Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kärynneen hiihtokuningattaren itkuinen selitys jakaa Norjaa – lähes neljännes pitää syyttömänä

Urheilu
 
Norjalaiset uskovat hiihtotähteensä -- "Itsekin käytän huulirasvaa"
Norjalaiset uskovat hiihtotähteensä -- "Itsekin käytän huulirasvaa"
HS kysyi Oslon kaduilla, voiko norjalaishiihdon puhtauteen enää uskoa. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo.

Norjan hiihtokuningatar Therese Johaugin itkuinen selitys dopingkärystään näyttää uponneen ainakin osaan norjalaisista.

Norjalaislehti VG:n kyselyssä 22,3 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Johaugilla ei ole tapauksessa mitään vastuuta. Lisäksi luottamus hiihtäjään on tapauksen jälkeen noussut.

”Olen murtunut ja surullinen siitä, että olen ajautunut tähän hyvin vaikeaan ja epätodelliseen tilanteeseen”, Johaug kommentoi torstaina.

”Mielestäni tämä on täysin epäreilua ja täysin epäansaittua, vaikka olen tietysti urheilijana tietoinen olevani vastuussa käyttämästäni lääkityksestä.”

Hiihtäjä on vain vähän vastuussa tapahtuneesta 13,6 prosentin VG.n kyselyyn vastanneiden mielestä.

Jonkin verran vastuuta sälyttäisi Johaugin harteille 17,4 prosenttia vastaajista. Johaugin tulisi kantaa suuri tai täysi vastuu 28,8, prosentin mielestä.

Luottamus hiihtäjään on noussut, sanoo 27,9 prosenttia vastaajista. Vain 21,6 prosenttia kokee luottamuksensa heikentyneen dopingtapauksen johdosta.

Viime kaudella maailmancupin voittaneen 28-vuotiaan hiihtäjän ilmoitettiin torstaina antaneen positiivisen dopingnäytteen Italian leirin yhteydessä syyskuussa.

Hänen näytteestään löytyi klosteboli-nimistä anabolista steroidia. Selityksenä oli leirillä apteekista ostettu Trofodermin-voide, jota hiihtäjä käytti kertomuksensa mukaan auringonpolttamiin huuliinsa.

Maajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen ilmoitti ottavansa vastuun tapahtuneesta ja eroavansa tehtävästään. Tämä ei kuitenkaan vapauta Johaugia vastuusta, mutta voi lieventää rangaistusta.

Ennakkotapauskin on olemassa. Italialainen pyöräilijä Stefano Agostini kärysi kolme vuotta sitten klostebolista, kertoi käyttäneensä Trofoderminiä, mutta sai kuitenkin 15 kuukauden tuomion.

Tämän jälkeen maailman antidopingtoimisto Wada on tiukentanut sääntöjään, ja nykysääntöjen mukaan anabolisen steroidin käyttämisestä tuomiona on neljän vuoden kilpailukielto.

Jos Johaug pystyy uskottavasti todistamaan, että hän on käyttänyt ainetta vahingossa, voi kilpailukielto lyhentyä kahteen vuoteen.

VG:n kyselyyn osallistui 1 012 vastaajaa. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Hakon Mosvold Larsen / SCANPIX
Therese Johaug torstain tiedotustilaisuudessa.
Therese Johaug torstain tiedotustilaisuudessa.
Therese Johaug puhkesi itkuun tiedotustilaisuudessa
Therese Johaug puhkesi itkuun tiedotustilaisuudessa
Therese Johaug puhkesi itkuun tiedotustilaisuudessa doping-käryn tultua julki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?