Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja hämmästelee Johaugin huulivoideselitystä: ”Kuulostaa erikoiselta. Kaikkihan on aina maailmassa mahdollista”

Norjan hiihdon dopingkäryt askarruttavat Mika Kulmalaa.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Mika Kulmala sanoo, että jokainen dopingkäry puhdistaa lajia ja lisää luotettavuutta.
Mika Kulmala sanoo, että jokainen dopingkäry puhdistaa lajia ja lisää luotettavuutta. Kuva: Rio Gandara / HS

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala kummastelee selitystä, että Norjan hiihtotähti Therese Johaug olisi saanut anabolista steroidia elimistöönsä huulivoiteesta.

”Kyllä näin maallikon mielestä varsin ihmeelliseltä tuntuu, että huuliin pystyy niin paljon tuuppaamaan tuota ainetta, että virtsanäytteessä tai muussa arvot menisivät rajan yli. Kuulostaa aika erikoiselta selvitykseltä, mutta onhan näitä ennenkin ollut. Kaikkihan on aina maailmassa mahdollista”, Kulmala toteaa.

Johaug jäi kiinni anabolisesta steroidista klostebolista. Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen otti tapauksesta vastuun, ja aineen väitettiin siirtyneen elimistöön Trofodermin-huulivoiteesta, jota Johaug oli käyttänyt auringon polttamiin huuliinsa oltuaan hiihtoleirillä Italiassa elokuussa.

Kulmala muistuttaa, että vielä ei ole tiedossa, millaisia määriä Johaugin elimistössä on steroidia ollut. Toinen ”epämääräinen” tapaus epäilyttää häntä kuitenkin vahvasti.

”Tietysti tällainen uutinen on aina yllätys, ja kieltämättä toinen tällainen tapaus norjalaishiihtäjän osalta asettaa norjalaisten toimintatavat suurennuslasin alle. Nyt on jo pari kappaletta tällaisia norjalaisten huippuhiihtäjien epämääräisiä juttuja. Se herättää mielessä kysymyksiä”, Kulmala korostaa.

Osa hiihtoihmisistä on hämmästellyt myös Johaugin ylivoimaa hiihtoladuilla. Kulmala ei kuitenkaan kyseenalaista sitä, millä eväillä norjalaistähti on kilpaillut.

”Kyllä hänelläkin on huonoja päiviä välillä ollut, eikä hän omassa kotimaassaan ylivoimainen ole. Kun häntä on katsonut läpi kauden, ei hän ole poikkeuksellisesti herättänyt huomiota. Ainahan kullakin ajanjaksolla ovat omat kuninkaansa ja kuningattarensa urheilussa. Ei hän sillä tavalla poikkea aikaisemmista staroista.”

Kulmala muistuttaa myös Johaugin luontaisesta urheilullisesta lahjakkuudesta.

”Jos ajattelee vaikka sitä, että hän voittaa kesällä ylämäkijuoksussa paljon miehiäkin, hän on valtavan lahjakas urheilija ja harjoitellut kovaa.”

Kulmala ei halua dopingkäryjen jälkeen vaipua alakuloon, vaikka positiiviset näytteet voivat alkuun hiihdon kannalta negatiivisilta tuntuakin.

”Testausjärjestelmä alkaa ilmeisesti tavoittaa käyttäjiä. Vaikka yksittäisen urheilijan ja lajin kannalta tällaiset tapahtumat tuntuvat ikäviltä ja ehkä mustamaalaavat lajia ja urheilijoita, urheilun kannalta kokonaisuutena jokainen tapaus puhdistaa tilannetta ja antaa luotettavuutta myös testaustasolla”, Kulmala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!