Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK:lle ja HJK:lle tuhansien eurojen sakot Stadin derbystä – Palloliitto: ”Kotijoukkueen turvajärjestelyt pettivät totaalisesti”

”Muutama kannattaja pääsi vapaasti kentälle, eikä yksikään vieressä seisova järjestyksenvalvoja tehnyt elettä hakeakseen kannattajia pois kentältä. Hetken päästä kyseisessä päädyssä iso joukko kannattajia ryntäsi aitojen ja reunojen yli kentälle. Kannattajia oli satoja. Kannattajien purkauduttua kentälle järjestyksenvalvojat astuivat sivuun”, Palloliitto kertoo ottelun jälkeisistä tapahtumista.

Urheilu
 
Mies syytti poliisia liiallisesta voimankäytöstä Stadin derbyssä – poliisin kamerat tallensivat tilanteet
Mies syytti poliisia liiallisesta voimankäytöstä Stadin derbyssä – poliisin kamerat tallensivat tilanteet
Huppupäinen mies heitti kadulla savupanoksen HIFK:n ja HJK:n paikallisottelun yhteydessä Helsingissä 10. elokuuta 2016. Mies syytti myöhemmin poliisia liiallisesta voimankäytöstä kiinniottotilanteessa. Poliisin varusteisiin kiinnitetyt kamerat tallensivat tilanteen.

Palloliiton kurinpitovaliokunta on jakanut HIFK:lle ja HJK:lle tuhansien eurojen sakot syyskuun 30. päivänä järjestetyn Stadin Derbyn tapahtumista. HIFK:ta sakotettiin 3 500 eurolla ja HJK:ta 2 000 eurolla.

Palloliitto tiedottaa, että ”kotijoukkueen [HIFK:n] turvajärjestelyt pettivät totaalisesti tarkastuksista ja ennakkovalvonnasta alkaen”. Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään delegaattien raportti ja sen liitteenä olleet valokuvat ja videot sekä HIFK:n ja HJK:n vastineet.

Ottelu päättyi HIFK:n 2–1-voittoon.

Palloliitto toteaa, että ottelun oltua alkamassa HIFK:n päädyssä alkoi ”voimakas savutus, useiden kymmenien strobojen ja soihtujen polttaminen sekä erittäin voimakkaiden pommien paukkuminen”. Palloliitto lisää, että pommejakin oli kymmenkunta.

HJK:n päädyssä puolestaan sytytettiin ottelun oltua alkamassa Palloliiton mukaan kaksi–kolme savua ja yksi strobo. Lisäksi useita stroboja paloi HJK:lle varatun katsomonosan jalkatiloissa.

Sakotuksen perusteina ovat myös ottelun aikaiset tapahtumat kannattajakatsomossa.

Ottelun 33. peliminuutilla HIFK:n tehtyä maalin joukkueen kannattajakatsomossa kuului kaksi voimakasta paukkupommia. Lisäksi sytytettiin muutama strobo, Palloliitto kertoo.

Ottelun 72. peliminuutilla HIFK:n tehtyä maalin seuran kannattajakatsomossa räjähti niin ikään kaksi paukkupommia ja muutama strobo sytytettiin.

Ottelun viimeisillä minuuteilla HIFK:n kannattajia oli kehotettu pysymään katsomossa ottelun jälkeen, kunnes heille annetaan lupa poistua. Tätä kehotusta ei riittävästi noudatettu.

”Kun ottelu päättyi ja kotijoukkue meni juhlimaan kannattajiensa eteen, alkoi kontrolloimaton kaaos”, Palloliitto tiedottaa ja muistuttaa, että turvallisuusmääräysten mukaan katsojien pääsy pelikentälle on estettävä ottelutapahtuman aikana.

”Muutama kannattaja pääsi vapaasti kentälle, eikä yksikään vieressä seisova järjestyksenvalvoja tehnyt elettä hakeakseen kannattajia pois kentältä. Hetken päästä kyseisessä päädyssä iso joukko kannattajia ryntäsi aitojen ja reunojen yli kentälle. Kannattajia oli satoja. Kannattajien purkauduttua kentälle järjestyksenvalvojat astuivat sivuun.”

Palloliiton mukaan järjestyksenvalvojien määrä oli aliarvioitu tilanteeseen nähden, kun tiedettiin, että kyseessä oli paikallisderby ja korkean riskin ottelu.

Kurinpitovaliokunnan mukaan turvatarkastuksia ei tehty riittävän tarkasti.

”Kun pyroja ilmaantui ottelussa, järjestyksenvalvontaa olisi tullut tehostaa. HIFK ei pystynyt estämään useiden kymmenien savujen, soihtujen, strobojen ja paukkupommien tuomista katsomoon eikä satojen kannattajiensa ryntäystä kentälle, joten sen katsotaan syyllistyneen turvallisuusmääräysten rikkomiseen”, Palloliitto tiedottaa.

”Myös HJK:n kannattajat sytyttivät savuja ja stroboja. HJK on myöntänyt, että heidän kannattajiaan tuli kentälle. Muun näytön valossa tätä on pidettävä uskottavana. HJK:n katsotaan syyllistyneen turvallisuusmääräysten rikkomiseen.”

Palloliiton mukaan se, että ”ottelussa oli todella paljon pyroja ja satoja kannattajia meni kentälle, vahingoittaa laajasti jalkapallon julkisuutta”.

”Tällaiset tapahtumat antavat hyvin kielteisen esimerkin lapsille ja nuorille. Yleisölle tilaisuudesta tulee epämiellyttävä. Tapahtumat saattavat myös vaikuttaa palo-, pelastus- ja poliisilupakäytäntöihin”, Palloliitto ilmoittaa.

Palloliitto muistuttaa, että kyseessä oli tällä kaudella HIFK:n kuudes kerta ja HJK:n seitsemäs kerta, kun ne ovat kurinpitovaliokunnan käsittelyssä. Viime vuonna HIFK oli kurinpitovaliokunnan käsittelyssä kuusi ja HJK kahdeksan kertaa.

”Seurat ovat kurinpitovaliokunnan näkemyksen mukaan menettelyllään osoittaneet ilmeistä piittaamattomuutta lain sekä jalkapalloa koskevien määräysten kielloista ja käskyistä. Kurinpitovaliokunta katsoo, että tämän piittaamattomuuden tulee selvästi näkyä rangaistusta koventavana seikkana.”

Vesa Koivunen
HIFK:n kannattajat ryntäsivät kentälle juhlimaan seuransa tämän vuosisadan ensimmäistä Stadin derbyn voittoaan syyskuun lopussa.
HIFK:n kannattajat ryntäsivät kentälle juhlimaan seuransa tämän vuosisadan ensimmäistä Stadin derbyn voittoaan syyskuun lopussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!