensa. Verisen hemohesin tilalla vain on rasva, jota Johaug siveli haljenneisiin huuliinsa.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n mukaan Johaug jäi kiinni klostebol-nimisestä dopingaineesta. Aine on steroidi ja peräisin Trofodermin nimisestä voiteesta, jolla Johaug hoiti haljenneita huuliaan hiihtoleirillä Italiassa elokuussa.

Jos Johaugin ja Norjan hiihtomaajoukkueen lääkärin kertomus käryyn johtaneista tapahtumista pitää paikkansa, Johaugin käry kuuluu dopinghölmöilyn ehdottomaan aateliin.

Johaugin mukaan hän ei tiennyt, millaista tehorasvaa huuliinsa laittoi. Että se oli vahinko. No, dopingkäryjen historiassa kukaan ei ole tähän mennessä sanonut, että joo, ihan tahallaan ja posket lommolla vedin steroideja, kun ne nyt vaan auttaa pärjäämään.

Toisaalta selitys auringon halkomista huulista ja väärästä rasvasta on niin arkisen höperö, että voi kysyä Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteerin Harri Syväsalmen tavoin: ”Voiko kukaan olla niin tyhmä, että ilmoittaa testitilanteessa [kuten Johaug käytännössä teki] käyttäneensä anabolisia steroideja.”

Ilkeästi voisi sanoa, että näköjään voi. Olisit pannut Bepanthenia niin kuin muut. Mutta kannattaako ilkeys?

Rönsyilevän vahingonilonsa keskellä suomalaisten on hyvä palauttaa mieleen Lahden tapahtumia seurannut lamaannus ja häpeä, joka seuraa asianosaisia edelleen.

Hiihto oli Lahden käryjen aikaan monien mielestä Suomen kansallislaji, mutta Norjassa hiihto on vielä jotain enemmän. Johaugin käry on urheiluhullua kansakuntaa syvältä ravisteleva uutinen.

Norjan hiihtoliitto tietää, että mahdollisuudet lakaista hiihdon dopingongelma maton alle menivät jo. Ehkä siksi liitto ja hiihtäjä ovat pyrkineet kertomaan dopingkärystä mahdollisimman avoimesti – silläkin uhalla, että typeryyden rajat murtuvat.

Tosiasioiden tunnustamisen ja tunnustusten jälkeen on toisten tekojen aika. Lähiaikojen teot ja päätökset ratkaisevat norjalaisen hiihdon tulevaisuuden vuosiksi eteenpäin. Norjalaisten täytyy pystyä osoittamaan maailmalle, ettei heidän hiihtomaineensa ole vain huono vitsi.

Kysykää vaikka meiltä yhtä Lahtea viisaammilta suomalaisilta, jos ette usko.

Lue myös:

Norjan hiihtokuningatar Therese Johaug jäi kiinni anabolisesta steroidista, selittää käryä huulivoiteella – maajoukkueen lääkäri eroaa

Aino-Kaisa Saariselta kuitti Johaugin käryn selityksille: ”Voiko tästä paketista lääkäri erehtyä dopingin suhteen?”

Norjan hiihtotähti Therese Johaug kärysi dopingista
Norjan hiihtotähti Therese Johaug kärysi dopingista
Therese Johaugin ura ja doping-käry. Stillikuvia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!